VBox7 logo

В световния ден на котките: Кратка и интересна история за мъркащите ни приятели

3 667 08.08.2019

Знаете ли, че котките имат свой собствен ден - това е 8 август, обявен за Световен ден на котките.

А знаете ли, че на 27 май 1941 г. при битка между британския морски флот и германски боен кораб загиват над 2200 души. Корабът е потопен, но между оцелелите британците забелязват и черно-бяла котка, плуващо върху парче дърво.

Котето е спасено, а следващите няколко години прекарва в британската флота, където "сменя" няколко кораба и на всеки един от тях е перфектен и незаменим ловец на мишки. 

Но връзката между хората и котките е на няколко хиляди години. Първите сведения за опитомени котки датират отпреди 10 000 години!

И тогава нашите предци са се възползвали от ловките им ловни умения, за да опазят реколките си от мишки.

Според археолозите домашните котки не са се променили много като вид. Античните били само по-мускулести, предимно с райета и малко по-малко общителни. 

Популярността на котките достига до такова измерение, че в Египет дори си имат божество котка! Викинги, римляни, индийци, египтяни... котките били навсякъде и неразделно до прадедите ни.

И така връзката на човека и котката е наистина силна и с богата история. А ако се чудите защо понякога котката ви гледа с пренебрежение или дори нагло, си припомнете думите на покойния Тери Пратчет.

"В древни времена котките са почитани като божества. Те още не са го забравили това!"

Източник thumbnail: Anton Ostapenko/tobkatrina/Sviatlana Barchan/iStock

3 667 08.08.2019

Още от Zoo Box