VBox7 logo

Психологически симптоми: Натрапчиви мисли за самоубийство или смърт.

55 04.10.2018 Инфо

Психологически симптоми: Натрапчиви мисли за самоубийство или смърт.

- За да се влезе в тази категория: 1)мислите да са нежелани 2)човек да е физиологически здрав(спрямо оплакванията)
- Оплакванията са метафорични. Натрапчивите мисли за самоубийство/смърт значат, че ако човек продължава живота си както в момента, това ще е краят на неговата смислена личност, а не на био-химичен край(буквална смърт).
- Натрапчивите мисли за самоубийство са функционални: те се появяват, когато човек дълго време води живот, от който е недоволен, без да прави промени в него.
- Натрапчивите мисли за самоубийство се появяват в конкретни ситуации, в които човек е несъгласен и го "убиват отвътре" смислено, което е отлично подсказване какво трябва да се промени.
Пример: натрапчиви мисли за самоубийство вечер - утре започва същият ден като днес, който страдащият не харесва поради: отвратителна работа; липса на правене на нещо за удоволствие; липса на дейност, която носи смисъл в живота; комуникация с отвратителен партньор - свързан с интимност, бизнес и т.н.(според индивидуалният случай)
- Натрапчивите мисли за самоубийство лесно възникват в ума на човек от познати идиоми и шеги в историята на културата ни като: "ох, ще се гръмна, ако това продължава!", "а, не! ще се хвърля вече!" и т.н.
- Натрапчивите мисли за самоубийство/смърт са безобиден "сигнал" за конкретно развитие в живота на страдащият, което трябва да претърпи промяна, но за момента то е непознато за него(човек може сам да го намери(може би приятел или роднина с поглед върху живота му или чрез консултация).
- Оплакванията са напълно преодолими, което носи по-добро разбиране с нужната промяна в живота.
(Повече коментар и примери - във видеото)