Празник на Бургас - Никулден - 2021. Ритуал и заупокойна молитва на моста

Никулден - официален празник на град Бургас!
Никулден е обявен за официален празник на Бургас през далечната 1992 година. Вече 28 години бургазлии почитат своя патрон, като спазват древните традиции. При подготовката на трапезата има интересен ритуал, който е свързан с една стара българска легенда:
“Веднъж Св. Никола излязъл с приятели с една гемия в морето. Неочаквано ги връхлетяла буря, a гемията се продънила и започнала да потъва като се пълнила постоянно с вода. За да се спасят, Св. Никола уловил с ръце един шаран и с него запушил дупката на пробитото дъно.“
Така е възникнал обичаят на празника да се яде шаран като свещен курбан за патрона Св. Никола. Шаранът се приготвя задължително пълнен с ориз, булгур, стафиди и орехи и се пече „рибник”. Върху тестото се правят шарки от пръчици и топчета, очертаващи гръбнака, опашката и главата на рибата, като по-късно рибникът се разчупва за здраве и благополучие на цялото семейство.
По традиция 6 декември в Бургас е препълнен със събития, а на различни точки в града ще започне раздаването на рибен курбан по стара рибарска рецепта. Празничното настроение обхваща централните улици, а специално организирано Никулденско градче оживява пространството на градинката до Часовника с демонстрации, концерти и танцови спектакли.

paparazzo