VBox7 logo

Британците са изумени от чудесата на Пловдив! Кои 9 съвета дават на туристите?

6 255 02.08.2019

Винаги е интересно, когато чужденец говори за България или нещо българско. Просто е интересно да видим как изглеждаме в чуждите очи. 

Затова с интерес зачетохме препоръките на британския The Guardian за туризъм в Пловдив. Ето и съветите на британците

1. Закуската

Започнете деня си с баница! Това е тестен продукт със сирене, подобно на гръцката фета. 

2. Нощ в операта

Става въпрос за античния театър в Пловдив, който е символ на града. Посетителите могат да се насладят на опера на открито в непосредствена близост до величествените Родопи.

3. Артистичен квартал

Капана е кварталът на артистичните натури в града. Пълен е с ресторанти, магазинчета и галерии. The Guardian припомня, че през 90-е години Капана е бил почти необитаем район с порутени къщи, но покрай кандидатурата на града за Европейска столица на културата нещата са се пораздвижили.

4. Култура в банята

Баня "Старинна" днес е дом на независими артисти. Интериорът на турската баня е непокътнат от 16-и век насам. Мястото е чудесно за бягство от летните жеги. 

5. Къщи от османската епоха

Една от най-пищните и запазени къщи е Хиндлияновата къща, която е била собственост на арменски търговец. 

6. Тракийските вина

Британците посочват за особено традиционен сорта мавруд и препоръчват някои винарни, в които може да отиде всеки турист. 

7. Автентична храна

The Guardian се впечатлява от приготвените в Пловдив салати, кюфтета, местните сирена, качамак и хляб, приготвени по автентични бабини рецепти. 

8. Местно занаятчийство

Препоръката тук е свързана с кожените продукти, кукерските маски и бижута. 

9. Тепетата

Британците посочвят, че най-популярният за туристите е Небет тепе, но и Бунарджика. Тези места разкриват невероятни гледки към града, а често горе се организират и незабравими партита.

Източник thumbnail: dennisvdw/font83/iStock

6 255 02.08.2019

Още от ПатриотичНО