Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити убийства и самоубийства

2 907 24.07.2022

Христо Боснев

Те са едни от най-интересните жени в България, известни със светския си начин на живот, постижения в интелектуалната сфера, бурни любови и бунтарски дух. Животът на тези жени обаче приключва преждевременно и трагично. Ето едни от най-зловещите самоубийства на известни личности и тяхната история:

Лора Каравелова

Красива, възпитана и интелигентна, Лора е дъщеря на Петко и Екатерина Каравелови. Учила е в католически пансион в Париж, а по-късно в Белгия. Лора е една от най-популярните жени в София, известна не само с визията си, но и с бързия си ум и любовна натура. През 1907 година под натиска на майка си сключва брак с младия политик Иван Дренков. В 1908 г. се ражда първото им дете Кирил, което умира скоро след раждането, а година по-късно се ражда вторият им син Петко. Бракът се оказва неуспешен и е разтрогнат през юни 1912 г.

Виж още: Разруха и забрава: Къща на ужасите в кв. Павлово, която някога била истински рай

Същата година тя се омъжва за поета Пейо Яворов. Познанството ѝ с големия български поет датира от 1906 г., а от 1911 г. започва тяхната връзка, оказала се фатална и за двамата. Красива, високо интелигентна, ерудирана, тя е чувствителна и меланхолична по характер. Нейната любов към Яворов е всеотдайна и същевременно обсебваща. Лора демонстрира болезнена ревност към съпруга си и при най-малкия повод. Постепенно бракът им навлиза в критична фаза. Немалка роля за това изиграва съпругата на писателя Михаил Кремен – Дора Конова, която, опитвайки се да флиртува с поета, допълнително разпалва ревността на Лора.

В заветната вечер на 30 ноември 1913 г. на софийската ул. "Раковски" № 136 избухва ревностен скандал между Лора и Яворов породен от вечер у приятели, където присъства и Дора Конова. Съпругата на Яворов заплашва, че ще се самоубие, но поетът не приема заканата ѝ насериозно. Тогава тя взема пистолета му, насочва го към гърдите си и стреля, като се самоубива на 27 години. Яворов пише бележка "Моята Лора се застреля сама" и също прави опит за самоубийство, като насочва пистолета към слепоочието си и стреля, но неуспешно - поетът бива спасен, но остава сляп.

Виж още: Най-призрачното място в Русе, което някога било богаташко имение на БГ милионер

В започналото полицейско и съдебно разследване се лансират две версии – тази за самоубийството на Лора и тази за убийството ѝ от Яворов. Въпреки че доказателствата и проведената експертиза сочат към първата, в общественото съзнание, най-вече под влияние на пресата и родственици на Лора, се налага втората версия, и срещу поета бива заведено дело за убийство. Това става причина година по-късно Яворов да сложи край на живота си.

Яна Язова

Поредната дръзка, красива и смела българка, чиято история продължава да буди интерес. Истинското име на Яна е Люба Ганчева. Специализирала е в Сорбоната, учила е в Софийския университет и е популярна писателка преди комунистическия преврат на 9 септември 1944 г. Била е лудо влюбена в проф. Александър Балабанов. Той е неин покровител и меценат, измисля псевдонима ѝ, почти целият ѝ явен период от творчеството преминава под напътствията му. Той осуетява сватбата ѝ с милионера Джон (Ганчо) Табаков. Отношенията между двамата предизвикват обществен скандал поради 33-годишната разлика във възрастта им; за Яна Язова се говори като за "единствената правописна грешка на проф. Балабанов". 

След девети септември Яна изпада в немилост. Новата власт, вярна до гроб на СССР, успява да смаже всякаква творческа дейност на Яна. Тя отказва да се присъедини към писателите, които след 1944 г. приемат т.нар. социалистически реализъм за свой художествен метод. През 60-те години за пръв път излиза от изолацията, представяйки своя ръкопис на романа „Левски“ на издателство "Народна култура", придружен с препоръка на Димитър Талев и Георги Томалевски. Издателството го включва в плановете си. Междувременно ѝ се обаждат от в-к "Работническо дело" и искат тя да напише стихотворение за Георги Димитров. Тя отказва и когато отива да си вземе аванса в издателството, казват ѝ, че няма да издадат "Левски".

Язова умира при много неизяснени обстоятелства. Тя е открита мъртва в дома си на ул. "Георги С. Раковски" № 161. Тялото е било в напреднал стадий на разлагане. Официалната версия е, че става въпрос за естествена смърт, но до днес се носят легенди, че е била убита. По трупа има следи от насилие. Труди се, че е била удушена с колана на халата си, навярно тровена преди това, а всичките ѝ вещи - откраднати. В наши дни все още се твърди, че Язова е била убита.

Петя Дубарова

Талантлива и болезнено млада, Петя Дубарова се самоубива с хапчета в дома си в Бургас.След изненадващата ѝ и загадъчна смърт плъзват различни слухове за причините за самоубийството. И до днес съществува версия, според която поетесата се е самоубила заради нескопосано комсомолско обвинение за саботаж.

Обвинението е по повод повредена пръскачка на автоматизирана линия по време на средношколска бригада във фабрика. Известно е също така, че в училище е имало учители, които не са я харесвали и са се държали лошо с нея. Година преди да сложи край на живота си, Петя е обзета от тежки мисли, свързани с отчаяние и разочарование от човечеството. През 2021 г. излезе филмът "Петя на моята Петя", който прави паралел между историята на поетесата и тази на младо момиче от Бургас.

Виж още: Най-зловещата къща в Габрово, която някога била палат на "българския Рокфелер"

Изображение: iStock Photos, Facebook

Още от Христо Боснев

Двойничка на Сара Драгулева в хитовия сериал "Домът на дракона": Коя е красивата Мили Алкок
Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити убийства и самоубийства
The Queen is back! Галена взриви мрежата с "Еуфория", показа уникално тяло
Една година без Лорина Камбурова: На екран излиза последен филм с актрисата 🖤
Новата Барби е по-яка от старата: Марго Роби с първи снимки от филма
Разруха и забрава: Къща на ужасите в кв. Павлово, която някога била истински рай
Гаджета? Мария Бакалова опасно близка с красавец на фестивала Коачела
Бременната Риана и A$AP Rocky скъсали? Забъркаха рапъра в скандална изневяра с румънка
VIP и много блясък: Мария Бакалова засенчи холивудските звезди на "Оскар" парти
Най-призрачното място в Русе, което някога било богаташко имение на БГ милионер
Нито пари, нито коли! Кристиано Роналдо показа истинското щастие
Граймс и Илон Мъск разкриха името на дъщеря им! Значението му е повече от странно
Най-зловещата къща в Габрово, която някога била палат на "българския Рокфелер"