Протест посрещна турския премиер Ердоган във Виена

10 000 души излязоха на протест във Виена срещу визитата на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха организаторите и полицията. Ердоган беше обвинен в авторитарни практики в родината си и подобно пътуване в Германия миналия месец предизвика остри критики, след като той говори срещу асимилацията на турските имигранти, съобщава "Дойче веле".Полицията съобщи, че използвала лютив спрей след малък инцидент с хвърлена бутилка към протестиращите в австрийската столица, повечето от които от местната турска общност. Не се съобщава за пострадали.


"Тук съм, защото Ердоган е истински диктатор. Той потъпква правата и свободите на нашите сънародници в Турция. Той е диктатор, който трябва да бъде спрян. Затова съм тук. Ердоган трябва да бъде спрян", заяви Джафет Недим.


Речта на Ердоган пред членове на 250-хилядната турска общност в Австрия събра около 6000-7000 негови поддръжници на спортна арена в града. Посещението на турския премиер в Австрия идва преди очакваното обявяване на кандидатурата му за президентските избори, съобщиха местни медии.


Други 10 000 души гледаха речта му на голям екран пред мястото на събитието.
Изтъквайки икономическия растеж на Турция по време на неговото управление, Ердоган заяви, че Европа се нуждае от неговата страна. „Европа не свършва там, където река Дунав се влива в Черно море, а започва там, където Ефрат и Тигър започват”, каза турският премиер.


Австрийското правителство предупреди Ердоган да не прави провокативни изявления. Изглежда, той се вслуша в съвета, като заяви пред събралото се множество, че „никой няма за какво да се страхува от нас”, допълва "Дойче веле".

TV Evropa