Не забравяйте легендите ... Зверовете от ерата на група B

Група Б е създадена официално през 1982, заради нарастващата жажда на производителите за внедряване на технологични решения. Тя заменя дотогавашните Група 4 и 5, като изискванията за нея са едва 200 бройки хомологирани автомобили, които да излязат от производство. Другото разширяване на правилника е възможността отборите да произведат “еволюшън” версии на техните коли всяка година, за които минималната бройка е само 20. Ограниченията в теглото са съвсем минимални, вече не се изискват 4 места, а 2, разрешава се използването на високотехнологични материали, а налягането на турбините е неограничено, което дава крила на производителите. Супер-колите от Група Б бързо еволюират до над 500 конски сили. Започват да се създават мускулести зверове с тръбни конструкции и кевларови купета.

Започва ерата на лудостта наречена Група Б. До края на 70-те години автомобилите от Световния рали шампионат разполагали с около 250кс. и били предимно със задно задвижване. Те се състезавали в два класа – Група 2 и Група 4, която се радвала на по-голяма популярност. По-това време в рали шампионата участвали предимно отбори на автомобилни производители и с цел да се насърчи използването в състезанията на масови автомобили, били въведени правила за минимум произведени бройки от даден модел автомобил, за да получи той хомологация и да се яви на състезание. Правилата за Група 4, налагали изискването за поне 400 произведени бройки от автомобил. По това време се състезават автомобили като Lancia Stratos, Fiat 131 Abarth и Porsche 911.
Нещата в шампионата се променят, когато през 1979г. FISA (сегашната FIA) позволява използването на двойното задвижване в рали състезанията. По това време отборите в рали спорта пренебрегвали двойното задвижване, смятайки го за ненужно сложно и тежко за използване. Тогава се случва нещо, което затваря устата на критиците и изстрелва рали автомобилите в съвсем нова насока – компанията Audi пуска по състезателните трасета своя модел Quattro. Това се случва през 1980г., а малко по-късно едно събитие кара производители и отбори да осъзнаят пълния потенциал на четирите задвижващи колела, когато пилота на Audi Хану Микола използва Audi Quattro като отварящ автомобил по време на едно състезание. Оказва се, че ако Микола е участвал в състезанието като редовен състезател е щял да спечели ралито с цели 9 минути преднина пред първия финиширал!

Ако Формула 1 е кралицата на моторните спортове, то Световният рали шампионат определено е кралят. Рали шампионатите винаги са били малко зад сянката на Гран При, лишени от присъщата за F1 пищност и чудовищен маркетингов апарат, но за истинските автомобилни фенове, нищо неможе да се сравни с тръпката и адреналина, който обгръща всяко рали състезание. Майсторството на пилотите от Световния рали шампионат, граничи с виртуозност, а свръх технологичните автомобили, които участват са мерило за напредъка на цели нации в моторните спортове. В цялата история на Световния рали шампионат обаче, има един период, в който автомобилите не само не са отстъпвали по мощност и технически характеристики на болидите от F1, а дори са ги надминавали в много отношения. В началото на 80-те години на спортната сцена се появяват автомобили, за които днес се говори като за легенди – раждат се зверовете от група Б През 1985г. FISA са поразени от напредъка на технологиите в Група Б и решават да създадат нов клас – Група С, позволяваща участието на абсолютни прототипи, ограничени до мощност от 300кс. и изискващи не повече от 10 произведени автомобила за хомологация. Автомобилните производители бързо се ориентират към Група С, започвайки разработки на абсолютно нестандартни автомобили. Lancia подготвя модела ECV 002, а Audi обявява, че работи върху прототипа 002 Quattro.
През това време мощността и скоростта на автомобилите от Група Б достига наистина чудовищни размери и мнозина се чудели дали пилотите ще бъдат в състояние да контролират машините си. Lancia Delta S4 от 1985г. можела на макадамова настилка да ускори от 0 до 100км/ч. за 2.3 сек! През 1986г. пилота от Формула1 Найджъл Менсъл кара Peugeot 205 T16 и ужасен заявява, че автомобилът е толкова бърз, че би победил на старт неговия болид!
В крайна сметка обаче, именно огромната сила на автомобилите от Група Б, довежда и до прекратяването на този клас. Колите били толкова бързи, че пилотите почти нямали време да отреагират и да се фокусират на завоите.

anton589