Тайни общества

Добавил:
lord_loki
преди 12 год. 11 мес.
Тайните общества имат значителна роля в хода на историята, нека в тази тема да разгледаме част от тях.
За да напишете коментар към тази дискусия трябва да сте член на групата!
Присъедини се към тази група
подреди по: новите отгоре | старите отгоре
 
allvin cool bg каза:
преди 10 год. 2 мес.
И още за враговете на България и Цивилизацията:http://judassicpark.narod.ru/home.htm
 
allvin cool bg каза:
преди 10 год. 2 мес.
Враговете на България:http://imadrugpat.org/jews-bg.html
 
allvin cool bg каза:
преди 10 год. 3 мес.
ПРОТОКОЛИТЕ НА ЦИОНСКИТЕ ,, МЪДРЕЦИ" - НИКОЛА НИКОЛОВ
ПРОТОКОЛИ НА ЦИОНСКИТЕ МЪДРЕЦИ

(Протоколи от световния ционистки конгрес в Базел, Швейцария 1897 г.)

ЗА АВТОРА НА ПРОТОКОЛИТЕ

Автор на “Протоколите на Сионските Мъдреци” е юдеинът Ашер Гинсберг, роден в гр. Сквир, Киевска губерния в 1856 г, известен между сънародниците си с името Ахат Хаам, т.е. “Единствен всред народа”. Фанатизиран и неуморим агитатор на меродавния библейски (равински) юдаизъм, Гинсберг бързо излиза в първите редове на юдейското ръководство и сравнително млад е приет за член във върховното управително тяло (кагала). Идеите му се отличават с удивителна яснота, простота и праволинейност. Дейността му е крайно смела, трескава, непрекъсната. Изработеният от него план за осъществяване заветните цели на израила, четен в тайно заседание на първия световен ционистки конгрес в Базел в 1897 г, прави силно впечатление, приема се от мнозинството и му открива пътя към водачеството. От този момент неговото влияние бързо расте и в 1913 г. той е всепризнат и неоспорим водач на юдейството.Гинсберг подготви и ръководи руската революция в 1904-05 г., която, макар че не успя, разтърси издъно Русия и подготви успеха на революцията в 1917 година.Той е невидимия ръководител на юдо-масонската дейност в периода на подготовката и протичането на войната 1914-1918 г. Той е и създателя и изпълнителя на руската революция през 1917 г. Умира през 1925 г. в Лондон.ПРЕДГОВОР - Протоколите представляват кристализирана идеология на юдаизма, извлечена от неизменните и вечните закони на пророк Мойсея, точно такава, каквато ни я рисува 35-вековната еврейска история. С необясним за нашия морал цинизъм, те разкриват грандиозните цели на юдейството, безпощадната жестокост и абсолютната безогледност на средствата за постигането им.Всеки, който прочете протоколите, остава поразен от дълбочината и яснотата на мислите, неограничения замах, непоколебимата решителност и пълното пренебрежение към целия нееврейски свят. Ледена хладина, бруталност и садизъм вее от всеки ред на тази протоколирана юдейска мъдрост.Мислите, изказани в протоколите, хвърлят ярка светлина върху най-големите и мъчно обясними религиозни, хуманитарни и политически събития във всеобщата, а особено в новата история. Те са безпогрешен шифров ключ, с който се разгадават сложните социални и икономически проблеми, които създадоха най-големите обществени сътресения във всички европейски държави от ХV век насам.
 
allvin cool bg каза:
преди 10 год. 3 мес.
Ето още един много добре оформен линк за ,,Протоколите":http://www.heliopol.com/protocoli.html
 
allvin cool bg каза:
преди 10 год. 3 мес.
Из ,,Протоколите"#9:ЮДЕИТЕ РАЗВРАТИХА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУТИ, ОБРАЗОВАНИЕТО И ВЪЗПИТАНИЕТО.

За да не се унищожат преждевременно гоевските учреждения, ние с умела ръка се докоснахме до тях и взехме в свои ръце краищата на пружините на техния безпорядъчен произвол. Ние засегнахме правовия ред, но ние заменихме този ред с либералния безпорядъчен произвол. Ние засегнахме правосъдието, изборните учреждения, печата, свободата на личността, а най-главно, образованието и възпитанието като крайъгълни камъни на свободния живот.

ЮДЕИТЕ РАЗВРАТИХА МЛАДЕЖТА.

Ние зашеметихме, опиянихме и развратихме гоевската младеж посредством възпитанието, като й внушихме известни на нас лъжливи принципи и теории.

ЮДЕИТЕ УСЛОЖНИХА И ОБЪРКАХА ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО.

Над съществуващите закони, без съществено да ги изменяме, а само като ги изопачихме с противоречиви тълкувания, ние създадохме грандиозно дело, в смисъл на получените резултати. В началото тълкуванията замаскираха законите, а след това и съвсем ги скриха от погледите на правителствата, поради невъзможността да се знае и разбере такова забъркано законодателство. От тук произлезе теорията за съдене по съвест.

ЮДЕИТЕ ЩЕ МИНИРАТ ВСИЧКИ СТОЛИЦИ И ЧРЕЗ УЖАСА НА РАЗРУШЕНИЕТО ЩЕ ОТСТРАНЯТ ПРОТИВОДЕЙСТВИЕТО.

Вие казвате, че ако преди определеното време се узнаят нашите планове, против нас ще се вдигнат с оръжие в ръка; но ние сме взели мерки срещу това и на Запад имаме вече такава терористическа система, която може да накара и най-храбрите души да затреперят. Подземни съобщения като “Метрополитен”, ще бъдат прокарани под всички столици и, ако стане нужда, тези столици ще бъдат вдигнати във въздуха с всичките им организации, държавни институти и население.
 
allvin cool bg каза:
преди 10 год. 3 мес.
Никола Николов - Някои цитати от книгите на Талмуда
Талмуда е сборник от религиозни книги, в които са записани обществените традиции, правила и закони на евреите. Талмуда е крайния резултат от многогодишните духовни усилия и от практическата дейност на множество поколения еврейски мислители и равини.
В книгите на Талмуда са съхранени запазените през вековете древни еврейски текстове от предшествуващите я юдейски религиозни книги-сборници Мишна, Гемара и Тора.
Книгите на Талмуда се съхраняват от еврейските равини и до тях рядко може да има пряк достъп обикновеният евреин. На него само му се четат подходящи откъси от тях в подходящо време и при подходящ случай.
Изучаването на книгите на Талмуда започва от десет годишна възраст с ежедневно четене на текстове от тях и продължава до края на живота на всеки, който се чувствува евреин.
За всеки евреин е голяма чест да бъде наречен ТАЛМУДИСТ, т.е. да бъде признат за човек от "избрания народ", който има солидни познания по книгите на талмуда и житейски стриктно спазва написаното в тях. Съвременните еврейски общества, където и да се намират по света се консолидират на основата на Талмуда.
* Abhodah Zarah (22 a) Не общувайте с неевреи, те проливат кръв.
* Kerithuth (6 b, p.4 Евреите се наричат хора, християните не са хора.
* Nilkhoth Maakhaloth Християните са идолопоклонници, не общувайте с тях.
* Abhodah Zarah Християните са мръсни, защото те не са от Синайската планина.
* Makkoth (7 b) Невинен си в убийство, ако намерението ти е да убиеш християнин.
* Zohar (II, 64 b) Раждаемостта на християните трябва да се намали осезателно.
* Iore Dea (142, 10) Стойте физически далече от църкви.
* Iore Dea (335, 43) Изгнание за този евреин, който продаде земя на християнин.
* Iore Dea (154, 2) Забранено е да учите християнин на търговия.
* Babha Bathra (54, b) Всяка християнска собственост принадлежи на този евреин, който пръв предяви претенции.
* Babha Kama (113 b) Позволено е да измамиш християнин.
* Zohar (I, 160 a) Евреите винаги трябва да се опитват да измамят християнина.
* Hilkhoth Akum (X, 1) Не спасявайте християни, когато са в смъртна опасност.
* Hilkhoth Akum (X, 2) Покръстените евреи трябва да получат смъртно наказание.
* Choschen Ham 9425, 5) Тези, които не вярват в Тората трябва да бъдат убити.
* Pesachim (49, b) Не са необходими молитви, когато обезглавите някого в деня на Шабат.
* Hilkhoth Akum (338, 16) Или ги отвърнете от тяхната вяра или ги убийте.
* Zohar ( II, 43 a) Изтреблението на християните е необходима жертва.
* Ialkut Simoni ( 245 c) Да пролееш кръвта на неблагочестив е жертвоприношение на Бога.
* Zohar ( L, 38 b,39a) Високопоставеното място в Рая е отредено за тези, които убиват идолопоклонници.
* Abhodah Zarah (26 b) Дори и най-добрият от гоите трябва да бъде убит.
* Sanhedrin (59 a) Тези, които любопитстват да разберат еврейските закони, да получат смъртно наказание.
* Sepher Or Israel (177 b) Ако евреин убие християнин, той не извършва никакъв грях.
* Sanhedrin (58 b) Да удариш евреин е все едно да удариш шамар на Бога.
* Obadiam Когато Рим бъде разрушен, Израел ще бъде спасен.
 
lord_loki cool bg каза:
преди 12 год. 11 мес.
Ето някои матеряли за асасините, едно по-слабо познато тайно общество, което има значителна роля в световната история (дори и днес, тъй като някои крайни ислямистки групировки са създадени като военни организации на този орден). Асасините са нещо като ислямския вариант на тамплиерите - офицялно се обявяват за защитници на Исляма (както тамплиерите са уж войни на Христа), но на практика зад тази фасада работят за унищожаването на религията. Най-вероятно и този орден е основан от кабалисти. Малко са накъсани текстовете, но предават основното:

"...Шиитите се обособяват като мистично течение в исляма, очакващо т.нар. скрит имам, който ще се появи по волята на Аллах, за да поведе “истинските” мюсюлмани. Именно за защита на институцията на имамата и на потомците на Фатима от съперниците сунити, а малко по-късно и от кръстоносците, през 1094 г. персиецът от Хорсан, Хасан ибн Сабах създава военнорелигиозната си организация, която остава в историята като “Ордена на асасините”.
За своя база Хасан ибн Сабах избира високопланинската крепост Аламут. Там той започва обучението на своите питомци. В ордена на Хасан ибн Саббах се набирали момчета между 12 и 20 години. На тях непрекъснато им се е внушвало, че те не просто са мобилизирани в дадена военна част, а са избраници на “скрития” имам. Обявявайки се за изпълнител на неговата воля, Хасан обещава, че тези, които безпрекословно му служат, ще попаднат в рая. Но той бързо стига до извода, че за тази цел е недостатъчно само да се говори за небесния рай. Той трябва и да се покаже.
Според знаменития пътешественик Марко Поло това ставало по следния начин. Младежа, докаран до безсъзнание чрез алкохол или по-скоро чрез хашиш, пренасяли в градина, оформена според мюсюлманските разбирания за рая, с чешми, от които течали вино, мляко и мед. Там младежът е бил обгрижван с изискани храни, и разбира се, от прелестните девойки, обещани на праведните в Корана. След това пак чрез опиати той отново е бил приспиван и пренасян в суровия замък Аламут. След неговото събуждане Хасан ибн Сабах му обявявал, че по волята на “скрития имам” той е пребивавал в рая. И ако иска да отиде окончателно там след смъртта си, е дължен безпрекословно да слуша Учителя.
За укрепване на тази вяра Хасан прибягвал до наистина сатанински трикове. В пода на някаква стая издълбавали тесен кладенец. В него напъхвали някой от пребивавалите вече в “рая” ученици така, че над пода оставала само главата му. Край шията поставяли тепсия, изкусно събрана от две половинки. Така се създавало впечаталението, че на пода стои поднос с отрязана глава. А за пълна правдоподобност, плисвали върху подноса и малко кръв. Хасан водел учениците си в тази стая и им казвал: “Вие всички познавате този човек. Той загина по моя заповед. Аз съживих главата му, за да може той сам да ви разкаже всичко”. И “главата” започвала да описва райските прелести. След това младежът е бил убиван, а главата му ¬ вече наистина отрязана ¬ показвана отново на всички.
Мълвата, че само смърт в служба на Хасан Ибн Сабах открива пътя към рая, се ширела сред народа и “кадрови проблеми” за него не съществували. Имайки възможност да избира, Хасан съзнателно е вербувал своите следовници от децата на бедняците, които никога не са били истински сити през живота си. Така психологическата обработка, в съчетание с нормално хранене и наркотици водела бързо до желания резултат: неговите воини, наречени фидаи, се превръщали в истински биороботи.
Твърде скоро ибн Сабах решил, че не трябва да хаби толкова ценен “материал” във формени сражения. Той насочва кинжалите на фидаите към влиятелните хора ¬ богати търговци, висши чиновници, царедворци, заплашвайки дори самия персийски шах. Тези акции скоро обхващат целия Близък изток и Северна Африка, а след това и Европа.
Хасан умира през 1124 г. на деветдесетгодишна възраст. Неговите наследници довеждат делото му до съвършенство. А фидаите получават прозвището “асасини” ¬ европеизиран вариант на персийското “хашишим”, т.е., пушач на хашиш. С това име фидаите се налагат в хрониките и съчиненията на средновековните писатели.
В разцвета на своята мощ тази военизирана секта държи в страх и напрежение целия тогавашен цивилизован свят. Владетелите трескаво търсят благосклонността на Стареца от планината, както започват да наричат Хасан ибн Сабах и неговите наследници. Някои монарси давали поръчки на асасините за отстраняването на свои съперници за трона, или владетели на враждебна държава. “Поръчката” се изпълнявавала безупречно. Наистина Хасан и неговите приемници невинаги разчитали само на готовността за саможертва на своите фидаи. Те активно използвали подкупа, компроматите и шантажа към близките на обречения владетел лица, за да могат хората им да се доберат до него. И само веднъж асасините се провалят ¬ личната гвардия на знаменития султан Саладин се оказва изключително бдителна и неподкупна.
Орденът на асасините просъществува век и половина, докато накрая самата крепост Аламут е превзета и разрушена до основи от монголския хан Хулагу през 1256 г. В Сирия и Ливан асасините са окончателно ликвидирани от египетския султан Бейбарс през 1272 г. Но мистиката и психологическата технология на ордена се съхранява ¬ и в ислямските предания, и в персийските, и в европейски хроники, и даже в европейските езици, където думата “асасин” става синонимом на “убиец”, “наемен убиец”, “политически убиец”, “безжалостен злодей”, “престъпник” и т.н. ..."
/автор:Константин СЪБЧЕВ/

През 1251 Монгке, новият Велик Кан, привиква съвет и изпраща брат си Хулегу за управител на потъналите в хасо провинции на Иран. Хулегу има две основни задачи:
1. да разбие Асисините
2. да покори багдацкия халифат

Хулегу потегля с голяма войска раздленена на 4 части. Кит-Бука, един от синовете му, е изпратен с 12 000 души да тормози териториите на Асисините. Исмаилтяните обаче изпращат междувременно отряди от своите "фидa'и" или както ги наричат днес 'феддауйн' да нанасят удари на монголската войска, но явно без големи успехи. Основния замък/крепост на Исмаилтяните се казва Аламут.

Стария глава на Асисините е убит от своите, при една от обсъдите, с надежда тва да смекчи гнева на монголците. Новия глава се казва Рукн ал Дин. Той опитва какви ли не хитрости, включително и изпращането на непълнолетния си син като заложник, за да спечели време и удължи къмпанията докато настане зима. Монголската лисица обаче не му връзва, прави обсада на крепостта Маймун-Диз добре укрепена високо в планините. За да не губи време, имайки предвид наближаващата зима, хвърлия цялата си сила в нападение. След 4 дена Рукн ал Дин се предава. Oтначало Хулегу го третира добре, даже му дава монголска съпруга. Хулегу иска да го използва за да може неговото влияние да отвори вратите на другите крепости без бой. Няколко клона/крепости обаче отказват: Ламасар (Аламут), Гирдкух, Асасините в Афганистан и тези в Сирия. Аламут пада. След време Рукн ал Дин е убит, а цялото му семейство изклано. Такава е съдбата и на предалите се гарнизони - включително техните семейства. Смята се,че около 100 000 са били изклани.

Исмаилтянската секта обаче не бива изличена от лицето на земята. Mного остават в Иран и за кратко време дори успяват да превземат Аламут. Други бягат в Синд - днешен южен Пакистан. Там те съществуват като тайно обшество, като след време излизат наяве като мирна организация водена от самия Ага Кан. Сирийските Исмаилтяни преживяват и тяхното разбиване от Мамелюците по късно в 13 век. Все още живеят в планините близо до брега в живописни села.

Кръстоносци и асасини

Западът е имал вземане-даване с асасините по време на 3-ия кръстоносен поход. След завладяването на Акра (Акко, близо до Хайфа) Ричард Лъвското сърце тайно се съюзява с асасините, тъй има с тях общ враг - Салах ад дин. И когато електорите избират за престолонаследник на Иерусалимското кралство Конрад дьо Монфера, горкият Конрад дори не успява да стигне до коронация, тъй като е убит от един асасин. Убийството вероятно е по поръчка на Ричард. (По-малкият брат на Конрад - Бонифас дьо Монфера е убит няколко години по-късно по нашите земи при нападение на войските на Калоян).

в. Дневник "На тази дата"
Цитат:
На 15 декември 1256 г. монголският хан Хулагу, внук на Чингис хан и брат на Кубилай, превзема крепостта Аламут и ликвидира сектата на хашишините, тероризиращи Близкия изток през последните близо два века.

Макар и да съществува в протовариант още от VIII век, сектата е създадена в страховития си вид през 1090 г., когато йеменецът шиит измаилтянин Хасан Сабах се установява в Аламут, южно от Каспийско море. Той изгражда стройна система от свои последователи, за да се бори срещу абасидския халифат чрез средствата на политическите убийства. Сред най-известните им жертви са Низам ал Мюлк (1092 г.), фатимидският везир Ал Афдал (1122 г.), Ибн Хашшаб от Алепо (1124 г.), Ил Бурсуки от Мосул (1126 г.), граф Раймонд II от Триполи (1152 г.), Конрад Монфератски (1192 г.), както и вторият син на Чингис хан Джагатай (1242 г.).

Смята се, че хашишините са правили опит да посегнат на живота и на самия Саладин. Сектата е разделена на ясно разграничени касти, базирани върху степента на познаване на тайните й. На едно от най-високите нива са т.нар. посветени, чиято цел е постигането на мъченичество със стриктно следване на заповедите, включващи и убийства с риск за собствения живот. Названието на сектата идва от "пушещи хашиш", тъй като се смята, че чрез наркотика лидерите са управлявали подчинените си.

Остатъци от сектата продължават да съществуват на различни места и след унищожаването на Аламут, но силата им постепенно намалява и те са претопени от други измаилски секти. Сирийският клон е ликвидиран от мамелюкския султан Байбар през 1273 г., но и през XIV век има хашишини, които извършват убийства срещу строго определени тарифи. За влиянието на сектата говори и фактът, че названието им е навлязло в някои европейски езици като синоним на убиец – assassin (англ. и фр.), assassino (итал.) и др.

"...Не е избегнал футуристичното (така би било най-правилно да го наричаме) въздействие и Арабският халифат, където от IХ в. насетне бедуините от Бахрейн приемат идеологическата система на карматството и се разпространяват по Сирия, Египет и Иран. В Египет карматите установяват своя династия - Фатимидите, а в Иран овладяват планинските крепости Аламут, Хирдекух и Лумбасар, откъдето диктуват на мюсюлманските султани и емири своята воля. Персите ги наричат измаилити, а кръстоносците - асасини.
Идеологията на карматите е откровено идеалистична, но не религиозна. Според тяхното учение светът се състои от две половини, огледално отразяващи се една в друга. В този свят те, карматите, били угнетявани, обиждани и ограбвани. В антисвета всичко трябвало да бъде наопъки: те, карматите, щели да угнетяват, обиждат и ограбват мюсюлманите и християните. А да се прехвърлят в антисвета можели само с помощта на "живия бог" и назначените от него старейшини-учители, на които трябвало безусловно да се подчиняват и да им плащат пари. Нищо религиозно в тази система няма. Представата за дейността на карматите като борба на угнетените с феодалите отразява само една и то не най-важната страна на въпроса. Фатимидите в Кайро и Хасан Сабах в Аламут са също такива потисници на селяните, каквито са били и техните противници, въпреки че понякога те използували социалните противоречия в интерес на своята политика. А и може ли една банда или секта да изразява интересите на широките маси? ..."
(Лев Н. Гумильов - из "Етногенезата и биосферата на Земята", VI, 3)
 
lord_loki cool bg каза:
преди 12 год. 11 мес.
Масони (фримасони)

Терминът фримасони е приет да се употребява от членовете на Фримасонската организация, за да изрази съдържанието на връзката между управата и местните единици, наричани ложи. Това е организация с тайни ритуали, които членове не е позволено да издават, и за тази забрана полагат клетва. Управляващото тяло на организацията обикновено стои в тайна, винаги е скрит, и никой не знае кой е Великият майстор, докато общото членство е открито.

Версиите за възникването на тази организация са много. Напоследък се налага становището, че през Средните векове е създадена занаятчийска организация, наречена фримасони, т.е. свободни зидари или- свободни строители. От XVIII в. организацията попада в ръцете и във властта на немного, но извънредно силни и богати хора, които от 200 години насам, включително и днес, я използват по наследство като политическа и финансова спекулативна система. Масонството приема в своите редове хора от различни вероизповедания.

Папа Климент ХІІ в своя "In Eminenti" е първият човек, който обръща внимание на обществото върху фримасонството и го обвинява открито. Римокатолическата църква е заявявала, че католиците нямат място в тази организация, както и че участващите в нея ще бъдат отлъчени от църквата. Основанията им за отричането на масонството са полаганите от членовете му клетва и тайни обреди,които са противозаконни. Някои протестантски органи също се обявяват срещу тях. В повечето държави- Англия, САЩ, Франция, скандинавските страни, Русия и много други, включително България- управляващите, църковните сановници и изтъкнати граждани са фримасони. Всички прочути дейци на Френската революция и Парижката комуна са масони. Братята Робеспиер, Наполеон и много изтъкнати революционери са масони. Болшевишката революция и последвалият я комунистически режим са сраснали с големи масони като Троцки и българина Кръстю Раковски. Много и от днешните български ръководни дейци са членове във френската ложа "Гранд Ориент".

Целта на фримасонската организация през Средните векове действително е била да обединява и подпомага майсторите занаятчии. През тази епоха дворците и големите сгради се строили с години, дори десетки, и то от много хора- зидари, дърводелци и всякакви строители, които по време на почивките се събирали в празни помещения, чието наименование е ложи (lodge), където се хранели, пиели и провеждали разговорите си. От много отдавна между работници, майстори и собственици имало професионална тайна, която пазели в себе си и не споделяли с други. Оттук произлиза секретността в масонските (строителните) ложи, която в по-нататъшния период на масонството спекулативно е използвана, и то много успешно. Ранните строителски кръгове (ложите) несъмнено са били общества на работещите които се сплотявали от професията си, включително и от тънкостите в нея, които криели от не своите хора. И навярно управлението на ложите е било в ръцете също на майстори. Съставът на ложите е бил такъв може би докъм ХVІІІ в. През това столетие положението в тях става коренно различно. Друг е съставът им- работещи строители там не членуват, масонството вече няма този характер. Останал е обаче трайно принципът на скритост, режимът на пазене на тайна. Ложите вече са заети само от "високопоставени господа", които и до днес спекулират и развиват символично масонство, какъвто е то в модерен смисъл на думата.

С положителност се знае, че първият масон незанаятчия е бил Джон Бозуел, богат земевладелец от Аушинлек. Посещавал Единбургската ложа. Малко по-късно тя била посещавана и от лорд Александър, сър Антони Александър, както и през 1640г. от генерал Александър Хамилтън. Графовете Касалис, Александър Кънингам и Еглинтън още през 1672г. били членове на известната Килуининска ложа. В списъците на най-старите ложи се срещат много имена на лордове и графове.

Шотландската масонска ложа е една от най-старите и най-добре организирана- още от 1598г. От тази дата започва и създаването на специални ложи, които да упражняват контрол над останалите. През юни 1717г. бива учредена Голямата ложа с Велик майстор Антони Сойер. Тя упражнявала контрол над ложите не само в Лондон и околностите му, но и над тези в цялата страна. Авторитетът на тази ложа става извънредно голям. Подчинените й ложи, които през 1717г. са 4, през 1725г. стават 63, през 1733г.- 126. Най-характерното за тези фримасонски ложи е, че след 1721г. целите им управи са от членове от аристократичен произход. Третият по ред Велик майстор- Дисайгюлиер е вече от кралското общество. Всички ръководни постове във Великите ложи след 1721г. се заемат само от перове от ирландски, шотландски или английски произход, а от 1782 до 1813г. на тези масонски тронове са седели Кумберландският граф, Уелският принц и Съсекският граф. През 1879г. Уелският принц става Велик майстор, и когато е коронясан по-късно за крал на Англия под името Едуард VІІ, отстъпва мястото на граф Къног. В продължение на близо два века- от 1737г. до 1907г.- около шестнадесет английски принцове от кралска кръв са управлявали това "братство". До средата на ХХ в. осем принцове, които по-късно са станали крале, са били Велики майстори в масонските ложи- Джордж ІV, Едуард VІІІ, Джордж VІ- крале на Англия, 2-ма крале на Швеция- Оскар ІІ и Густав V, Фредерик VІІІ и Християн Х - крале на Дания.
Първата Велика ложа, създадена през 1717г., не се е наложила веднага над всички ложи в Англия. Имало е ложи, които не са искали да й се подчинят, тъй като я смятали за модерна. В 1813г. обаче вече всички ложи са обединени- името е "Обединена велика ложа на Англия".
Едно от най-съществените условия в масонството е членовете да не изразяват собственото си мнение, а да го пазят лично за себе си. Именно това показва, че програмата и целите на тази организация се диктуват от управляващите, а не от членовете й- те са само изпълнители.
Церемониите и ритуалите, които практикуват фримасонството, не са измислени случайно от отделни лица, а са взети от ложите през ХVІІ в. и доразвити с времето.

След като бива основана първата Велика ложа, фримасонството само за половин век се развива и бива разпространено не само в Европа, но и в Америка и Азия. Годините на основаване на Велики ложи са, както следва: Ирландска- 1688, Минетарска- 1726, Шотландска- 1730, Английска- 1736, Бенгалска- 1729, Калкутска- 1730, Мадраска- 1752, Бомбайска- 1758, Антигуаска- 1728, Ямайска- 1742, Френска- 1732, Мадридска- 1736, Гибралтарска- 1736, Германска- 1733, Португалска- 1735, Холандска- 1735, Швейцарска- 1740, Датска- 1745, Италианска- 1763, Белгийска- 1765, Руска- 1771, Шведска- 1773. Велики ложи са били основани и продължават да съществуват в повечето държави с изключение на тези, където са били забранени. В Германия масонството бива забранено по времето на нацизма и възстановено през 1949г.

Съществували са масонски ложи, основани на принципа на легендите на Соломоновия майстор зидар Хирам на храма, строен в чест на една от жените на Соломон- Шеба. От ранни времена световните теолози обявяват масонските ритуали и техните тайни пароли за богохулствени и за смъртни грехове, и както папа Климент ХІІ, и папа Бенедикт ХІV ги порицава. Светските власти не са проявили отношение към това явление.
В САЩ фримасонството бива внедрено от английските, шотландските и ирландските масони в началото на ХVІІІ в. Там отделните ложи били управлявани от Велики ложи на провинциите, чиито Велики майстори били назначавани или упълномощавани от Великобритания. Днес в САЩ има 50 независими Велики ложи с около 4 милиона членове.

Тайните церемонии на фримасонството са сродни с най-старите мистерии и тайнства, чиито произход е Египед. Целите на масонството в Средните векове са били хуманни и то се е съчетавало с християнското учение- най-високата степен, "Розовият кръст" се отреждала за човек, който заслужавал действително да бъде връзката между Христа и хората, човек, който да приема божиите инструкции и ги предава на Земята. Това и мистицизмът му са главните причини за бързото разрастване на масонството.
Широко разпространилото се масонство преди около 200 години бива обсебено изцяло от една международна финансова сила, която го управлява и до днес.

Наивните и неосведомени хора винаги са гледали на фримасонството с някакво объркано и озадачено почитание или с леко опасение, докато по-прозорливите и сведущи хора се отнасят към него с отвръщение и несъгласие с действията на посветените. Много учени, включително историци, изследват и двете страни на фримасонството- едната, полуоткритата, и другата, скритата, която дава силно разрушително отражение върху историята и го квалифицира като едно от най-подлите, отвратителни и вредни сатанински движения. Но масоните поставят на своята фасада благополучието, толерантността, щедростта и идеализма, точно както на входа на нацистките концентрационни лагери стоеше лозунгът "Работи се за щастие" (Arbeit Macht Freude)- заблуда за външните хора. Още навремето Христос се обръща към фарисеите, праотците на банкерите, които основаха масонството с думите: "Вие сте като добре полирани гробни плочи, изглеждащи прекрасно отвън, но закриващи вътре кости на умрели и всичко нечисто " (Матея 23:27). Тайният източник на неморалност, социален упадък, християнофобия, леви революции и войни е масонството. Болестното състояние и хаосът, неморалността и израждането на модерния манталитет пхроизлизат направо от надделяването на фримасонството над традициите и културата. Уродливо грозният духовен свят, в който живеем, е резултат на конспиративното господство на масонската идеология, заклещила всички отрасли на модерния живот: политика и изкуство, печат и образование, наука, четиво и религия. Левичарство, либерализъм, социализъм, прогресивизъм, интернационализъм, окултизъм, безбожен хуманизъм, сексуална революция, комунизъм и Новият световен ред- всички са отрочета на юдомасонството.

Връщане назад към езическите фантазии и мистически химери представлява масонството: боготворене на секса, талмудска лъжливост, достигане на световно царуване. Накратко определено, масонството е главният източник на злото в модерния свят. Това учение е колкото фалшиво, толкова и съблазнително. Прочути и високопоставени личности са членували в масонството. Причините за приобщаването им към него са няколко. Най-важната е, че те са разчитали тази организация да ги тласне напред, към по-високо стъпало в обществото, а второ- че не са знаели, както и днес не се знаят, истинските подбуди и прийоми на тази тайна организация. Т. Джеферсън е заемал един от най-високите постове в тази организация, дори е бил много здраво свързан с Илюминати. Сигурен признак за това е фактът, че той е поставил, скрито, разбира се, но умишлено на гърба на държавния печат на САЩ емблемата на Илюминати. Това е било крито и още се крие от обикновената американска общественост. Много доказателства съществуват, че Илюминати е навлязъл във всички масонски ложи по света. През 1789г. Джон Робизън, един от масонските Велики майстори, заявява, че Илюминати е проникнал в американските масонски ложи.

Ректорът на Хардвардския университет Дейвид Пейпън през 1798г. предупреждава завършващите и дипломиращи се студенти да внимават и се пазят от илюминизма, който е навлязъл в американската политика и религия. Да беше жив професорът днес и да види университета, който е ръководил, като един от най-ревностните крепители и защитници на илюминизма! В 1799г. Джон Огдън показва с факти, че илюминизмът унищожава Америка. В 1800г. Джон Куинси Адамс се противопоставя на кандидатурата на Джеферсън за президент на САЩ и обяснението е- поради подривната и подмолна дейност на организацията, в която Джеферсън участва. Според Адамс напоследък тя превземала масонството. През 1800г. капитан Уйлям Морган, масон, счита за свой дълг да информира други масони как и защо Илюминати използва техните ложи за подмолни и разрушителни цели. Специален човек бил изпратен да ликвидира Морган като предател. Той се опитва да избяга и се укрие в Канада, но не успява и бива убит от Ричард Хъвард, член на масонската ложа в Ню Йорк.

През 1834г. Илюминати назначава Джузепе Мацини за директор на политическата дейност на организацията. Мацини поддържал ясна връзка с всички масонски ложи и ръководел и насочвал всичките им революционни мероприятия и действия по света. Срещал се често с генерал Алберт Пайк. Всеизвестният Алберт Пайт! Тоталитарист, който на 41 годишна възраст в 1850г. навлиза във фримасонството- приет е в ложата "Западната звезда" в гр. Литъл Рок, щата Арканзас. Поддържан от Илюминати, той се издигнал феноменално в масонската йерархия. А на 2 януари 1859г. е избран за върховен командир на Висшия съвет по правораздаването в южната част на САЩ. Той работи упорито върху модернизирането на кабалистичното мистично учение. Алберт Пайк е избран за Върховен първосвещеник на световното фримасонство. Той разработва плана за крайната фаза на луциферската конспирация и за изпълняването и образува съвсем нова- Паладинска ложа в Чарлстон, Южна Каролина. Нарежда на Мацини да сформира върховни съвети в Рим и в Берлин, които да работят в тясна връзка със съставената от него ложа. Върховният съвет в Рим е ръководел политическите действия, а този в Берлин имал догматичното управление. Трите върховни съвета ( два в Европа и един в САЩ ) е трябвало да управляват и ръководят подривните и подмолни действия на други 23 съвета, организирани също от Пайк в Северна Америка, Южна Америка,Азия,Африка и Океания. В наше време през 1957г. - на 14 и 15 май се е състояло тайно събрание на о. Сент Симон, щата Джорджия, в хотел "Кинг енд принс", на всички членове, натоварени с изпълнителната власт на тези комитети.
В свое писмо до доктор Брайденщайн, който е най-високата степен на масонското братство, Мацини съобщава: "Ние образувахме едно сдружение на братството по всички точки на земното кълбо. Надяваме се да разкъсаме всякакво робство и владичество. Съществува още едно, което е невидимо- то почти не може да се напипа и ни тежи и гнети. Откъде идва то, къде е то никой не знае, или по-скоро никой не казва. Това братство е скрито, тайно дори за нас, ветераните от тайните сдружения." Това писмо на Мацини ясно подсказва, че зад цялото голямо международно масонско движение се крият няколко души, които го дирижират.

Една от задачите на масонството е била да навлезе във Ватикана, а това навремето не е било лесно. Мацини и тук свършва прекрасно работата на господарите си, като изгражда много силна антиватиканска атмосфера в цяла Европа. И тогава на помощ на Ватикана идва- кой ли?- Калман ( синът на Майер Ротшилд- създателя и финансиста на Вайшоп, но преименуван в Карл Ротшилд) се намесва със съвета, че не е необходимо да се пролива излишна кръв, Ватиканът е защитен. Ротшилд от върховните членове на Илюминати спечелва признанието и благоволението на Папата и католическата управа. Тогава им предоставя като компетентни финансови и политически съветници свои хора- илюминисти. Така постигат съкровената си мечта да навлязат в сърцето на Ватикана. Веднъж застанали вътре, те никога няма да излязат. И днес са още във Ватикана. Тази тяхна мечта е изказана в "Тайните протоколи". Голяма част от състава на Ватикана членува в една от най-силните масонски ложи- П 2. Има достатъчно доказателства за твърдението, че папата (не само днешният, но и мнозина преди него) е почти затворник във Ватикана, точно каквито затворници са американският президент в Белия дом и английската кралица в Бъкингамския дворец. Папите и президентите получават спокойствие, сигурност и безопастност само на смъртния си одър.

Мацини умира през 1872г. и Пайк назначава след него за директор на политическата дейност Адриано Лемми. Той е бил ритуално приет в новооткритата Паладинска ложа в САЩ. В свое писмо до 23-те Върховни световни съвета от 1889г. Алберт Пайк ги инструктира и направлява към дейност така:" Ние се прекланяме пред Бог, но това е Богът пред когото благоговеем без суеверие. У всички нас от най-високите степени Масонската религия трябва да бъде просветлена, да е поддържана в нас от чистотата на Луциферовата доктрина... Да, Луцифер е единственият истински Бог. За съжаление, Адонис също е Бог, но според неизменния и вечен закон няма светлина без сянка, няма красота без грозота, няма бяло без черно... истинската и чиста философска религия е вярата в Луцифер. Луцифер, Богът на светлината и Богът на Боговете, се бори за човечеството срещу Адонис- Бога на тъмнината и злото."

Както Вайшоп, така и Алберт Пайк настояват за организирането на политически ционизъм, който Илюминати да финансира и контролира. Той да служи за образуването на една независима държава, в която Илюминати да короняса свой лидер- Цар на целия свят. И наистина политически ционизъм беше организиран през 1897г. от Теодор Херцел.

Илюминати, морално и материално поддържана от Ротшилд, превзе напълно масонските ложи и чрез Херцел създаде ционизма, който има следните планове: да направи от Близкия и Средния Изток барутен погреб, който в даден момент да взриви и да предизвика трета световна война; ционизмът, мюсюлманството и останалите вери да се самоунищожат; великите сили също да бъдат пометени, след което остават само две сили в света- атеистичният комунизъм и християнството.

На 15 август 1871г. Пайк пише на Мацини, като му обяснява плановете на Илюминати, които днес вече масонството провежда. "След няколко световни войни ние ще отвържем и ще пуснем нихилистите и атеистите да провокират страхотен социален катаклизъм, който с всички свои ужаси ще покаже ясно на народите вредата от абсолютния атеизъм- източник и основа на царящото варварство и кръвопролитни вълнения. Навсякъде хората ще бъдат принудени да се спасяват от това малцинство, което ще разруши цивилизацията. Те, болшинството, разочаровано от всички тези нещастия в живота и от изгубилото посоката християнство, ще потърси нов идеал и ние ще му го дадем- истинската светлина и чистата доктрина на Луцифер. С това ще настъпи краят на християнството и на атеизма- едното и другият ще бъдат унищожени и погребани едновременно."

Когато бе избран за президент на САЩ, Франклин Рузвелт е бил толкова сигурен, че конспирацията ще постигне целите си до края на неговия живот, че в 1933г. поставя знака на Илюминати върху американската еднодоларова банкнота. С това той предупреди илюминистите по света, че Илюминати вече има пълен контрол над американските финанси, политика и социален живот. Това положение той нарече "Новия курс", "Новата програма". С външната си политика той построи атеистичния комунизъм, който проведе успешна борба с християнството. Бил е почти сигурен, че ще е първият цар и господар на плануваната "една световна държава". Не е знаел и не е допускал, че за това специално място си има определен човек от определена среда когото никой не познава.

Илюминати навлезе, освен в масонските ложи и във всички по-важни институции в американското президентство, в английския кралски двор, в религиите и почти навсякъде по света. В Британския дворец от 1942г. истинската ръководна сила е бил адмирал Луис Маунтбатън. Този човек за 50 години сведе Великата британска империя до третокласна сила. Английската кралица Елизабета има за съпруг племенника на Л. Маунтбатън- принц Филип, който е с крайно либерални възгледи. Малцина хора знаят, че той е получил обучението си частно от Д-р Курт Хеин изгонен от Германия през времето на Хитлер, несъмнено последовател на Илюминати.

След смъртта на Рузвелт илюминистите прехвърлят американската външна политика и политиката на ООН на Комитета за чуждестранни връзки (CFR), който е настанен в голямата сграда на Харлд Прат в Ню Йорк. Международният комунизъм се поддържа по сила на еднакво равнище с християнството, за да може да се осъществи планът на Алберт Пайк. В момента не бива да бъдат ликвидирани нито едното, нито другото. Веднага след Втората световна война съществуваха моменти, когато християнството можеше да бъде заличено, но на комунизма не бе позволено да стори това. Тази политическа линия на Илюминати не позволи и на генерал Макартър да победи комунизма в Корейската война. Ръководена все от такива съображения ООН наложи на Англия и Франция да оттеглят войските си от Суецкия канал. Заради настояването си за победа Макартър беше уволнен. Антъни Идън изпрати войски в Египет- също беше уволнен.- Действията им не отговарят на разчетите на световните управници!

Комунистическите партии в много западни държави не са легални, но са поддържани материално. И в същото време народът непрекъснато бива плашен с комунистите. Тази тактика, целенасочена и умишлена, създава постоянната възможност за световните управляващи да създават тревога в държавата винаги при критични за тях обстоятелства или спешни случаи. В Канада и САЩ има изработени спешно вече няколко такива държавни тревоги. Докато поддържат неофициално комунистите, от друга страна подготвят специални грижи, които в случай на държавна тревога да ги обезвредат, а като следствие от смута да привлекат хората чрез масоните на страната на Илюминати. Школи за такива "специалисти", "експерти" и "съветници" съществуват в Чикаго и в Маями. Има и другаде, специално в Европа. Наричат ги "Тринадесет- Тринадесет". В Чикаго се помещават и обучават в едно крило на Чикагския университет.

Висшият контрол и всички директиви правят само няколко души, наричани "първосвещенници" или "Великата бяла ложа". Никой досега не ги е видял и никой не ги познава. Всички масони в света, от всички най-различноименувани ложи, се управляват от Великата бяла ложа, която е взела мярката на целия свят и е пуснала кройката в работа. Масоните, комунистите и нихилистите са техните несъзнателни служещи. Те не трябва да бъдат мразени и ненавиждани, а трябва с всички сили и средства да им се помогне да разберат истината и какви вълци в овчи кожи са тези, на които служат.

Масонството и всички тайни организации настръхват и ненавиждат национализма. Жан Робер Рагаш, Велик майстор на ложата "Гранд Ориент" в Париж на 6 март 1992г. произнесе във Френското посолство във Вашингтон обвинителна реч срещу европейския национализъм, като го нарече опасно зло. Според Рагаш национализмът е голяма пречка пред Европейската икономическа общност. Какво е в действителност "Гранд Ориент", чийто представител е Рагаш? Кабалистка тайна масонска ложа, която в края на ХVІІІ и началото на ХІХв. не се спря пред нищо, включително пред издевателства и масови убийства, в преследването на целта за световно господство. Нейното най-голямо постижение е Френската революция от 1789г. Ложата потопи Франция в кървава баня и вече цели 200 години я контролира чрез своите програми- антинационална, антинародна и антихристиянска, които замени с лихварство, социализъм и културно самопогубване. Главната квартира на "Гранд Ориент" в Париж е една уродлива сграда без прозорци. Тя продължава да конспирира и планува своя контрол над Франция и останала Европа. Членовете й продължават да пеят злобните си клевети срещу тези, които издават тайните им. Материалната поддръжка на "Гранд Ориент" идва главно от Британския банков институт и Международната банка на Ротшилдови. Днес тази ложа е тясно свързана с Трилатералната комисия, Билдербергите и социалистическите партии в целия свят. Тя е навлязла дълбоко във Ватикана, и в антихристиянска ложа членуват скрито много католически духовници и кардинали. Проповядваните от тях лозунги "Свобода, Равенство и Братство" нямат нищо общо със задкулистните им цели, съвсем различни са от нечестивите и сатанински операции на "Гранд Ориент". Италианският в-к "Унита" от 30 ноември 1992г. публикува много интересни материали за расистките изстъпления в Германия. Открит е таен план под името "Операция 3 К" трите К означават Ку Клус Клан. Сведението е, че акцията се ръководи тайно от американското масонство и целта му е да дестабилизира Германия и цяла Европа. Подобни намерения имало и за Италия, където някои засегнати групи започвали да се въоръжават за отбрана. Това означава вътрешни размирици, а те неминуемо отслабват страните в Европа. Според авторите на статията Антонио и Джианни Каприани акциите били дело на черното масонство. Споменахме, че в плана на тези, които управляват масонството, стоят именно действия, които да създадат несигурност и недоверие към управленията на държавите; а наивните и непросветени хора като зрели плодове ще паднат в кошницата им.

Леонардо Месина, бивш член на мафията, решил да сътрудничи на италианските власти, изнася много неизвестни досега тайни. Мафията участвала в заговор за отделяне на Сицилия от Италия с помощта на фримасонските ложи. За тази цел, според Месина, още през 1978г. "всички босове на Коза Ностра- Риина, Мадония, Провенцано и всички благородници вече са направени масони".

През същата 1978г., когато мафията решава да влезе в масонството, е отвлечен и убит Алдо Моро, министър-председател на Италия. Той полагаше усилия да направи голямо коалиционно правителство, което да събере всички партии, включително и комунистическата, в едно в независимо обединение, стоящо далеч от Москва, но далече и от англоамериканския блок. С убийството на Моро Италия навлезе в нова фаза на ограничена независимост, която доведе държавните работи в ръцете на англоамериканските контролни сили, и по специално на "Пропаганда 2" - фримасонската ложа, известна като Р-2. Босът на Р-2, Личо Джели, чиято лична тетрадка с тайните телефонни номера попада в ръцете на италианското разузнаване. По нея са открити много тайни и нерегистрирани масонски ложи, разкрити са като членове на Р-2 много бивши чиновници в разузнаването, много високопоставени личности, там е записан и телефонният номер на бивш президент на Италия. Алесандро Мола, официалният историк на фримасонството, в интервю пред италианското списание "Ил Сабато" декларира: "Скрити масонски ложи като Р-2 съществуват още много и всичките са зависими от американското фримасонство". В същото интервю Мола обяснява, че настоящата стратегия на фримасонството е да предотврати икономическото обединяване на Западна и Източна Европа. Участта на Алдо Моро последва и бившият български министър-председател Андрей Луканов. Той беше единственият политик, който виждаше пагубното за страната разделяне на обществото на сини и червени, нейното самоунищожение и попадането й в лапите на международните финансовите криминални институции. Безумната за онова време ( а и днес ) негова идея за коалиционно правителство между БСП и СДС беше яростно отхвърлена както от Социалистическия интернационал, към който се стреми БСП, така и от Европейската народна партия , в която членува СДС, макар и двете да се намират под единно управление. Това самоунищожение беше подпомогано финансово чрез създаването на различни икономически групировки, чиято цел беше пълното разграбване и унищожаване икономиката на страната и нейната независимост, за да се внуши необходимостта й от членство в НАТО и осъществяване на чуждите икономическите програми на Международният валутен фонд и Световната банка.

През последните години масонството прави големи усилия отново да навлезе в Източна Европа, където бе забравено за около половин столетие. Загребският прокомунистически ежедневник пише с големи букви на първа страница: "Масоните са отново между нас". Италианският ежедневник "Ла стампа", контролиран от Анели- собственика на ФИАТ , пише на уводно място: "Гранд Ориент" се е хвърлил да завоюва отново Изтока." Френското масонство посреща отново своите забравени братя". И само преди година от екрана на Нова телевизия българската масонска ложа обяви своето съществуване.
През 1834г. Илюминати назначава Джузепе Мацини за директор на политическата дейност на организацията. Мацини поддържал ясна връзка с всички масонски ложи и ръководел и насочвал всичките им революционни мероприятия и действия по света. Срещал се често с генерал Алберт Пайк. Всеизвестният Алберт Пайт! Тоталитарист, който на 41 годишна възраст в 1850г. навлиза във фримасонството- приет е в ложата "Западната звезда" в гр. Литъл Рок, щата Арканзас. Поддържан от Илюминати, той се издигнал феноменално в масонската йерархия. А на 2 януари 1859г. е избран за върховен командир на Висшия съвет по правораздаването в южната част на САЩ. Той работи упорито върху модернизирането на кабалистичното мистично учение. Алберт Пайк е избран за Върховен първосвещеник на световното фримасонство. Той разработва плана за крайната фаза на луциферската конспирация и за изпълняването и образува съвсем нова- Паладинска ложа в Чарлстон, Южна Каролина. Нарежда на Мацини да сформира върховни съвети в Рим и в Берлин, които да работят в тясна връзка със съставената от него ложа. Върховният съвет в Рим е ръководел политическите действия, а този в Берлин имал догматичното управление. Трите върховни съвета ( два в Европа и един в САЩ ) е трябвало да управляват и ръководят подривните и подмолни действия на други 23 съвета, организирани също от Пайк в Северна Америка, Южна Америка,Азия,Африка и Океания. В наше време през 1957г. - на 14 и 15 май се е състояло тайно събрание на о. Сент Симон, щата Джорджия, в хотел "Кинг енд принс", на всички членове, натоварени с изпълнителната власт на тези комитети.
В свое писмо до доктор Брайденщайн, който е най-високата степен на масонското братство, Мацини съобщава: "Ние образувахме едно сдружение на братството по всички точки на земното кълбо. Надяваме се да разкъсаме всякакво робство и владичество. Съществува още едно, което е невидимо- то почти не може да се напипа и ни тежи и гнети. Откъде идва то, къде е то никой не знае, или по-скоро никой не казва. Това братство е скрито, тайно дори за нас, ветераните от тайните сдружения." Това писмо на Мацини ясно подсказва, че зад цялото голямо международно масонско движение се крият няколко души, които го дирижират.
Една от задачите на масонството е била да навлезе във Ватикана, а това навремето не е било лесно. Мацини и тук свършва прекрасно работата на господарите си, като изгражда много силна антиватиканска атмосфера в цяла Европа. И тогава на помощ на Ватикана идва- кой ли?- Калман ( синът на Майер Ротшилд- създателя и финансиста на Вайшоп, но преименуван в Карл Ротшилд) се намесва със съвета, че не е необходимо да се пролива излишна кръв, Ватиканът е защитен. Ротшилд от върховните членове на Илюминати спечелва признанието и благоволението на Папата и католическата управа. Тогава им предоставя като компетентни финансови и политически съветници свои хора- илюминисти. Така постигат съкровената си мечта да навлязат в сърцето на Ватикана. Веднъж застанали вътре, те никога няма да излязат. И днес са още във Ватикана. Тази тяхна мечта е изказана в "Тайните протоколи". Голяма част от състава на Ватикана членува в една от най-силните масонски ложи- П 2. Има достатъчно доказателства за твърдението, че папата (не само днешният, но и мнозина преди него) е почти затворник във Ватикана, точно каквито затворници са американският президент в Белия дом и английската кралица в Бъкингамския дворец. Папите и президентите получават спокойствие, сигурност и безопастност само на смъртния си одър.
Мацини умира през 1872г. и Пайк назначава след него за директор на политическата дейност Адриано Лемми. Той е бил ритуално приет в новооткритата Паладинска ложа в САЩ. В свое писмо до 23-те Върховни световни съвета от 1889г. Алберт Пайк ги инструктира и направлява към дейност така:" Ние се прекланяме пред Бог, но това е Богът пред когото благоговеем без суеверие. У всички нас от най-високите степени Масонската религия трябва да бъде просветлена, да е поддържана в нас от чистотата на Луциферовата доктрина... Да, Луцифер е единственият истински Бог. За съжаление, Адонис също е Бог, но според неизменния и вечен закон няма светлина без сянка, няма красота без грозота, няма бяло без черно... истинската и чиста философска религия е вярата в Луцифер. Луцифер, Богът на светлината и Богът на Боговете, се бори за човечеството срещу Адонис- Бога на тъмнината и злото."
Както Вайшоп, така и Алберт Пайк настояват за организирането на политически ционизъм, който Илюминати да финансира и контролира. Той да служи за образуването на една независима държава, в която Илюминати да короняса свой лидер- Цар на целия свят. И наистина политически ционизъм беше организиран през 1897г. от Теодор Херцел.
Илюминати, морално и материално поддържана от Ротшилд, превзе напълно масонските ложи и чрез Херцел създаде ционизма, който има следните планове: да направи от Близкия и Средния Изток барутен погреб, който в даден момент да взриви и да предизвика трета световна война; ционизмът, мюсюлманството и останалите вери да се самоунищожат; великите сили също да бъдат пометени, след което остават само две сили в света- атеистичният комунизъм и християнството.
На 15 август 1871г. Пайк пише на Мацини, като му обяснява плановете на Илюминати, които днес вече масонството провежда. "След няколко световни войни ние ще отвържем и ще пуснем нихилистите и атеистите да провокират страхотен социален катаклизъм, който с всички свои ужаси ще покаже ясно на народите вредата от абсолютния атеизъм- източник и основа на царящото варварство и кръвопролитни вълнения. Навсякъде хората ще бъдат принудени да се спасяват от това малцинство, което ще разруши цивилизацията. Те, болшинството, разочаровано от всички тези нещастия в живота и от изгубилото посоката християнство, ще потърси нов идеал и ние ще му го дадем- истинската светлина и чистата доктрина на Луцифер. С това ще настъпи краят на християнството и на атеизма- едното и другият ще бъдат унищожени и погребани едновременно."
Когато бе избран за президент на САЩ, Франклин Рузвелт е бил толкова сигурен, че конспирацията ще постигне целите си до края на неговия живот, че в 1933г. поставя знака на Илюминати върху американската еднодоларова банкнота. С това той предупреди илюминистите по света, че Илюминати вече има пълен контрол над американските финанси, политика и социален живот. Това положение той нарече "Новия курс", "Новата програма". С външната си политика той построи атеистичния комунизъм, който проведе успешна борба с християнството. Бил е почти сигурен, че ще е първият цар и господар на плануваната "една световна държава". Не е знаел и не е допускал, че за това специално място си има определен човек от определена среда когото никой не познава.
Илюминати навлезе, освен в масонските ложи и във всички по-важни институции в американското президентство, в английския кралски двор, в религиите и почти навсякъде по света. В Британския дворец от 1942г. истинската ръководна сила е бил адмирал Луис Маунтбатън. Този човек за 50 години сведе Великата британска империя до третокласна сила. Английската кралица Елизабета има за съпруг племенника на Л. Маунтбатън- принц Филип, който е с крайно либерални възгледи. Малцина хора знаят, че той е получил обучението си частно от Д-р Курт Хеин изгонен от Германия през времето на Хитлер, несъмнено последовател на Илюминати.
След смъртта на Рузвелт илюминистите прехвърлят американската външна политика и политиката на ООН на Комитета за чуждестранни връзки (CFR), който е настанен в голямата сграда на Харлд Прат в Ню Йорк. Международният комунизъм се поддържа по сила на еднакво равнище с християнството, за да може да се осъществи планът на Алберт Пайк. В момента не бива да бъдат ликвидирани нито едното, нито другото. Веднага след Втората световна война съществуваха моменти, когато християнството можеше да бъде заличено, но на комунизма не бе позволено да стори това. Тази политическа линия на Илюминати не позволи и на генерал Макартър да победи комунизма в Корейската война. Ръководена все от такива съображения ООН наложи на Англия и Франция да оттеглят войските си от Суецкия канал. Заради настояването си за победа Макартър беше уволнен. Антъни Идън изпрати войски в Египет- също беше уволнен.- Действията им не отговарят на разчетите на световните управници!
Комунистическите партии в много западни държави не са легални, но са поддържани материално. И в същото време народът непрекъснато бива плашен с комунистите. Тази тактика, целенасочена и умишлена, създава постоянната възможност за световните управляващи да създават тревога в държавата винаги при критични за тях обстоятелства или спешни случаи. В Канада и САЩ има изработени спешно вече няколко такива държавни тревоги. Докато поддържат неофициално комунистите, от друга страна подготвят специални грижи, които в случай на държавна трев
 
lord_loki cool bg каза:
преди 12 год. 11 мес.
Илюминизъм (Илюминати)

Историята на всяка революция от Средновековието насам е свързана с историята на философското направление илюминизъм или по-точно с магьосническата школа Баварски илюминизъм. Тава е странна и свръхестествена система на окултизъм и демонични принципи, способни да завъртят ума и изменят мисленето на тези, които се подадат на нейното влияние. Това е по-скоро болест. Фалшивото и подправено просветление отравя душите, поразява, разрушава ги и предизвиква морален упадък.

Съществува светло духовно озаряване, което е напълно различно от черното "просветление" - илюминатизма. Скритите сили на това течение често използват влиятелни лидери като свои пионки, за да осъществяват собствената си програма за световен хаос и унищожаване на цивилизацията.

Окултните сили, от които произхожда илюминизмът, идват още от вавилонско време, но в организация са свързани едва към края на XV столетие (1). Според Британската енциклопедия терминът Илюминизъм през много столетия е използван от загадъчни и тайни групи, за да означат, че директно на тях е изпращана светлина от източник, по-възвишен от този на човешкия ум. Човекът, които под закрилата и с финансовата помощ на Ротшилдови (2) основава модерния Илюминизъм, е Адам Вайсхауп (известен в САЩ като Вайшоп - бел.ред). Той внушава на своите последователи, че те са есенцията, елитът н интелигенцията и единствените хора, притежаващи умствена способност и знания, необходими, за да се управлява светът. Адам Вайсхауп лично не е виждан от никого, освен от няколко негови приближени, и това изостряло до крайност интереса към него от последователите му, които го боготворели. Роден е на 6 февруари 1748 г. в Германия. Още твърде млад става професор по каноническо право в Ингълщатския университет. Преди това е бил свещеник в редовете на йезуитите - т.нар. Гестапо на римокатолическата църква. На 1 май 1776 г. основава тайно републиканско движение, наричано Илюминати (името е много старо, мистическо, давано на училища и групи, изучаващи вавилонския мистицизъм). В Илюминати влизат хора, които се мъчат да проникнат в още не откритите човешки сетива и да открият техните духовни качества или ясновидства - т.нар. трето око. Съществували са много секти под името Илюминати в различни страни, но нито една не е изиграла такава роля, каквато движението илюминизъм на Вайсхауп от Бавария. Той е поставил в основата на организацията йезуитски правила и принципи на много строга вътрешна дисциплина и взаимно наблюдение. А след 1778 г. нейни членове успяват да присвоят и завладеят масонските ложи, стъпващи върху основата на скритостта, които започват да провеждат стриктно тяхната политика. Всички командни постове в ложите се заемат от хората на Вайсхауп.

Основна цел, която си поставя илюминизмът, е световна революция, чрез която ще постигне крайната цел - да управлява човечеството. Илюминистите се стремят към революцията посредством подчиняване на повечето от ръководителите на държавите, превръщането им в пионки, сляпо изпълняващи заповедите им.

Окултичните и демонични принципи, залегнали в учението им, променят ума и намеренията на тези, които са влезли в редовете им. Началото на това сатанинско учение произхожда от агностицизма, един от първите ръководители на които е бил много известният през I в. евреин Симон Магус. Това учение използва агностичния спиритизъм, за да се добере до природните закони. Негови привърженици твърдят, че са в състояние по мистичен път да достигнат до всички тайни на природата, както и до произтичащите от тях енергия и власт. Със своята йезуитска упоритост Вайсхауп успява да обобщи преработи тези стари учения и да ги пресъздаде в нова сатанинска доктрина за завладяване н света, наречена Илюминати. Влиянието на неговия зъл гений убива милиони хора, и с трайността си върши същото и днес.

След като масонските ложе биват превзети напълно от Илюминати, стават господстваща сила и започват да изпълняват пъклените Вайсхаупови планове за унищожаване на християнството и ликвидиране на държавните управления. Служили са си с всевъзможни начини и средства, включително и с химикали и отрови (неизвестни до тогава) за ликвидиране на неудобни личности. Един от куриерите на Вайсхауп, на име Ланзе (3), бил убит на път от Франкфурт, Германия, за Франция, от гръм, носел важни документи за Робеспиер, ръководител на Якобинския клуб по това време. По тази случайност документите попаднали в ръцете на баварските власти При внезапна проверка през август 1785 г. конфискуват всички тайни химикали, собственост на организацията.

Според известната историчка Неста Вебер всички формули, използвани на практика от Адам Вайсхауп, произхождат от персийски и египетски религиозни източници и му служат за материални цели и разрушаване на съществуващото общество (4). В свое писмо Вайсхауп казва: "Аз имам двама непосредствено след мен, на които вдъхвам моя дух, моето желание, всеки от тези двама има също други двама и т.н. - по този начин най-добре се предават заповеди и се оперира политически". За да превземе изцяло масонските ложи, той прилага тайна система, чрез която всички негови хора много бързо стигат до най-високи степени и завземат властта и управлението на ложите. Под командите на Вайсхауп се учредяват хиляди такива ложи по целия свят и минират всяко управление, което пречи на главния бос Ротшилд, скрит, разбира се, зад кулисите. Програмата на Вайсхауп се състой в:

1. Унищожаване на всички мирни управления.
2. Премахване на наследяването.
3. Премахване на частната собственост.
4. Премахване на патриотизма
5. Унищожаване на семейството.
6. Премахване на религията.
7. Създаване на едно световно управление. (5)

Да се изпълнят всички седем задачи би означавало светът да грохне и да се разпадне. Във всяка от тях лъха свирепостта и жестокостта на йезуитската организация. Такава е и тяхната клетва: "В името на разпнатия на кръст Христос се заклевам да скъсам всякакви връзки, които ме обвързват с баща, майка, братя, сестри, роднини, приятели, с царя, съдии и всякаква друга власт, на която съм служил или съм се клел в подчинение или служба. Отказвам се от родното си място, отсега на татък моето съществувание е в друга сфера. Заклевам се да открия на моя началник всичко, което правя, мисля, чета, уча и виждам около себе си. " Друг нечовешки факт - резултат от същността на йезуитския католически орден - са Вартоломеевите кланета на 24 август 1572 г., когато избиват повече от 100 000 хугеноти. Това е вечна вина!

В писмото си до свой близък съмишленик Вайсхауп пише: "Ложите, които са под франкмасонството, са най-подходящата мантия за нашата цел, защото светът ги познава вече и не очаква от тях нищо много голямо, което да заслужава внимание. Ние трябва да се обвием в непроницаема тъмнина и да не допуснем до нас никакви шпиони или пратеници от други организации" (6).

Работата в тайната организация Илюминати се вършела между не повече от пет-шест души (7). Била е много здраво законспирирана (8). Именно с такива начини на действие тази извратена организация си е служела, за да могат Ротшилдови да постигнат собствените си планове да разстроят света чрез революции.

Първата експлозия е Френската революция от 1789 г. Следват я всички други революции и икономически, и стопански катаклизми от тогава до днес. Продължители на работата на Вайсхауп и неговото движение Илюминати са Карл Маркс, Фридрих Енгелс и Ласал. Те преработват фасадата на това учение, но запазват неговите основни идеи. Слагат ударение на алтруистичните принципи, на запазват революционността в доктрината. Тези трима лидери на социализма и комунизма никога не са били работници - Ласал и Енгелс (9) са много богати по наследство, Маркс има живот на лентяй без никакъв морал. Когато Наполеон поема властта, на якобинците, които били тясно свързани с Вайсхауп. От този момент Илюминати започва да действа под сменено име - "Лига на справедливостта", чиито член става Карл Маркс. С поддръжката и покровителството на тази лига Маркс написва "Комунистически манифест", а от това творение Ленин по-късно разработва своите идеи. Основните идеи в този манифест са направо писанията на Вайсхауп, които е получавал нарежданията си от Ротшилдови. Фактически Маркс е нает от мистериозната група (нарекла се "Лига на справедливия човек") платен писач на комунистическия манифест - демагогско изложение, направено да се хареса и приеме лесно от масите.

Преди няколко години вече за всички стана ясно, че не комунистите управляват комунизма. Друга контролираща сила стой зад комунизма, а той заедно със социализма е една от ръцете на необикновено сатанинска конспирация, работеща зад човешкото око и управляваща се не от Москва или Пекин, а от Ню Йорк, Париж и Лондон. Вайсхауп си сменя името - става Спартак. И първите комунисти в Европа па подобие на него се наричат спартаковци, а по-късно също се преименуват стават комунисти (10). И Карл Маркс е преименувал се Кашел Мордохай.

Влиянието на Илюминати в Европа и в САЩ е огромно. То се предава на следващите поколения и досега чрез най-старите тайни науки астрология, окултизъм, кабализъм, нумерология и др. Много видни американци също са били от тази организация. В 1931 г. Федералния резерв поставя на гърба на едно доларовата банкнота на САЩ египетската пирамида с всевиждащото око на Луцифер (известно повече като окото на злото - б.р.).

Подривната дейност, изпълнявана в миналото от Илюминати и подвластните й масонски ложи, се върши днес от повече от 12 000 - 13 000 различни организации пръснати по целия свят. Под лозунга за "световен мир" тези конспиратори целят да унищожат половината от населението на Земята. Това именно е главната задача на тяхното поделение "Римски клуб", който вече провежда открито и усилено малтусовата теория. Техен именно е големият натиск напоследък за замразяване и унищожаване на ядреното оръжие, което постепенно-постепенно се измъква от други ръце и преминава в собствените им. Целта на ООН да вземе контрола му, а тази организация понастоящем е главната квартира на разните съвременни поделения на Илюминати.

Всеизвестна истина е, че в международния киноцентър Холивуд са събрани много социалисти и комунисти. Така, защото всички кино компании са собственост на международните банкери, а киноартистите са техни пионки. По-голяма част от персонала на телевизионните разпръсквателни компании Ей Би Си, Си Би Си и Ен Би Си са членове на Трилатериалната комисия и Комитета за чуждестранни връзки. Защото собствениците на тези компании са също международни конспиратори - банкери, контролиращи довчерашния Съветски съюз и комунистическите страни.

Илюминати навлиза не само в банкерските, но и в политическите и военните среди в цял свят. Нейни хора стоят в парламентите, сенатите, сред военните, разузнавателните служби, на президентските места. В последните две-три години попълзновенията им са насочени към новоосвободените държави от Източна Европа и бившия Съветски съюз. Американските президенти Уудро Уилсън, Франклин Рузвелт и Джордж Буш са от техните редове. В прочутите 14 точки на Уилсън са скрити тайните намерения на конспираторите - всички народи да се откажат от своят независимост.

Преди 200 години прийомите на мегабанките бяха по-очебиещи и брутални, докато днес те манипулират народите с кадифени ръкавици и отдалече-отдалече. Вайсхауп умира на 82-годишна възраст през 1830 г., и до последния ден от живота си продължава да ръководи криминалната дейност на финансовите си господари, които с огромни материални средства поддържат организацията му.

БИБЛИОГРАФИЯ

1. E n c y c l o p e d i a Britanica, XI, 1973, p.1096
2. G r i f f i n, D Fourth Reich of the Reich. 1984, p. 249 - 250
3. I b i d e m, p.45
4. W i n r a d, G. Op. Cit., p. 25
5. I b i d e m, p.32
6. W e b s t e r, N. Op. Cit., p. 257
7. W i n r a d, G. Adam Weishauph, p.33
8. I b i d e m, p.34
9. S a n c t u a r y, E.N. Are These Things So?; W i n r a d, G.A. Human Devil, p.46.
10. A p p i g n a n e s i, R. Marx.

Никола М. Николов
 
lord_loki cool bg каза:
преди 12 год. 11 мес.
Тайните общества в древността

Обединените в сдружения хора генерират колективна сила, която може да упражни огромно влияние върху околния свят
Неста Х. Уебстър
Изтокът е люлката на първите тайни общества. С каквато и цел да са създавани те, вдъхновението и методиката на повечето от онези загадъчни сдружения, които са играли някаква роля иззад кулисите на сцената на световната история, произхождат от страните, откъдето идат и най-ранните записани свидетелства на великата човешка драма - Египет, Вавилон, Сирия и Персия. От една страна - източният мистицизъм, а от друга - типично ориенталската любов към интригата, обрамчват тази система, която по-късно ще бъде пренесена на запад и ще окаже такова съдбоносно влияние върху хода на историята.
При изучаването на тайните общества разполагаме с две направления, които можем да следваме: появата и развитието на сдружения, обвили себе си в тайнственост, за целите на езотеричното познание и други, които използват загадъчност и тайнство за някоя на пръв поглед скрита, но най-често политическа цел.
Езотеризмът обаче, също може да се разглежда в две направления. И тук, както във всеки друг аспект на земния живот, има revers de la medaille - бяло и черно, светлина и мрак, рай и ад - на човешкото съзнание.
Търсенето на
скритото познание
може да приключи с посвещаване в божиите истини или със създаването на тъмни и зловещи култове. Та кой ли знае с какви сили може да се сблъска човек отвъд воала на непознатото? Посвещаване, което води към привеждане в действие на духовни (спиритични) сили, независимо добри или зли, е, следователно, способно да издигне човека до големи висини или да го накара да деградира до тъмни дълбини, каквито не би бил в състояние да достигне, ако би останал изцяло в чисто физическия свят. И когато по този начин хората се обединят в сдружения, се генерира колективна сила, която може да упражни огромно влияние върху околния свят. Оттук иде и значимостта на тайните общества.
Нека от самото начало постановим: тайните общества не винаги са били създавани с лоши намерения. Тъкмо обратното: много от тях са се въздигали, подтикнати от най-възвишената аспирация на човешкия ум - желанието му да добие познания за вечните истини. Появата на злонамерени подобни системи обаче обикновено се дължи на израждане на принципите, които някога са били чисти и святи.
И така, още от древни времена са съществували групи от посветени или "мъдреци", твърдящи, че притежават езотерични доктрини, познати като мистерии, които обикновените хора не са в състояние да усвоят и които са свързани с произхода и края на човечеството, живота на душата след смъртта, както и с природата на Бога или боговете. Тъкмо това изключително отношение съставлява основната разлика между посветените от древния свят и великите религиозни учители, с които съвременните окултисти са склонни да бъркат първите. Защото, докато религиозните водачи като Буда и Мохамед са се стремили към божествено познание, което да споделят със света, "посветените" са вярвали, че свещените мистерии следва да не бъдат разкривани пред обикновените хора, а да останат изцяло за тях самите. Така че, макар желанието за посвещаване да произтичало от най-възвишени вдъхновения, удовлетворението - било то истинско или въображаемо - на това желание често довеждало до духовна арогантност и грозна тирания, завършващи със страховити изпитания, с физически и душевни мъчения, водещи понякога дори до смърт, на които новопосвещаваният бивал подлаган от своите висшестоящи.
Съгласно една теория, популярна в окултните и масонските кръгове,
определени идеи били общи за най-важните мистерии,
формирайки по този начин продължителна традиция, предавана чрез приемниците на отделни групи посветени от различни епохи и държави. Сред тези идеи, както се твърди, било схващането за единството на Бога. Докато за мнозинството се считало препоръчително да се проповядва политеизъм - понеже единствено така биха могли множествените аспекти на божественото да бъдат възприети от масите - то самите посветени вярвали в съществуването на едно Висше Същество, Създателят на Вселената, обхващащ и направляващ всичко останало. Льо Плонжон, чиято цел е да разкрие някакво сходство между свещените мистерии на маите и тези на египтяните, халдейците и гърците, заявява, че: "Идеята за единствено и всемогъщо божество, което е създало всички неща, очевидно е била още от древни времена универсално вярване сред всички нации, които са достигали относително високо ниво на развитие. Такава е била доктрината и на египетските жреци." Същият автор продължава нататък, казвайки, че "доктрината за Върховното Божество, състоящо се от три, съвсем отчетливо обособени една от други части, но формиращи едно цяло, е била широко разпространена сред цивилизованите народи на Америка и Азия, както и сред египтяните", а свещенослужителите (жреците) и учените мъже в Египет, Халдея, Индия или пък Китай "...държали това в дълбока тайна и го споделяли само пред малцина избрани сред онези, които били посветени в свещените мистерии". Тази гледна точка е била изразявана и от много други автори, но все още й липсва историческо доказателство.
Че монотеизмът е съществувал в Египет преди да се появи Мойсей, така или иначе, е сигурно. Адолф Ерман заявява, че "дори в най-стари времена образованата класа" е вярвала, че всички божества на египетската религия са идентични, обаче били по-склонни охотно да приемат идеята за един Бог, обособен в различни въплъщения чрез поезията и митовете... Жреческото съсловие все пак дълго нямало смелостта да направи последната крачка, за да се отърси от онези отличителни особености, за които твърдяло, че били нематериални, и да почита един Бог, с едно-единствено име". Тази задача била предоставена на Аменхотеп IV, познат по-късно като Егнатон, който провъзгласил доктрината открито пред народа. Професор Брестед е описал химните във възхвала на Бога-Слънце, които Ехнатон сам изписал по стените на параклисите в гробницата на Амарна:
"Те ни разкриват простотата и красотата на вярата на младия цар в единствения Бог. Той стигнал до схващането, че
един бог е създал не
само низшите същества,
но също и всички човешки раси - както египтяните, така и чужденците. Нещо повече, царят видял в лицето на своя Бог един любящ баща, който управлявал всички сътворени от него същества чрез своята доброта... През цялото развитие на човечеството, което сме проследили в продължение на хиляди години, никой преди него не е бил споходен от подобно видение за Великия Баща на всички".
Не е ли възможно причината Ехнатон да бъде описван по-късно като "еретик" да се корени в това, че е нарушил закона на жреческата йерархия като разкрил тази доктрина пред простосмъртните? Оттам може би се е породила също и необходимостта царят да ограничава и потиска жречеството, което, стремейки се да опази своето изключително положение, държало далеч от съзнанието на хората голямата истина.
Като най-ранно европейско средище на мистериите се очертава Гърция, където Елевзинските мистерии съществували от доста отдавна. Питагор, който се родил на о-в Самос около 582 г. пр. Хр., прекарал няколко години в Египет и там бил посветен в мистериите на Изида. След завръщането му в Гърция, той бил посветен и в Елевзинските мистерии и се опитал да основе тайно общество на Самос. Но когато начинанието му се оказало безуспешно, Питагор заминал за град Кротона в Италия, където събрал около себе си голям брой ученици и най-сетне основал своя секта. Тя се деляла на два класа посветени - първите били допускани само до екзотеричните доктрини на водача, с когото не им било позволено да разговарят, докато не изтечал "пробния период" от пет години, а вторите били истинските посветени, пред които били разкрити всички езотерични доктрини на Питагор. Курсът на обучение, провеждан съобразно египетската методика - чрез средствата на изображенията и символите - започвал с геометричната наука, с която Питагор бил запознат през време на престоя си в Египет и приключвал накрая с трудни за разбиране разсъждения, касаещи преселението на душата и природата на Бог, който бил представян в качеството на Универсален ум, проникващ във всички неща.
Поради ролята й на предтеча на тайните общества, основани по-късно в Западна Европа, сектата на Питагор намери място в тази книга. Ранните масонски предания отвеждат свободното зидарство отчасти и до Питагор, за когото се твърди, че пътувал до Англия и наистина има достатъчно основания да смятаме, че неговите геометрични идеи са залегнали в системата на гилдиите на зидарите.
Според Фабр д'Оливе, Мойсей, който "бил обучен на всичката мъдрост на египтяните", извлякъл от египетските мистерии част от устната традиция, която предал на водачите на израилтяните. Че такава устна традиция (предание), отличаваща се от писанията в Петокнижието, наистина произхожда от Мойсей и че тя по-късно е била въплътена в писанията на Талмуда и Кабалата, е мнение на много еврейски писатели.
(0-10) общо:10

Други дискусии

преди 5 год. 2 мес.
преди 5 год. 5 мес.
преди 7 год. 10 мес.
преди 10 год. 1 мес.
преди 11 год.