VBox7 logo

Как да преборим следпразничната депресия? 7 прости стъпки за това

Чакахме празниците, а те толкова бързо минаха...

2 715 03.01.2019

Толкова очаквахме празниците, а те минаха толкова бързо! За много от нас влизането обратно в работен режим е трудно и все по-често се говори за депресия след празниците. 

Как обаче да се справим с нея. Ето какво съветват експертите.

1. Обърнете се назад

Ако и предишните 2 години сте страдали от депресия, шансовете и тази да изпаднете в такава са огромни. Спомнете си как сте прекарали празниците, дайте си сметка, че става въпрос за фаза и съвсем скоро ще се чувствате отново добре.

2. Вижте перспективите

Имахте шанс да се заредите с нови сили и да си починете. Готови сте за нови предизвикателства. Намерете ново хоби, не случайно повечето хора си поставят нова цел за новата година. Спорт, танци, книга?

Виж още: 4 безценни съвета как да влезем във форма след празниците

3. Внимавайте с целите

Внимавайте какво си поставяте като цел в новогодишната нощ. Разочарованието догодина може да ви е по-голямо, а може и съвсем да го няма. Нека целите ви все пак бъдат постижими. 

4. Не се изолирайте

По празниците сме с близки и роднини. Не изпадайте в самота след това, така промяната ще бъде по-рязка и по-неприятна. Поддържайте духа си с приятели.

5. Напреварвайте се със себе си

Преследвайте неща, които си са измерими. Например пробвайте да спестявате. Или пък да тренирате 3 пъти седмично. 

6. Обърнете се към здравословното

Начинът, по който се чувства тялото ни след празниците, не е оптимален. Подувания, задържане на вода, качени килограми. Започнете да се храните здравословно, търсете здравословни рецепти.

Виж още: Как да се справим с подуването след хапването по празниците?

7. Правете си планове

Море, планина, екскурзия в чужбина? Планирайте годината! Няма нищо по-зареждащо от очакването на нови празници или ново разнообразие. 

2 715 03.01.2019

Още от С 5 лв на ден