VBox7 logo

Махабхарата 01 серия 1 част

3 090 24.03.2016 Инфо

МАХАБХАРАТА

## В ролите : Сораб Радж Джайн (Кришна), Шанир Шейк (Арджуна), Пуджа Шарма (Драупади), Ахам Шарма (Карна), Арав Чоудари (Бхишма), Арпит Ранка (Дурьодхана), Пранит Бат (Шакуни), Парас Арора (Абхиманю), Шафак Нааз (Кунти), Виба Ананд (Субхадра)

## Държава : Индия

## Година: 2013-2014

## Времетраене : 20 минути на серия

## Език : Двуканално аудио: 1.Хинди, 2.Руски

## Субтитри: български в линка по-долу

## Жанр : Исторически, Екшън, Приключенски

## Резюме :

Махабхарата е грандиозен индийски исторически сериал, базиран на санскритския епос Махабхарата. Включва 267 серии по 20 минути.

Махабхарата представя историята на трона на Хастинапур, царството, управлявано от династията Куру, където братята Каурави и Пандави се състезават за негото управление. Заедно Дурьодхана и Юдхищира са претенденти за трона, първи по линия на старшинство. Дурьодхана, най-големият от Кауравите, е по-млад от Юдхищира, най-големия от Пандавите.

Царица Кунти получава благословия от мъдреца Дурваса, с която тя може да извика когото и да е от полубоговете, който да я дари с дете. От любопитство тя решава да изпробва благословията и изрича мантрата, призовавайки полубога на Слънцето, който я дарява със син, наречен Карна. Кунти, която е неомъжена майка, с болка на сърцето няма друг избор освен да остави детето си в река Ганга, за да избегне срама да има дете преди брака. След като се омъжва за Панду, Кунти извиква с мантра други полубогове, които я даряват със синовете Юдхищира, Бхима, Арджуна, Накула и Сахадева. Нито Карна, нито Пандавите знаят за истинското рождение на Карна преди края на войната Курукшетра. Карна се бори с лошата си съдба цял живот и често бива унижаван, защото е син на колесничей (колесничеят Адхирата и неговата жена Радха намират Карна на прега на река Ганга и го отглеждат като свое родно дете).

Дурьодхана, смъртният враг на Пандавите, е единственият, който подкрепя Карна, дори когато братята Пандави го унижават, защото е войн стрелец, но принадлежащ на по-нисша каста. Заради това Карна дава обет да защитава Дурьодхана до края на живота си и да се сражава на негова страна срещу Пандавите във войната Курукшетра.

Когато Бхишма поисква ръката на Гандари, за да я омъжи за неговия сляп племеник Дхритаращра, нейният брат Шакуни ужасно се разгневява, но по-късно се съгласява с този брак, когато Бхишма го убеждава, че Дхритаращра ще бъде бъдещият цар на Хастинапур. По време на коронацията обаче по-малкият брат Панду е обявен и коронован за цар с голямата подкрепа на Видура (другия по-малък брат на Дхритаращра).

Шанкуни се почувства измамен и се заклева, че ще унищожи династията Куру. Той посява враждата, довела по-късно до ужасна война, между Кауравите (синовете на Дхритаращра) и Пандавите (синовете на Панду), отравяйки ума и сърцето на Дурьодхана.

Тази вражда довежда до началото на войната Курукшетра, където Шри Кришна изрича Бхагават Гита на своя братовчед Арджуна. Войната води до смъртта на Бхишма, Карна, Дрона и много други велики войни. Остават живи единствено петимата братя Пандави и неродения внук на Арджуна – Парикшит – който по-късно става следващият велик цар на Хастинапур.