Наука, История и Бъдеще

публична

НАУКА ♛

Добавил:
melina88
преди 10 год. 3 мес.
Що е то наука :)


Науката в широкия смисъл на думата съществува преди модерната епоха, в много исторически цивилизации, но съвременната наука е толкова стриктна в подхода си и успешна в своите резултати, че тя определя това, което науката е в най-точния смисъл на думата. Много по-рано от модерната епоха, друга важна повратна точка е развитието на класическата естествена философия в древногръцкия свят.

Пре-философска наука

Науката в своя оригинален смисъл е дума, която означава тип знания, а не специализирана дума за упражняването на такива познания. По-специално, тя е един от видовете знания, които хората могат да споделят или комуникират помежду си. Така например, данни и знания за работата на естествените неща в природата са събирани дълго преди да съществува писаната история. Те водят до развитието на абстрактното мислене, както се вижда от създаването на сложни календари, техники за преработка на отровни растения, както и строежа на сгради, като например пирамидите. Липсва обаче последователност, системност и разграничение от знанията за тези неща, които са верни във всяко едно общество от една страна и другите видове знания като митология и правни системи от друга.

Философско изучаването на природата

Преди изобретението или откритието на концепцията за природата от философите преди Сократ, със същите думи се описва естествения път, по който расте дадено растение, например, или пък начина, по който едно племе се кланя на определен бог. Поради тази причина се твърди, че тези хора са първите философи в тесния смисъл на думата, а също и първите хора, които правят ясно разграничение между „природа“ и „конвенция“. Науката възниква като опознаване на природата и нещата, които важат за всяка общност, а специализираното и целенасочено търсене на такива познания се нарича философия - сферата на първите философи-физици. Те са предимно теоретици, които се интересуват особено и специално от астрономия.

Обръщане към хуманитарните науки

Повратен момент в историята от началото на философската наука е спорният, но успешен опит на Сократ да приложи философията за изследване на човешки неща, включително човешката природа, естеството на политическите общности и самото човешко знание. Той разкритикува твърде стария начин на изучаване на физиката като чисто спекулативен и липсващ самокритичност. Той е особено загрижен, че някои от ранните физици третират природата без оглед на интелигентен порядък и обясняват нещата само по отношение на движение и материя.

Изследването на човешките практики е предимно в сферата на митологията и традициите, а Сократ е екзекутиран. Аристотел по-късно създава по-малко противоречива системна програма за на Сократовската философия, която е телеологична с човека в центъра. Той отхвърля много от заключенията от предишните учени. Например в неговата физика слънцето обикаля земята, и много неща, като част от тяхното естество, са предназначени за хората. Всяко нещо има формална причина и крайна причина и определена роля в рационалния космически ред. Сократ настоява, че философията трябва да се използва, за да се разгледа и практическия въпрос за най-добрия начин на живот за едно човешко същество, но не привежда аргументи за други видове приложни науки.

Аристотел поддържа рязко разграничение между науката и практическите умения на занаятчиите, считайки теоретичните спекулации като най-висш вид човешка дейност, практичното мислене за по-добър живот като нещо възвишено и познаването на занаятите като нещо, подходящо само за по-нисшите класи. За разлика от съвременната наука, най-влиятелният акцент на Аристотеловото учение е върху теоретичните стъпки за извеждане на универсални правила от сурови данни, а не зачита набирането на опит и сурови данни като част от самата наука.

Средновековна наука

През късната античност и ранното средновековие е използван Аристотелoвият подход към изучаване на природните феномени. Някои неща от древното знание са загубени, или в някои случаи останали в неизвестност по време на падането на Римската империя и периодичните политически борби. Въпреки това, основните сфери на науката, или натурфилософията, както е наречена, както и голяма част от общите познания от древния свят остават запазени посредством работите на ранните енциклопедисти като Исидор Севилски. В началото на средновековния период, сирийските християни от Източна Европа като несторианците и монофизитите са тези, които превеждат голяма част от най-важните научни текстове от гръцки, сирийски, а по-късно са преведени много от произведенията на арабски и други езици под ислямско управление. Това е основната линия на предаване на развитието на ислямската наука, която представлява голяма част от дейността по време на началото на средновековния период. В късносредновековния период европейците възстановяват някои от древните знания от преводи на текстове и градят работата си върху знанието на Аристотел, Птолемей, Евклид, и други. В Европа, хора като Роджър Бейкън научават арабски и иврит и настояват за по-експериментална наука. До края на Средновековието, синтез от католицизъм и аристотелианизъм, известен като схоластика процъфтява в Западна Европа, която се е превърнала в нов географски център на науката.

Науката през Ренесанса

До края на Средновековието, особено в Италия, има наплив на текстове и учени от разпадащата се Византийска империя. Николай Коперник формулира хелиоцентричния модел на слънчевата система, за разлика от геоцентричния модел на Птоломей. Всички аспекти на схоластиката са критикувани в 15-ти и 16-ти век, един автор, който е пословично преследван е Галилео Галилей, който въвежда новаторско използване на експеримента и математиката. Преследването започва, след като папа Урбан VIII благословя Галилео да пише за коперниковата система.

В Северна Европа е широко използвана новата технология на печатната преса за публикуване на много аргументи, включително някои, които са в разрез с църковната догма. Рене Декарт и Франсис Бейкън публикуват философски аргументи в полза на нов тип не-Аристотелова наука. Декарт твърди, че математиката може да се използва, за да изучава природата, както е направил Галилео, а Бейкън подчертава значението на експеримента пред съзерцанието. Бейкън твърди също така, че науката трябва да се стреми за първи път към практични изобретения за подобряване на човешкия живот.

Бейкън изказва съмнения относно Аристотеловите понятия за формалната причина и крайната причина, и лансира идеята, че науката трябва да проучи законите на обикновените същности, като топлина, вместо да се предполага, че има конкретна природа, или формална причина за всяко сложно нещо. Тази нова съвременна наука започна да гледа на себе си като описваща „законите на природата“. Този актуализиран подход за проучване на природата се разглежда като механистичен.

Епохата на просвещението

В 17-ти и 18-ти век, проектът на модернизиране и модерно мислене, лансиран от Бейкън и Декарт, довежда до бърз научен напредък и успешно развитие на нов тип природни науки, математически, методично експериментални и подчертано новаторски. Исак Нютон и Готфрид Лайбниц успяват да разработят нова физика, днес известна като Нютонова физика, която може да бъде потвърдена чрез експерименти и обяснена със средствата на математиката. Лайбниц също така включва термини и елементи от аристотеловата физика, но сега използвана по нов не-телеологичен начин, например енергия и потенциал. Но в стила на Бейкън се предполага, че различните видове неща, всички работят според същите общи закони на природата, без специални формални или окончателни причини за всеки вид.

През този период думата наука постепенно става все по-често използвана в значението на търсене на тип знания, по-специално и особено знания за опознаване на природата, значение, близко по смисъл до стария термин „естествена философия“ или „натурфилософия“.

Съвременна наука

И Джон Хершел, и Уилям Уиуел систематизират методологията като последният въвежда термина учен. Когато Чарлз Дарвин публикува „Произход на видовете“, той предлага теорията на еволюцията като преобладаващо обяснение на биологичната сложност. Неговата теория за естествения подбор предлага естествено обяснение на произхода на видовете, но придобива широко приемане едва един век по-късно. Джон Далтон развива идеята за атома. Законите на термодинамиката и електромагнитната теория са открити в 19-ти век, което повдига нови въпроси, на които не може лесно да се отговори в рамките на Нютоновата физика.

Теорията на Айнщайн за относителността и развитието на квантовата механика довежда до развитието на нова физика, която се състои от две части, които описват различни видове явления в природата. Широкото използване на научните нововъведения по време на войните на 20-ти век довежда до космическата надпревара и широкото обществено оценяване на важността на съвременната наука. Наскоро е лансирана идеята, че крайната цел на науката е да опознае човешките същества и тяхната природа. Така например, Едуард Уилсън в своята книга „Съвпадение“ казва, че „човешкото състояние е най-важната граница на природните науки“
За да напишете коментар към тази дискусия трябва да сте член на групата!
Присъедини се към тази група
подреди по: новите отгоре | старите отгоре
 
agent_max cool bg каза:
преди 5 год. 8 мес.
https://sites.google.com/site/hifiaudiobg/statii/akusticeski-oformlenia


Акустически оформления - видове и пояснения
 
ba7man bg каза:
преди 5 год. 11 мес.
Звездата на Сатаната (devil)(bow)
 
helldestiny cool bg com grp sub pro каза:
преди 6 год.
(devil) https://www.actualno.com/cosmos/otkriha-zvezda-kojato-otkazva-da-umre-news_643490.html

Откриха звезда, която отказва да умре
 
ba7man bg каза:
преди 7 год. 1 мес.
:(
 
stenli_ cool bg каза:
преди 7 год. 2 мес.
ПРОУЧВАНЕ: Гей хората не се раждат така, сексуалната ориентация не е фиксирана.
http://www.lentata.com/page_8944.html
 
melina88 cool bg grp upd pro каза:
преди 8 год. 11 мес.
Особено ние Българите много ни бива да оплюваме :/
 
berge cool bg каза:
преди 8 год. 11 мес.
Дай им на хората да оплюват и да воюват.. (devil)
 
lirikboy bg каза:
преди 8 год. 11 мес.
КРЕТЕНИТЕ НАПРЕДВАТ

Научих, че във врачанското училище "Хр. Ботев" при среща с ученици, учители и в
компанията на други родни светила, професор Танев /министър на Образованието в
Правителството на родния интелект Бойко Борисов/ е оплювал Ломоносов, сем. Кюри
и др. светила на науката. Дали случайно не е насочил професорския си лайномет и
по патрона на училището?
 
abrek bg grp каза:
преди 8 год. 11 мес.
СККБ...силата която крепи бомбето...За справки "Кънчо Путкодеров"-П.Пенев... :D :D :D :D (drink)
 
ba7man bg каза:
преди 8 год. 11 мес.
Ресурсът на МКС ще стигне до 2028 г.

http://cosmos.actualno.com/Resursyt-na-MKS-shte-stigne-do-2028-g-news_448524.html#ixzz3Nk1vhfFv
 
nemesis_ cool bg каза:
преди 9 год.
да бе да :D
 
melina88 cool bg grp upd pro каза:
преди 9 год.
Ядрена война на Марс и шест дни тъмнина на Земята

http://cosmos.actualno.com/Jadrena-vojna-na-Mars-i-shest-dni-tymnina-na-Zemjata-news_63118.html#ixzz3KZ5fArTF
 
ba7man bg каза:
преди 9 год.
Роботизирани делфини събират данни за топенето на антарктическия лед

http://interest.actualno.com/Robotizirani-delfini--sybirat-danni-za-topeneto-na-antarkticheskija-led-news_59706.html#ixzz3Il6e5XjD
 
melina88 cool bg grp upd pro каза:
преди 9 год. 1 мес.
Бе не е много соло :D
 
abrek bg grp каза:
преди 9 год. 1 мес.
Като др. Чаушеско....................................бум. бум,...ще си купя автомат! :D :D :D :D
 
abrek bg grp каза:
преди 9 год. 1 мес.
Създадена е ГМО тиква в Парламенто и си е соло, ама не О'СОЛЕ МИО!
 
abrek bg grp каза:
преди 9 год. 1 мес.
:D :D :D
 
berge cool bg каза:
преди 9 год. 1 мес.
Учените и пришълците
http://news7.bg/predavania/vapros-na-gledna-tochka/vsichki-videa/uchenite-i-prishaltsite/117491#.VFPU6Pl_t8F
 
helldestiny cool bg com grp sub pro каза:
преди 9 год. 1 мес.
http://maitapi.com/nauka-i-tehnika/782-naukata-i-aviatziyata-21-snimki

Науката и Авиацията
 
melina88 cool bg grp upd pro каза:
преди 9 год. 1 мес.
Това е нещо ново :D
(0-20) общо:352

Други дискусии

важна
Ч∀τ ❢ нова
преди 1 год.
важна
Музика ♫ нова
преди 2 год. 7 мес.
важна
Хумор ツ нова
преди 5 год. 5 мес.
преди 5 год. 5 мес.
преди 5 год. 10 мес.