VBox7 logo

Ана Диосдадо - « И шалове от кашмир», радиотеатър

42 26.03.2017 Инфо

«И шалове от кашмир» радиотеатър от Ана Диосдадо

адаптация: Иван Хинов; Превод: Корнелия Данева; редактор: Даниела Манолова; звукорежисьор: Ели Чалгаджиева; звукооператор: Андро Галев; звукови ефекти: Цветанка Господинова; музикално оформление: Валя Бояджиева; постановка Георги Темелков

участват: Емил Стефанов; Ани Димитрова; Веселин Мезеклиев; Игор Марковски;

Ана Диосдадо е аржентинската актриса, режисьор, драматург и писател.Тя е родена през 1938 година в Буенос Айрес, умира на 5 октомври 2015 г. В нейната кариера са записани няколко филми, роли в телевизионни сериали, множество театрални постановки – тя е една от най-играещите аржентински актриси. Изкушена е от писането, „И шалове от кашмир” е плод на това изкушение.

В пиесата иде реч за група от четирима (най-напред трима, след това един новодошъл, който разбърква структуриралото се мини-общество), живеещи неизвестно защо под земята, изгубили надежда за спасение. Но тъкмо новодошлият четвърти я събужда и въпреки и съпротива, и препятствия, и безразличие, успява да вдъхнови приятелите си да тръгнат към повърхността. Не само да се скриваме и завивема в шаловете от кашмир, но и да откриваме надеждата – тази надежда, която ще ни освободи.

текстът е по анонса на Митко Новков за пиесата в сайта на БНР, п-ма Хр. Ботев.
Картинката на обложката е пак от там - колаж на Даниела Манолова.

Вижте също и пиесата на Васил Станилов «Вие ли сте обитателите на земята»

/макар и различни и писани по различно време - лесно се забелязва сходството в бекграунда* (позволих си да използвам тази чуждица, т.к. асоциацията възниква не на основа фабула или сюжет, а именно върху пласта върху които те са насложени)

* или дори ъдърграунда :)