VBox7 logo

Отслабване и Великденски пост: 5 съвета за успешна трансформация

Няма месо? Няма проблеми!

1 030 11.03.2019

Ако не сте разбрали защо имаше чак толкова много халва на ключови места в хранителните магазини в последно време, веднага ви казваме - започна Великденският пост. 

Сигурно имате чувството, че сякаш вчера беше Коледа. Но е факт - остават грубо казано месец и половина до Възкресение Христово. 

Започна и Великденският пост, който е най-тежък и рестриктивен в православната традиция. Продължава над 40 дни, като само на 25 март, Благовещение, и 21 април, Цветница, е позволена риба. От 11 до 15 март дори не е позволена мазнина от растителен произход. А на 26 април не се яде нищичко.

Въпреки това много от постещите го правят, заради мода, заради колеги, приятели или просто, за да свалят някой и друг килограм. Точно за тях е и този текст. 

Е, как да свалим по време на пости, когато на практика храната ни най-богата на въглехидрати? Ето някои добри съвети:

1. Структура на храненето

Сигурно се сещате за онази класическа пирамида на храните. Нека основата ѝ за вас да бъдат предимно пълнозърнести и най-вече бобови храни. Последните са богати на протеини, а и гликемичният им индекс е сравнително нисък. Освен това засищат.

2. Преминете на зелено

Броколи, спанак, брюкселско зеле, тиквички - това са чудесни добавки към всяко хапване. Бедни на калории и богати на фибри, те са идеални - засищат, а и са богати на витамини и минерали.

3. Погрижете се за протеина

Вече казахме за бобовите растения, но обмислете и покупката на протеин. Има чудесни веган протеини на прах - грахови, соеви, оризови.

4. Приготвяйте храната си от предния ден

Когато знаете какво ще хапвате, няма как да се изкушавате и да правите компромиси с храната си. 

5. Не забравяйте останалото

Вода, упражнения, зелен чай... храната е в основата на успеха, но не е достатъчно.

1 030 11.03.2019

Още от Храна и тренировки с любов