Ефес - историческа възстановка - май 2022

Ефес (на гръцки: Ἔφεσος; на латински: Ephesus; на турски: Efes) е бил един от най-важните и древни гръцки градове в Мала Азия, днес в Турция. Разположен е на около 50 км южно от Измир, днес недалеч от турския бряг на Егейско море, а в античността е бил на самия бряг при устието на река Кючук Мендерес, която с времето запълва залива и градът вече не е на крайбрежието. След 133 г. пр.н.е. Ефес влиза в състава на Римската империя като един от най-важните градове и седалище на проконсула на провинция Азия.
Първите археологически разкопки са направени през 1869 г. от английски учени, които разкриват града на хълма, преместен там от Лизимах и така светът научава за красотата на античния град. В днешно време археологическата зона на Ефес заема над десет километра в околностите на турския град Селчук, в чийто музей са събрани уникалните находки.

Клеопатра VII (69 – 30 пр.н.е.) е последният владетел на Египет от династията на Птолемеите. Любима на Юлий Цезар и Марк Антоний. Героиня и на Шекспировата пиеса „Антоний и Клеопатра“, както и на няколко филма. /Уикипедия/
00:48 - ''Кралица Клеопатра!''. Видео: смартфон.

paparazzo