VBox7 logo

Епизод 5: Хора преодоляли психологически проблеми. Историята на "Милена".

28 11.10.2018 Инфо

Успешна история в резюме тази седмица. Случая на "Милена".

Оплаквания: От близо две години "Милена" има често срещаните оплаквания. Вечер я обхваща страх, през деня усеща, че не е себе си - дереализация/депресонализация - страхува се, че губи ума си, "натрапчиви" мисли и "ритуали" формират денят й. Минала е през лекари, изследвания - диагнози: ОКР, ПР, ПА, Депресия и какво ли не.

Намиране на източника на страдание: Много неща се случват в живота на "Милена" и личният й живот е "каша" по нейни думи. Разплитането на ежедневието й води до източника на страдание: тя е приела неприемливи, дори за нея, навици и подход към мъжете в живота си. Пристига в София и трудно завързва нови познанства. Приема в живота си с добронамереност и охота нови хора, но част от тях се възползват от нея - финансово и емоционално(интимни партньори). Симптомите и оплакванията са свързани с това, че тя усеща, че не може да продължава по този начин, но от друга страна самотата я "убива"(откъдето идва метафоричният симптом за страх от смърт).

Съгласие за промяна:
- да живее с нейна колежка и приятелка на ново място,а не сама(в по-незабутан квартал в София)
- прекъсва отношенията си със сегашният й партньор, който очевидно за страничен наблюдател я лъже/използва
- "вдигане на стандарти" за потенциални бъдещи партньори - няма да влизам в детайли тук

Резултат: Оплакванията и симптомите с времето отшумяват. Големите тревоги изчезват. Вечер не я застига треперне и сърцебиене. Не се страхува да излиза навън по тъмно, не се събужда по нощите в ужас в тежък задух и т.н.