Офра Хаза - Йеросалимe От Злато с Бг Субтитри

Офра Хаза - Йеросалимe От Злато с Бг Субтитри
Ofra Haza - Yerushalaim Shel Zahav
Офра Хаза Офра Хаза (на иврит: עפרה חזה – Ofra Chaza, на арабски: عفرة حزة; рождено име: Bat-Sheva Ofra Haza, * 19 ноември 1957 в Тел Авив, † 23 февруари 2000 в Тел Авив) е световноизвестна певица от Израел.
Офра Хаза е деветото и най-малко дете на йеменско-еврейски заселници в бедното югозападно предградие Sch'chunat HaTikva на Тел Авив. Тя е на 12 години, когато откриват таланта й да пее. С годините се развива от второстепен актьор в театъра до една от най-обичаните певици в Израел и света. Печели много награди и четири пъти е „певица на годината“ в Израел. Заради произхода и социалния си статус среща много трудности. Така например, между 70-те и 80-те години, много продуценти отказват да работят с нея. Въпреки това, Хаза издава музикални албуми.
През 1979 г. е филмовият й дебют в главната роля в израелския игрален филм „Пътят нагоре“.
През 1983 г. представя Израел на Песенния конкурс "Евровизия" и получава второ място с песента Chai. Офра композира по-късно песни за албуми и филмова музика.
През следващата година, на пазара излиза албумът й „Yemenite Songs“, който достига до Европа и там, особено във Великобритания, се продава
изключително успешно. Офра Хаза е приета с възторг от критиците. Това е началото на интернационалната й кариера.През пролетта на 1988 г. с песента „Im Nin’alu“ постига следващия си чарт-успех, стигнал в Германия до Хит номер 1. Продавани са до 15 000 копия на ден.
През лятото на 1988 г. следва хитът „Galbi“. С него тя става за мнозина синоним за ориенталска и израелска поп-музика.
През 1992 г. албумът й „Kirya“ е номиниран за награда Grammy.
През 1997 г. се омъжва за бизнесмена Дорон Ашкенази, но бракът трае само 2 години. Офра Хаза умира на 23 февруари 2000 г. след тежък грип от ХИВ-инфекция. Погребана е тържествено на 24 февруари 2000 г. в северен Тел Авив.

snejankov