Официална група на Vbox7

публична

Как работи Vbox7

Добавил:
moderator
преди 9 год. 11 мес.
Тук ще пускам обяснения за това как работят някои функции на сайта и какво може да значи ако не работят :)
Дискусията е заключена!
подреди по: новите отгоре | старите отгоре
 
moderator каза:
преди 8 год. 5 мес.
Регистриране на сигурен профил (който няма как да ти присвоят) във Вбокс7 и изобщо:

Всеки профил обичайно се регистрира с
– мейл – самостоятелен профил
– или gmail конект/facebook конект

Мейлът е гарант за профил и на него се получава нова парола!

Това, което правят вторите 2 неща е да ползват другия ти профил за идентификация. Избягвай този вид регистриране винаги, където е възможно. Ако загубиш gmail/facebook профила си – ще изгубиш и всички профили регистрирани през тях.

.....................................................................................................................................................

Програма минимум за успешно регистриране на профили в интернет:

.....................................................................................................................................................

За мейлите:

Пази мейлите си за регистрация! Имай поне 2

– един в gmail.com или abv.bg, който никой не знае, освен теб – с него регистрирай своя facebook, flickr, tumblr, paypal, vbox7 - сайтовете, които са важни за теб. Не го казвай на никой. Ни-кой. Той ти е само за регистрации, не за общуване. Не го давай при регистрации в разни подозрителни сайтове. Влизай в него поне 1 път на 3 месеца, за да знаеш че няма случайно да ти го спрат.
– един за регистрации в други сайтове, които не са толкова важни и за общуване.

.....................................................................................................................................................

Таен въпрос и настройки на мейла:

Винаги задавай таен въпрос и отговор, ако има такава опция.
Винаги, когато е възможно задай втори мейл за възстановяване.

Когато задаваш таен въпрос и отговор избягвай готовите такива – създай личен твой с отговор, който само ти знаеш. Ако използваш някой от готовите въпроси, дай му необичаен отговор, примери:
Как се казва майка ми? – Мадона.
Любимо ястие? – Скакалци.
Не ползвай никога ЕГН, името на домашно животно/майка/баща/училище и така нататък.
След като си регистрираш някакъв профил, провери как се виждат данните ти на него. Ако има опция "скрий мейла" - скрий го.

.....................................................................................................................................................

За паролите:

– Не си казвай паролите на никой, никога.
- Не ги пиши на разни хвърчащи хартийки из къщи или тефтери. Рано или късно ще ги изгубиш или майка ти ще ги изхвърли като ти чисти бюрото - гаранция.
– Никога не ползвай една и съща парола навсякъде.
– Не си слагай пароли, които са свързани с теб и интересите ти. Избери нещо странно и напълно измислено за парола.
Трябва да имаш 2 различни сета пароли:
– 1 много трудна – за най-важните неща
– 3-4 по-лесни – за останалите профили

Как да изберем трудна парола, която да запомним?

Използвай няколко думи съчетани по различен начин. Използвай една основа и добавяй към нея. Така не е нужно да помниш конкретни пароли – помни компонентите им. Използвай допълнителен символ или цифра – но не 1 или ! – те са най-обичайни.

.....................................................................................................................................................

Още някои общи препоръки:

– Не трябва да добавяш хора във Фейсбук, които не познаваш лично!
Това, че сте си общували с някой онлайн за Х време и сте големи приятели - нищо не значи! Този човек може да е всеки, може да се представя за нещо съвсем различно! Не се доверявай лесно, не давай данни на непознати, не казвай къде живееш, как се казваш, на колко си години, с какво се занимаваш, ако поне частично не вярваш на юзъра!
– Не трябва да изнасяш личните си данни за всички хора – нека бъдат видими само от твои приятели – рождена дата, град, къде съм учил, прочие.
- На всички профили в социални мрежи, които имат опция "не искам да се индексира от търсачки" - съветвам да я активираш

.....................................................................................................................................................

Няма такова нещо като хакване на профил. Това се случва при дупки в сигурността на сайта, които са много редки. Друга възможност са ботове, които брутфорсват паролата. Това са неща, които се случват само по филмите.
В реалния живот – паролата ми е лесна, някой я налучка. Сложил съм си тайния въпрос лесен – някой ми вижда отговора във фейсбук – и ми взима мейла – от там и профила.

Край на програма минимум за успешна регистрация на профили.
 
moderator каза:
преди 9 год. 9 мес.
Как работи търсачката на сайта:

Всеки клип, когато се качи на сайта, бива "заприходяван към търсачката" - това е така нареченото индексиране. То става до 24 часа. Търсачката на сайта е едно от нещата, които товарят сайта най-много. Всеки път когато търсите клипове те се преравят, за да се намери най-точното съвпадение.
Търсачката на сайта връща само 1000 резултата. Повечето хора разглеждат резултатите максимум до 10 страница, затова няма смисъл да връща повече. Ако търсите нещо конкретно добре е да прецизирате търсенето или да търсите колекции.

Как да намерим бързо клип в сайта:

Търсачката може да търси и в твоите клипове, любими и колекции! Това е важно, много хора не го знаят.
Напиши ключовите думи на това, което търсиш - на кирилица или латиница. За търсачката не е от значение - тя счита и двете за равностойни. Избягвай общи думи, които нямат смислена натовареност - музика, готино, фън, яко - от този сорт. Това ще върне много резултати. Ако търсиш нещо конкретно, което си гледал през деня - виж в "какво гледах днес?" в профила си - там ще го намериш по-бързо.

Възможни проблеми и какво значат:

Резултатите са стари?
- Това значи, че поради някаква причина търсачката е спряла да индексира клипове в един момент - новите качени на сайта не се взимат предвид.

Резултатите са различни?
- Търсачката се обслужва от много сървъри, не само един. Ако информацията на тях поради някаква причина не се е синхронизирала или това става много бавно, на всеки рефреш ще получаваш различен резултат, защото браузъра бива обслужен от различен сървър.

В търсенето има странни резултати, които нямат нищо общо с това, което търся?
- Лоши юзъри слагат фалшиви тагове. Алармирай ги.

Стигнах до ХХ страница и на следващата, на която кликнах, нямаше нищо?
- Празна страница, цъкни на следващата. Понякога се случва и може да има много причини за това.

Пиша цялото заглавие на клип и знам, че има такъв клип, но не го намира?
- В името има символ, който пречи на търсенето. Напиши само конкретни думи.

Защо клипът на Пешо излиза преди моя?
- Защото е по-добре описан. Търсачката има сложен вътрешен алгоритъм, който преценя как да подреди клиповете. Може да ги сортираш освен по съвпадение и по дата/име/популярност. Популярност е по броя гледания на този клип.
 
moderator каза:
преди 9 год. 11 мес.
За клиповете, които не са подходящи за деца

Ако намирате съдържание на сайта, което смятате, че има нужда от маркиране - ползвайте алармирай нередност. Това е основният начин, по който се управлява то - всичко е във ваши ръце.
Ако намирате такова маркирано грешно - пак ал. нередност - опция друго - "Клипът е неправилно маркиран като 16+"

Маркираните клипове на сайта са само инструментът да защите децата си от тях! Останалото зависи от вас! И е просто, лесно и на една ръка разстояние.


Как да ограничим достъп до определени клипове.

Долните настройки може да направите сами или да помолите ваш приятел, който разбира повече, да направи. В тях няма нищо сложно и информацията е общодостъпна в интернет.

1во
Компютърът трябва да има отделни акаунти, като всеки от тях различни правомощия. Акаунтът на детето ви трябва да има сложени ограничения, които не позволяват инсталирането и премахването на програми, нито промените на настройки за достъп до интернет.

2ро
Трябва да сложите за браузър Mozilla Firefox - защото е най-гъвкав и за него има възможно най-много аддони. (аддоните са приставки, които дават допълнителни функции към браузъра)

3то
http://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/public-fox/
Добавете този аддон и защитете промяната на настройки на Мозила с парола.

4то
http://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/procon-latte/
Добавете този аддон и задайте да се ползва черен списък от думи.Сложете в списъка "маркиран" и/или "възрастни". Защитете промяна на настройките на аддона с парола. В този аддон може да зададете и конкретни сайтове, които да са забранени, не само ключови думи на страница.

Ако тази конфигурация не работи или остарее - потърсете подобни аддони, които правят същото.
Не позволявайте на детето си да разбере паролите ви - нека бъдат сложни и различни. (не егн-то ви, рождения ден или името на котката)

Имайте предвид, че знание се бори със знание. Ако детето ви знае как да преодолее всички тези ограничения ви препоръчваме да му купите по-хубав компютър и да го оставите намира. Така или иначе, това което прави в интернет не е да гледа порно.

 
moderator каза:
преди 9 год. 11 мес.
Как работи качването на клипове на сайта (ъплоуд)

Файловете, които вбокс плейва са формат flv. Съкращението идва от flash video. Всеки друг тип файл, който се качва се конвертира към формат flv както и flv файлове с ненормални параметри. (например 20 секунди клип, който е 95МБ)

Когато цъкнете на Browse, за да изберете файл от компютъра си, първото което проверява ъплоудъра е дали той е под 100 МБ. Ако не е се отхвърля.
Файлът ми е 98МБ но пак не ми го приема?
- Това се получава, защото ОС на компютъра показва със закръгляне. Всъщност е над 100 МБ.

След като файлът се качи той пристига до сървър наречен конвертор. Той го преглежда и
- ако намери, че файлът е идентичен с друг качен на сайта го отхвърля и дава линк към вече качения файл
- ако намери, че файлът е повреден дава грешка
- ако всичко е наред и е flv - директно се появява в профила
- ако всичко е наред и не е flv - се подрежда за конверт

Най-бавно се конвертират avi файлове. Тъй като конверторите са няколко и на всеки от тях има опашка, ако се качат 4 клипа - те ще се подредят по различен начин. Ще излезе първи на сайта този, пред който опашката е най-къса. Затова понякога клиповете не излизат подред на качването, а разбъркано. По време на качването на клипа му се избира аватар на случаен принцип от кадрите в него.

Всеки клип на сайта има номер - id. Под този номер е записан в базата ни данни. Когато искате да гледате клип сървър го намира и зарежда в браузъра ви, заедно с коментарите и останалата информация. Новите качени клипове и популярни се държат на специални сървъри, които ги зареждат много бързо.

Сакралният въпрос "Клипа ми не се качи, защо?"

Качването на клип зависи от 3 неща
- подаването на файла
- самия файл
- приемането от нас
Проблеми могат да възникнат главно в първите 2 стъпки.
Какво може да се обърка при подаването?
- На първо място да прекъсне интернета. Докато това не се забелязва при гледане на видео (защото има буфериране) или обикаляне на интернет (ако не се зареди страницата просто давам рефреш) при качване на файл е фатално. Това е еквивалента на изваждане на CD докато го записвате. CDто се поврежда. Дали прекъсва нета зависи от доставчика ви.
Самия файл
- Може да бъде повреден. Това може да доведе до невъзможност да бъде конвертиран или конвертиран грешно - разтеглен, орязан, без звук. Програмите, които плейват видео на компютъра ви често имат "поправящи" модули, които обират такива грешки. Но ако трябва да се обърне файла в друг формат - не винаги е възможно.
Приемането от нас
Когато има проблем с ъплоуда при нас той се разбира много бързо, защото всички имат този проблем. Проблем при нас обичайно е последната причина клип да не може да се качи. Може да възникне
- ако на конверторите чакат много файлове и не смогват
- ако начина на конвертиране поради промени в кода на сайта се е повредил
- ако останалите сървъри не могат да приемат файла

Какво значи това? "Възникна техническа грешка, опитайте по-късно!"
- В 95% от случаите - интернета е прекъснал при качването. Какво да правя? Опитай по-късно - след 10-15 минути.

Какво значи? "Този файл вече е качен и чака обработка!"
- Че повреденият файл е бил блокиран и докато не се изчисти разпознава втория опит за качване като същия файл. Трябва да се изчисти от системата - това става най-късно след 24 часа.

Какво да правя ако не ми се качи файла изобщо?
- Няма как, опитай пак. (ако няма рима, удари ма :D) Най-добре във формат flv.

Как се конвертират, режат, сглобяват, слага звук, маха звук, всичко по обработка на клипчета има подробни дискусии в група Кое, Как, Защо? както и линкове към безплатни програми за целта.
 
moderator каза:
преди 9 год. 11 мес.
Как работят групи на сайта

Само потребители с профили над 1 година и поне 10 клипа имат право да правят групи. Това ограничение гарантира, че админите на групи ще имат установени и поддържани профили в сайта и няма да ги зарязват.

Групи служат за събиране на клипове на сайта - те са начина много хора да направят една обща колекция, от която всички да се възползват.
Може да се абонираш за група - ако клиповете й са видими публично. Дискусиите в групи са нещо вторично.

В Помощ - vbox7.com/help/?id=HL956244#goToHL956244 - има правилата за създаване на групи. За разлика от Фейсбук ние не допускаме групи за всякакви простотии - групи се трият и рейтинга на админа им се намаля, ако не са по правилата за създаване. Преди да правиш група - прочети в Помощ.

Най-честите проблеми, които могат да възникнат в групи са свързани със забавяния по сайта.
- одобрявам клип, но нищо не става
- изтривам коментар, но нищо не става
- изтривам дискусия, не се изтрива
- одобрявам потребители, не се одобряват
- пиша коментар не се появява
Всички тези проблеми се получават поради забавяне при нас :/ В тези случаи - изчакайте, не трийте/одобрявайте пак - няма нужда. Рефрешнете страницата след няколко секунди. Трябва да са се изтрили.
Защо се получава този проблем?
При нас едно и също нещо го има записано на няколко сървъра. Когато някой иска да види коментар на сайта неговия браузър подава заявка към тези сървъри. Те са повече от един, за да не чакат всички хора "на едно гише". Когато се направи промяна - Х изтрие коментар или У напише такъв - той го подава само към сървъра, който го обслужва. Останалите сървъри още не знаят за това действие. В идеалния случай сървърите се синхронизират един с друг мигновенно. Когато са натоварени - трябват няколко секунди. Затова се получават тези инфекции.
Това е един от основните проблеми, които имаме по сайта, но не може да се реши лесно :/ Имаме го предвид и работим по него.

Покани за групи
- Много хора ползват покани за групи като носни кърпички. Те не са дадени за това :) Покани са лесен начин да поканиш някой в група, не за спам. Помисли дали те искат тази покана или не преди да я пратиш! (повечето пъти е не :D)
Няма много смисъл да каниш някой метъл фен в група за Андреа, нали?

Може ли да си пишем каквото ни кефне по групи?
- Не. :) Вбокс си има Кодекс и той трябва да се спазва - в групи също. Ако в групата има расизъм/обиди и админа и модераторите не го контролират или още по-лошо - го насърчават - групата ще бъде изтрита и админа ще получи предупреждение.

Може ли да правим групи, в които да искаме гласове за клипове/ръчички за коментари/ гласове за субтитри/прочие?
Може ли да обявим награда "ще ви напиша коментари"/"ще ви дам гласувания" за някакъв конкурс?
Може ли да направя група, в която да ми помагат да взема някоя значка и аз да помагам на други?
- Не. :) И ще ви отрежа главата от кръста.

Защо не се допускат групи за всичко?
Не може да има такова нещо като група за всичко, защото няма никаква тема. Групата за всичко е търсачката на Вбокс. Там са всички клипове :)
(0-5) общо:5

Други дискусии

преди 9 мес. 2 седм.
преди 5 год. 3 мес.
преди 2 год. 1 мес.
преди 3 год. 7 мес.
преди 9 год. 4 мес.