VBox7 logo

Бащата на Спайдърмен и Батман Скот Хана пред Vbox7: Как се правят гениални комикси?

2 763 30.08.2019

Скот Хана със сигурност е една от живите комикс легенди и всъщност жива комикс институция за феновете на жанра, а и на вселените на DC и Marvel.

Aniventure Comic ConCaption

Той е един от "бащите" на Spider-Man и Batman. Скот Хана е и един от комикс художниците, с които ще може да се срещнете на тазгодишното издание на Aniventure Comic Con. 

Ние обаче успяхме да му зададем някои въпроси в аванс!

Как попаднахте в DC и Marvel и какъв беше първият комикс, който нарисувахте за тях?

Aniventure Comic Con

Рисувах комикси за по-малки издатели (Eternity Comics) в продължение на година. След това просто занесох някои мои работи до Marvel и DC. И двете компании ми дадоха задачи по техни проекти. Не ми хареса една от страниците за Marvel, но при DC всичко ми допадна. Тогава им пратих други мои проекти и те ми веднага ми предложиха работа. Корицата на New Gods беше първата, за която ми платиха. След това ми дадоха две издание на Doc Savage. Това веднага ми уреди работа на договор по Doom Patrol, Hawk и Dove. 

През последните 15 години рисувате Spider-Man в почти всяко заглавие. Той ли е любимият ви комикс герой?

Aniventure Comic Con

Моите двама любими герои от дете са Spider-Man и Batman. В професионален план те двамата все още са ми любими герои и съм истински щастливец да работя по образите на двамата толкова дълго време.

Бихте ли описали целия процес на работата си по комиксите на Batman?

Когато работих по комиксите от поредицата Detective с участието на Batman, се занимавах предимно с рисуване с туш. Рисувал съм и с молив, но обикновено някой след това довършваше. Когато имахме по-сложни сюжети, имахме годишни конференции, в които планирахме историите с всички редактори и художници. Бях на всички тези конференции. След тях редакторите се събираха и пишеха скриптовете. След това ги подаваха на хората, които рисуват с молив, за да скицират историите. Аз получавах рисунките с молив и продължавах с туш. Завършената рисунка в черно и бяло отиваше при художниците, които продължават с цветовото оформление на комикса и накрая се подават за попълване на текста.

Познавахте ли Стан Лий? Какъв човек беше той?

Имах възможност да работя със Стан по някои проекти, но съм имал само кратки разговори. Никога не съм имал шанса да го опозная. 

Получавате ли първо скрипта или предпочитате да работите по метода на Marvel?

Почти винаги получавам първо готов скрипта, но винаги е забавно и предизвикателно да се работи по сюжетен метод. 

Кой е комиксът, който сте направили и с който най-много се гордеете?

Много са, но този, с който се гордея най-много, е Amazing Spider-Man #36, тъй като конфликтът е свързан с  истинско събитие в Ню Йорк, където съм живял и където са офисите на Marvel.

Могат ли добрите рисунки да спасят лошо написан комикс?

За да се направи добър комикс, е нужна комбинация от добър текст и красиви рисунки. Лошите рисунки не могат да спасят добрата история и обратното.

Колекционирате ли комикси? Кой е най-готиният, който имате?

Имам огромна колекция от комикси, защото работя в сферата от наистина много дълго време. Някои от най-готините неща, които притежавам, са първите издания на Watchmen и Dark Night.

Всичко за фестивала може да видите тук!

2 763 30.08.2019

Още от Aniventure Comic Con