VBox7 logo

Паметник - 35 години

499 06.04.2016 Инфо

Навършват се 1335 години от създаването на България.
На територията на страната има много обекти изградени в чест на 1300 годишнината, сред които е мемориалният комплекс в Шумен.
В близост до него е експонирана реплика на прабългарска юрта, в която посетителите могат да се докоснат до ежедневието на предците ни и да получат информация за бита, въоръжението, религията им.
Следва посещение на паметника и разказ за изразните средства на изкуство, което пресъздава историята на България от VІІ до Х век, когато шуменския край е център на държавата.
В хода на разглеждане на паметника “Създатели на българската държава“ е играта “Пътуване назад във времето“ с редене на кубчета. Инициативата е подходяща за всички възрасти, но е насочена основно към ученици от ІІ до ІV клас, получи основни знания по история на Първото царство. На кубчета с общ размер на картината 1.50/2 м. 50/50 см са изобразени 6 от забележителностите на Шуменски регион: Скалните манастири на Шуменско плато, Шуменска крепост, Паметника "Създатели на българската държава", Голямата базилика в Плиска, Мадарския конник, карта на Първа българска държава 681-1018г.