Краят на галактиката по Милан Асадуров

12 ноември 2019 г. от 18:30 ч., Литературен клуб "Перото". Благотворително събитие за 40-годишнината на Библиотека "Галактика" в памет на създателя на поредицата Милан Асадуров.

Излязоха от печат последните две юбилейни книги от култовата Библиотека "Галактика". Те отбелязват 40-годишнината от появата на нейното първо заглавие. Библиотека "Галактика" стартира през 1979 година по инициатива на Милан Асадуров и се превръща в най-често излизащата поредица за фантастика преди прехода. Четящата публика е запленена от предлаганите текстове, които нерядко са четива на границата на допустимото през социализма.

Преводач, съставител и идеен двигател за реализирането на юбилейните книги отново е Милан Асадуров, с когото се разделихме наскоро.

Под №122 читателите ще открият пълната нецензурирана версия на "Приказка за тройката" от Аркадий и Борис Стругацки. В остро сатиричното продължение на "Понеделник започва в събота" иронията на авторите, осмиваща тоталитарната система, достига такива висоти, че всички съветски издателства категорично отказват да печатат повестта и тя излиза за първи път във ФРГ, в емигрантското списание "Грани" през 1970 г. На съветския читател е представен цензуриран и съкратен наполовина вариант, който скоро след публикуването е иззет от библиотеките. Преводът на книгата е от Милан Асадуров, а в нея той споделя: "Днес, когато сме свидетели на "носталгични" опити да съзрем някаква романтика в тоталитарната система и да забравим за мракобесието на сталинските Тройки, мисля, че е време да прочетем и нецензурираната версия на "Приказка за Тройката". Художник на корицата на изданието е Димитър Трайчев.

С последния №123 е сборникът "Антиутопия", в който за първи път се отпечатва единствената в историята на българския театър научнофантастична пиеса, играна на професионална сцена. "Антиутопия" е авторска драматизация по новелата на Агоп Мелконян "Бедни мой Бернардие" (която също е включена в изданието). По думите му тя е "изстрадана история за моята любов към човешкото". Сборникът включва и всички творби, отличени досега в конкурса "Агоп Мелконян", организиран от Електронно списание "Сборище на трубадури" и семейство Мелконян. Художник на корицата е Текла Алексиева, която е автор на всички корици до №107.

Създателите на Библиотека "Галактика" ни поднасят тези две последни заглавия и се сбогуват с думите: С публикуването на първата българска научнофантастична пиеса се надяваме, че слагаме достоен край на поредицата, а истинско удоволствие е, че в сборника имаме възможност да ви представим творбите на младите български писатели - лауреати на конкурса "Агоп Мелконян" за кратък фантастичен разказ, в чиито ръце се намира бъдещето на фантастиката в България.

vesali