VBox7 logo

За новаците: Топ 5 на базовите упражнения, които да избягвате

И алтернативи - с какво да ги замените?

6 877 13.02.2019

За мнозина от вас вероятно тренираовките са нещо, без което не могат. Други обаче тепърва влизат в залата, за да изваят телата си такива, каквито мечтаят да бъдат. 

Има обаче много и базови упражнения, в които се впуска всеки новак. Но те крият куп рискове от контузии. Кои са тези упражнения?

1. Придърпване на вертикален скрипец зад глава

Това упражнения е за гръб, което може да оформи гърба ви по страхотен начин. Но при него раменете са в твърде нетипична за тях позиция, а врата се напряга. Това упражнение не дава твърде много повече в сравнение с традиционното придърпване на скрипец пред гърди.

2. Кофички за трицепс

Въпреки че са доста ефективни, по-добре в началото ги избягвайте. В основата им е тежка ротация за ставите на раменете. Вместо това правете екстензия за трицепс над глава.

3. Коремни преси

Това е абсолютната класика, но рисковете не са малко. Може да напрегнете в повече врата, може да се появят болки в кръста. Заложете вместо тях на друга класика - планк.

4. Екстензии за крака

Тук рискът е за коленете. Голямата мускулна група, която се натоварва, изисква не малко килограми на уреда. Може да го замените с класимески клекове.

5. И последно

Помнете, че по-важна е техниката, отколкото тежестите, с които тренирате. Ако изпитвате несигурност, по-добре тренирайте с треньор. Ако имате болки или проблеми, първо се консултирайте с лекар.

6 877 13.02.2019

Още от Храна и тренировки с любов