VBox7 logo

Топ темата: Как да не качим килограми по време на празниците?

7 практични съвети, с които все пак ще се насладите и на празника

9 485 23.12.2018

Ако има нещо сигурно за празниците, то е, че масата ще бъде отрупана. Изкушенията дебнат буквално във всеки ъгъл на кухнята, а кантарът ни дебне в засада.

Как обаче да преживеем празниците без да качим нежелани килограми? Ето някои съвети за това.

1. Бъдете активни

Лесно е да се каже, но вместо да седим по цял ден пред телевизора, можем да се разходим. Времето се очертава да бъде подходящо за това, а коледната украса наоколо си заслужава да бъде снимана.

2. Обмисляйте междинното хапване

Сладки, ядки, соленки - те са задължителен елемент от трапезата и само чакат да протегнем ръка към тях. Не взимайте от тях, ако не сте гладни. Ако пък сте, банани и ядки ще има със сигурност, изберете тях.

3. Внимавайте за размера на порциите

В празничните дни можем да изядем и 6000 kcal на ден. Това е 6 пъти повече от нормалното. Или калориите за три дни. Изследвайте сигналите на тялото си и спрете, когато сте сити.

4. Наспете се

Недостатъчният сън ни кара да хапваме повече от нормалното. А празниците са чудесно време, в което може да наваксаме със съня.

5. Внимавайте с макро нутриентите

Нека порциите ви да са богати на протеини и фибри. С други думи се фокусирайте върху истинската хора. 

6. Внимавайте с течните калории

Това са безалкохолни газирани напитки и алкохолните, разбира се. Първите са богати на захар, другите - твърде калорични заради алкохола.

7. Настройте се за времето след празниците

Те ще свършат, последиците ще останат. Не си казвайте "от утре - край", а започнете с изключването на определени храни и напитки. Една по една.

9 485 23.12.2018

Още от С 5 лв на ден