VBox7 logo

Млад сноуборд талант се цели във върховете, въпреки трудностите

416 21.10.2019 Инфо

България ще има своя първи представител в сноуборд кроса на Зимни младежки олимпийски игри. Едва на 16 години Теодора Илиева има квота за надпреварата в Лозана през 2020 година.
Преди 6 години майката на Теодора се обръща към треньора по сноуборд Бианка Стефанова с молбата да тренира дъщеря ѝ в следствие на лекарска препоръка заради астма.
„За щастие, откакто Теди влезе в отбора няма и следа от нейната астма. Направени са ѝ много изследвания, тя е в перфектно здраве”, сподели треньорът Бианка Стефанова пред NOVA.
Двамата ѝ треньори Никола и Бианка бързо виждат потенциала в малката Теодора.
„Записах се на сноуборд. Знаех, че това е моят спорт. Има нещо, което наистина запалва сърцето ми”, споделя самата състезателка.
Младата и талантлива състезателка спечели квота за Зимните младежки олимпийски игри, въпреки голямата конкуренция.
„Всички бяха много големи на състезанието. Но това не ме спря, успях да се класирам с много добро място и сега смело напред към Олимпиадата”, коментира още Теодора.
Липсата на трасета за нейната дисциплина принуждава Теодора да тренира в Австрия, Италия и Франция. До този момент за финансирането ѝ за екипировката и лагерите ѝ се грижат нейното семейство и треньори. За пълноценната тренировка за Игрите тя се нужда е от далеч по-голям бюджет. За да постигне мечтата си тя организира дарителка кампания.
„Искам да покажа, че българите не сме по-различни от другите, а наистина можем”, каза още Теодора Илиева.
През зима 2019/2020 година, освен в Зимните младежки олимпийски игри, Теди ще вземе участие в Европейски купи и Юношеското Световно първенство, в любимата ѝ дисциплина Сноуборд крос.
Всеки, който вярва в таланта на това младо момиче, може да открие как да помогне тук.