VBox7 logo

5 здравословни храни, които са по-опасни и от цигарите

4 591 13.09.2019

Добре, де, заглавието може да е малко стряскащо, но е факт, че небалансираната диета убива повече хора, отколкото пушенето само по себе си.

Учените неведнъж са доказвали, че липсата на важни вещества може да увреди трайно здравето ни. Въпреки това обаче редовно включваме в менюто си храни, за които си мислим, че ни правят по-здрави и по-красиви, а всъщност са си не по-малко вредни от цигарите и ден по ден ни водят все по-близко до болести като диабет.

Кои са те?

1. Фрешовете

Плодовете са истински витаминни бомби сами по себе си. Освен това са богати на фибри, но само ако говорим за тях в тяхната цялост. Когато си направим фреш, голямата част от полезността на плода се губи. Пресният фреш освен това е изключително богат на захари, които макар и плодови, оказват същото влияние върху тялото, каквото и тези в газираните напитки.

2. Мюсли баровете

Причината е добавената захар. В популярните платформи за съдържание на храните се вижда, че едно мюсли барче съдържи между 15 и 30 грама захар. 

3. Суши

Всъщност сушито само по себе си не е опасно. Опасни са добавките, които му слагаме. Крема сирене, сосове, дори майонеза... Всичко това прави иначе натуралните продукти на азиатското ястие калорийна бомба. 

4. Култивираната риба

Такава е повечето в супермаркетите. Освен че в нея нивата на полезната Омега-3 са изключително ниски, тя нерядко съдържа химикали, които фермерите използват, за да ускорят растежа на рибата. 

5. Продуктите без мазнини

Те най-често са преминали допълнителна обработка, за да бъдат извлечени мазнините от тях. На мястото на мазнините най-често идват въглехидратите, които имат пряка вина за метаболитните заболявания. 

Източник thumbnail: CoffeeAndMilk/Floortje/Dar1930/iStock

4 591 13.09.2019

Още от OMG Facts