КАК да развием УВЕРЕНОСТ в себе си

Днес ми се иска да си поговорим за самоувереността. Защо понякога я губим, кога ни липсва и защо? И разбира се, как да си я върнем и да се чувстваме комфортно в тялото си и с постиженията си! В следващите редове ще ви дам точни и ясни стъпки за това как да се справите с липсата на самочувствие и как да изградите увереност.

1. Намери онова нещо у себе си, което харесваш най-много
Според общата представа човек трябва да се обича дори само заради това, че съществува. Разбира се, няма как да не се съглася, но любовта към себе си е труден урок, който се учи цял живот. Не пречи да имаме малко повече яснота относно как.

Предпочитам да започнем с намирането на едно нещо, което смяташ за особено привлекателно у теб и под привлекателно имам предвид както част от визията ти (коса, крака), така й черта от характера ти (уравновесеност, умение за справяне в стресови ситуации) и да се фокусираш върху него. Мисли за него, говори повече за него, споменавай го, подчертавай го. Когато мислиш за конкретно нещо, създаваш енергийно поле около тази мисъл и всеки, който се доближи до теб, ще го усети. Мисълта контролира присъствието на духа. Ако някой се доближи до теб, влиза в твоето енергийното поле и изпитва емоциите ти в настоящия момент/или съпреживява това, което си мислиш/.

За по-голяма яснота изгледай видеото по темата. В него давам интересни примери, чрез които ще си обясниш силата на енергийното поле.

2. Има смисъл да казваш не, особено ако си готов да поемеш отговорност за своето не
Хората са склонни да се съгласят с неща, които не са им ок, само защото не могат да поемат отговорност за себе си особено ако след това не, трябва да се погрижат сами за себе си.

Самочувствието е пряко свързано с личната отговорност и независимостта на човека. Да имаш прекалено ниско самочувствие или прекалено високо – е признак само на едно – на ниско самочувствие. Можеш да си самоуверен само и единствено тогава, когато си способен да се погрижиш сам за себе се без някой специфично да ти помага. Не да не приемаш помощ, а да не си зависим.

3. Самочувствието идва с постиженията – те са измерител на това колко струваш.

4. Хората, на които завиждаш, са твоите ориентири какво искаш да постигнеш
Направете списък с всички негови качества и/или притежания, които искаш да имаш, дори те да са в противовес с твоите разбирания и ценности.

5. Научи се да приемаш комплименти
Най-важното, което трябва да запомниш и да приложиш тук е, когато някой ти направи комплимент, независимо какъв, да го приемеш без оправдания.

Пример:

“Тази рокля много ти отива”

“Да. Благодаря!”

Вместо

“Хммм, не, от кройката е вероятно.”

Stef's Library