VBox7 logo

Ерика, Дейвид и тяхната българска мечта за Токио 2020

425 13.10.2019 Инфо

Ерика и Дейвид вървят ръка за ръка по своя път и в любовта. Историята на двамата – и в личен, и в спортен план – ще продължи на Токио 2020, след като Ерика Зафирова ще пътува за Олимпиадата като част от националния ансамбъл по художествена гимнастика, докато Дейвид Хъдълстоун завоюва квота за страната ни в спортната гимнастика.
Искрата между двамата прехвръква в зала „Раковски”, където са базирани тренировъчните съоръжение на националните ни отбори в двата вида гимнастика. „Тук се срещнахме. Аз имах доста симпатии към нея, даже преди да се запознаем. Да спечеля сърцето ѝ беше много трудно, отне ми една година. В крайна сметка всичко си заслужаваше”, заяви 19-годишният Хъдълстоун, чиито родители са българка и американец.
„Вече сме година и половина заедно. И двамата имахме симпатии един към друг, но аз бях така доста срамежлива. На него му отне някъде една година, за да ме спечели”, призна 20-годишната Ерика.
„Естествено, че за мен тя е всичко. Тя като характер наистина е много лъчезарна, мила, дисциплинирана не само в спорта. Много добра е като човек. Готина е. Кара ме да се смея. Бъзикаме се. Не е от най-сериозните извън залата, но когато влезем в нея, наистина се променя”, добавя талантът ни в спортната гимнастика
„Той наистина е възпитан прекрасно. Много е любезен към мен. Много ме обича, много ме уважава, което е наистина много важно. Страшно много ме подкрепя. Наистина се надявам да си остане такъв”, пожела си пък Ерика.
Хъдълстоун определено има интересно минало зад себе си. Роден е в Хага, Холандия, а започва своята кариера в спортната гимнастика на Каймановите острови. Скоро ще пътува и при своето семейство, което живее в САЩ. „Ще се прибирам за месец, може би и по-малко, за да ги видя. Ще взема позитивната енергия от тях, за да ми помага занапред… а и да си оправя шофьорската книжка, както и някои други неща”, разказа българинът.
„Ние с Ерика нямаме много свободно време, защото тя е в залата и аз съм в залата. Когато имаме възможност, обичаме да пътуваме до Бургас. Доста е спокойно там, наистина е чистно и красиво. Засега това ни е най-далечната дестинация извън София. За в бъдеще наистина ще искам да ходим на различни места.”
Ерика заслужи правото си на участие в Токио 2020 по време на миналогодишното Световно първенство, което се проведе в София. „Разбира се, че ние се стремим към златото, но на първо място си пожелаваме да играем блестящо. Оттам нататък – каквото решат съдиите.”
Дейвид, чийто талант също е очевиден, завоюва своята квота само преди седмица на Световния шампионат по спортна гимнастика. В Щутгарт той постигна обща оценка от 80,553, която го нареди 28-и в многобоя. А неотлъчно до него беше неговото любимо момиче. „Наистина беше много специален момент за мен, за нея, за България и федерацията по спортна гимнастика. В началото беше доста трудно. Разбира се, излизах и със съмнения, че няма да изиграя както трябва съчетанията. В крайна сметка направих всичко и получих заслужена оценка”, коментира Хъдълстоун.
„Неговото Световно първенство действително беше много по-страшно да се гледа отстрани, особено когато гледаш най-близкия си човек. Само се молех да си изиграе съчетанията. Знаех, че ако го направи, ще вземе квотата. Аз отстрани треперех постоянно и много се вълнувах. Наистина такъв страх не съм изпитвала на състезание. Разбира се, че си даваме ценни съвети. Стараем се да си помагаме”, добави Зафирова.
А какво си пожелават за Олимпийските игри? „Аз им пожелавам да вземат това, което искат, както си пожелавам аз да направя същото. Те, когато играят, аз имам рожден ден - на 9-и август. Доста сме си го мечтали и сме си го мислили (участие на Олимпиада – б.р.). Ето, че най-накрая се сбъдна тази мечта”, заяви Дейвид Хъдълстоун.