НЕ ХАРЧИ ИЗЛИШНИ ПАРИ! 5 въпроса преди покупка

За какво трябва да внимаваш преди да се изкушиш да направиш поръчка?

Когато си харесаме нещо, особено на по-висока цена , е желателно да направим бърза калкулация на парите, които притежаваме в момента. Изключваме спестявания, заделени пари или пари, предвидени за други разходи. Взимаме под внимание само наличните такива. Колко ще натежи на бюджета ни въпросната покупка и ако отговорът е "много" или "не малко", или "повече от необходимото", по-скоро я оставете за някой бъдещ момент. Неприятно е да си купите нещо и след това да остановите, че ще трябва да се лишавате в името на това да изкарате до заплата.

Мога ли да платя действителната цена? Не забравяйте, че истинската цена на нещо се простира далеч над цената на етикета.

Действителната цена може да се тълкува по няколко начина. Помислете колко заплащате за марка, бранд, кутия, доставка и дали крайната цена е оправдана. Помислете каква компания ще подкрепите, давайки й парите си и дали искате да виждате нейните продукти на пазара.

Също така ако покупката изисква плащане на вноски (лизинг, изплащане) съобразете дали крайната цена ви е посилна за заплащане към момента или в рамките на 2, 3 месеца. Т.е. можете ли сега да заплатите пълната стойност на тази инвестиция. Давам ви този съвет, защото в живота всичко се случва. Представете си, че си взимате много скъп телефон на изплащане. Вноските ви се простират минимум година напред и вие не сте в състояние да заплатите пълната му цена. Ако разчитате на заплатата си, за да покривате вашите вноски, то ако утре изгубите работата си, няма да сте в състояние да си покриете разходите.

Още полезна информация - във видеото!

Instagram: stefani.evgenieva

Stef's Library