VBox7 logo

7 български обекта, които са в списъка на ЮНЕСКО

597 18.05.2019 Инфо

Старият град в Несебър
Старият град Несебър е разположен на малък полуостров в Черно море. Датиращи от XVIII и XIX век тук са запазени стари крепостни стени от Римската епоха и Средновековието, както и византийски, и старобългарски църкви. Несебър е обявен за град-музей.
Рилски манастир
Рилският манастир се намира в югозападна България на 117км от София и е основан през 30-те години на X век от монаха-отшелник Йоан Рилски и негови ученици. В манастирът се съхраняват картини икони, датиращи от XIV до XIX в., чрез които може да се проследи развитието на изкуството през годините.
Казанлъшка гробница
Казанлъшката гробница е най-старата и единствена със запазени живописи в Европа. Тя е построена в края на IV в. преди Христа и е била предназначена за знатен тракиец. За съжаление гробницата, в която са се намирали златни и сребърни съдове, както и накити е била ограбена през древността.
Мадарски конник
Мадарският конник се намира в североизточна България на 20 км от гр. Шумен. Той е единствен по рода си в Европа. Според историците той е създаден през VIII в. сл. Хр. Скалният барелеф изобразява конник, лъв, куче и надписи на гръцки език около фигурата на конника. Предполага се, че картината изобразява хан Тервел като победител.
Боянската църква
Боянската църква се намира в кв. Бояна, София. Стенописите върху стените й заемат първите места в средновековната живопис на Европа през ХІІІ в.
Ивановски скални църкви
Създадените през XII век Ивановски скални църкви са разположени 21 км югозападно от Русе, до село Иваново. Те образуват манастирски комплекс от близо 20 средновековни църкви, параклиси и килии. По време на Втората българска държава те са били средище на богат културен и духовен живот.
Свещарска гробница
Намира се в североизточна България, на 2,5 км югозападно от село Свещари. Смята се, че в нея е погребан гетският цар Дромихет, за когото се смята, че е извоювал блестяща победа над Лизимах, който е генерал и наследник на Александър Велики.