Празник на Бургас 2021. Ретро гмуркане (компилация) - Бакалин във флота (1960)

"Професионален водолаз се гмурна на 4 метра дълбочина с 80-килограмов костюм по повод днешния празник Никулден. Атрактивните демонстрации по ретро дайвинг започнаха в 11:30 ч. на платформата на Моста. Гмуркачите показаха пред бургазлии как се ползва тежката подводна техника от миналото и разказаха за приключенията на дъното на морето.
Водолазът използва костюм от периода от между 60-те и 70-те години. Гуменият костюм тежки близо 80 килограма заедно с всичките аксесоари към него – месингов шлем с три илюминатора. Водолазният костюм е свързан с кабел за аудиокомуникация, който в реално време осъществява връзката между гмуркача и човек на платформата.
Подобно оборудване вече е излязло от употреба, но преди се е използвало предимно за строителни работи, изграждане на пристанища и огледи на морското дъно на различни водоеми.
Събитието по демонстрацията на ретро дайвинга се организира по повод Никулден от Сдружението „Приятели на морето-Бургас“. Също така всеки сертифициран водолаз може да използва ретро костюма и да се наслади на морските приключения на днешния празник." /Флагман/
Видео: 6 декември, смартфон. Сцени от филма "Порода булдог" (1960) с Норман Уиздъм.

paparazzo