Невъзможните днес филми – Inglourious Kunts, Eп. XCVIII

Здравейте, десни приятели и леви другарчета!

Покрай нажежената световна обстановка в последно време се вдъхновихме да налеем масло в огъня, като си поговорим за oнези продукции, които биха били невъзможни за заснемане днес – поради (уж) политически некоректното си съдържание. На всички ни е ясно, че времената се менят и настроенията също, в което няма нищо лошо, но инкорпорирането на насилствено наложени политически и морални послания в изкуството, осакатяването на вече заснети проекти и налагането на вето над определен стил, филмография или изразни средства, са все неща, които леко започнаха да ни бъркат в здравето. Цензурата е интелектуална и етична обида, на която си струва да се отговори безмилостно.

Цялото това нещо вкара водещия Мартин „Циничния Елф“ Aнгелов и гостите Благой Д. Иванов и Владислав Апостолов в словесна тирада, изпълнена с безбрежна киноманска любов... и с неистова омраза към тенденциите на Запада от последните години. Говорим си и обясняваме защо велики филми като „Мълчанието на агнетата“ на Джонатан Деми, „Раждането на една нация“ на Дейвид У. Грифит, „Планината Броукбек“ на Анг Лий, „Триумф на волята“ на Лени Рийфенщал, „Скитникът от платата“ на Клинт Ийстууд, „Двете кули“ на Питър Джаксън, „Пламтящи седла“ на Мел Брукс, „Терминаторът“ на Джеймс Кемърън и „Сламени кучета“ на Сам Пекимпа имат място не само в музеите, но и в сърцата на всеки нормален фен на седмото изкуство, както и защо в тях няма нищо обидно или подривно.

Предупреждаваме ви, че ако сте снежинки, този епизод ще ви съсипе, но ако сте рационални хора, в най-лошия случай този почти час и половина ще пробуди у вас болезнен сантимент към златните години на големия екран – подобно на по-предни издания на видео подкаста Inglourious Kunts, като тези за зората на филмите, за шокиращите класики и за носталгичните такива. Така че (не)приятно гледане и...

...be offensive... be, be offensive.

http://www.operationkino.net

operationkino