VBox7 logo

Героите на Чернобил: Историята на 3-мата души, спасили Европа от нещо по-лошо

10 513 11.06.2019

 

На 4 май 1986 г., само няколко дни след аварията в Чернобил, трима души тръгват на мисия, която за тях е равна на самоубийство, но и същевременно на спасение на цяла Европа. Това са Алексей Ананенко, Валери Безпалов и Борис Баранов.

Тяхната мисия е да отворят ръчно крановете под реактора, за да се източи водата. Целта е ясна - водата, с която е гасен пожарът в съприкосновение с разтопеното гориво може да предизвика нов взрив, който да взриви и останалите три реактора в Чернобил. 

Тримата герои - Ананенко, Беспалов и Баранов, доброволно влизат в силно радиоактивните води и то само с акваланги. Те знаят, че са обречени и че след операцията дните им са преброени. 

Двама от тях са работници в централата и я познават отлично. Третият е военен. Още в началото на операцията остават без фенери и работят на пълна тъмнина. 

Виж още: Разходка в Чернобил по въздух! Вижте новите уникални кадри!

Но съдбата била на друго мнение. Проучване на Андрю Ледърбароу, един от експертите по историята на Чернобил, доказва, че Ананенко работи дълги години в сферата на ядрената енергетика.

Има кадри, на които се вижда как през 2017 г. Ананенко получава орден за храброст. Баранов също все още е жив.

Безпалов почина през 2005 г. от сърдечно заболяване, което впрочем е характерно и за други жертви на лъчевата болест на Чернобил.

С подвига си тримата герои от Чернобил спасяват милиони. Според учените това, което е можело да се случи, е взрив, който да направи половин Европа негодна за живот в продължение на 500 000 години.

Източник thumbnail: Eugenia_Kuz/tunart/BariloS/iStock

10 513 11.06.2019

Още от Extraordinary people