VBox7 logo

Разходка в Чернобил по въздух! Вижте новите уникални кадри!

9 295 10.06.2019

Мини сериалът на HBO "Чернобил" предизвика такова вълнение не само сред зрителите, но и сред цялото общество, каквото създателите му едва ли изобщо са се надявали да се случи. Какво е останало от призрачния град Припят? Ето и отговора:

Кадрите са от дрон и са направени 33 години след аварията - тоест през настоящата година. 

Градът е призрачен, изоставен, няма и помен от онази социалистическа мечта, каквато е бил през 80-е години на миналия век.

Припят е построен през 70-е години, за да обслужва Чернобилската АЕЦ. Кръстен е на реката, която преминава наблизо и около която е построена централата.

През януари 1986 г., само месеци преди аваратията, в него живеят близо 50 000 души, чиято средна възраст е 26 г. 

Във времена, в които в останалата част на Украйна е действала купонна система, в Припят е имало действащи супермаркети на свободен достъп.

И още цифри: в града е имало 15 детски градини и начални училища, 5 гимназии. 25 магазини и търговски центрове, кафета, ресторанти... И една болница.

Същата тази болница видяхме пресъздадена и в сериала. В истинската обаче дори днес, 33 години след аварията, е забранено да се влиза.

Причината: в мазето на болницата са дрехите на първите пострадали при аварията - пожарникарите, борили се с огъня от взривения 4-и реактор. А те са адски, адски радиоактивни.

Самите екскурзии до Припят в момента са едни от най-популярните туристически атракции в Европа и Украйна в частност. Тяхната цена започна от 100 долара на човек за еднодневен тур, като има дори и тридневни обиколки за по 310 долара на човек. 

Източник thumbnail: avstraliavasin/Konoplytska/Carso80/iStock

9 295 10.06.2019

Още от OMG Facts