VBox7 logo

Хора и компании, които са облагодетелствани от Хитлер

1 848 21.09.2019 Инфо

Коко Шанел

Според документален френски филм, модната дизайнерка е била член на Абвер - тайното френско разузнаване на Адолф Хитлер.

Прескът Буш

Дядото на американския президент Джордж У. Буш е бил директор и акционер в компании, които са печелили от сделки с един от финансовите архитекти на нацистка Германия – Фриц Тисен.

Хенри Форд

Хенри Форд е основател на Ford Motor Company. Той получава най-голямото отличие, което Нацистката партия е можела да връчи на чужденец – Големия кръст на германския орел. По време на Втората световна война, в заводите на Форд в Германия са произвеждали автомобили и оръжия за въоръжените сили на Хитлер, който го смятал за вдъхновение и дори е имал негов портрет на бюрото си.

Хуго Бос

Хуго Бос е бил член на нацистката партия и вероятно не е изненада, че компанията е произвеждала военни униформи.

Фердинанд Порше

Създателят на марките „Фолксваген“ и „Порше“ често се е срещал с Хитлер, заради идеята им за създаването на „народна кола“ ( Фолксваген).

Сименс

Компанията е създала газовите камери, които са били използвани за масовото унищожение на евреите.

Kodak

Немският клон на компанията за фотоапарати и оборудване Kodak е използвала робския труд на затворниците в концентрационни лагери. Икономическият съветник на Хитлер, Вилхелм Кеплер, е имал перфектни отношения с компанията и той е човекът, който стои зад уволнението на всички еврейски работници на Kodak.