VBox7 logo

⚡⚡ Сабатон ⚡⚡ Камуфлаж ⚡⚡ Music Video

60 26.08.2016 Инфо

Album: The Last Stand / 2016
Sabaton - Camouflage (Vietnam War) Виетнамска война
...........................................................................................
Виетнамската война - Виетнамска война
Индокитайски войни
Студена войнали Втората Индокитайска война (наричана в САЩ „мръсната война“) и известна във Виетнам като Американска война, се води от 1956 г. до 1973 г. между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам) от една страна, и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам (Виет Конг) от друга.
ПРЕДИСТОРИЯ:
През втората половина на 19 век Виетнам се намира в колониалната империя на Франция. След края на Първата световна война в страната започва да се надига национално движение, появяват се кръгове, застъпващи се за независимост, избухват няколко въоръжени въстания. През 1941 г., на територията на Китай, е създадена Лигата за независимост на Виетнам (Виетмин) – военно-политическа организация, обединяваща всички противници на френската колониална администрация. По-късно, основна роля в нея започват да играят поддръжниците на комунистическите възгледи, оглавявани от Хо Ши Мин.

По време на Втората световна война, френската администрация се договаря с Япония за това, японците да получат достъп до стратегическите ресурси на Виетнам при запазване на колониалния административен апарат на Франция. Това споразумение действа до 1944 г., когато Япония със силата на оръжията установява пълен контрол над френските владения (това е свързано с усложнението на стратегическата обстановка на Тихоокеански театър на военните действия) за Япония. През септември 1945 г. Япония капитулира. Виетмин се възползва от временното безвластие, за да превземе Ханой и други ключови градове на страната с помощта на току-що сформираните военни части, начело с Во Нгуен Зиап. На 2 септември 1945 г., Хо Ши Мин провъзгласява създаването на независимата Демократична република Виетнам.

Франция отказва да признае независимостта на колонията си. Тя прехвърля в Индокитай експедиционен корпус, който през есента на 1945 г. възстановява контрола на колониалната администрация в южната част на Виетнам. После последват преговори, които са използвани от двете страни (и Виетмин, и Франция) най-вече за нарастване на военните си сили. Въпреки постигнатите договорености за начина на предоставяне на независимост на Виетнам, през декември 1946 г. Франция започва колониална война във Виетнам. Френската армия не успява да се справи с партизанското движение. От 1950 г. САЩ започват да оказват военна помощ на френските войски във Виетнам. В течение на следващите четири години (1950 – 1954) военната помощ на САЩ е на стойност от 3 милиарда долара.През същата година обаче и Виетмин започва да получава военна помощ от Китай. Към 1954 г. ситуацията за френските сили на практика е безнадеждна. Войната във Виетнам е крайно непопулярна в самата Франция. По това време САЩ вече заплащат 80% от стойността ѝ. Последният удар за колониалните амбиции на Франция в Индокитай става тежкото поражение в битката при Диен Биен Фу. През юли 1954 г. са сключени Женевските споразумения, които слагат край на осемгодишната война.
..................................................................................
Период: 1955 – 1975
Място: Югоизточна Азия
Резултат • Южен Виетнам е победен
• Южен и Северен Виетнам се обединяват под комунистическо управление
• САЩ губят влиянието и контрола си във Виетнам
....................................................................................
ВОЮВАЩИ СТРАНИ:
Република Виетнам
САЩ
Южна Корея
Австралия
Филипини
Нова Зеландия
Тайланд
Кхмерска република
Кралство Лаос
Подкрепени от:
Испания
Тайван
СРЕЩУ
Виетнам
Виет Конг
Червени кхмери
Патет Лао
Подкрепени от:
СССР
Китай (до 1969 г.)
Северна Корея
Куба
............................................
СИЛИ:
1 200 000 (1968) срещу 420 000 (1968)
Жертви и загуби:
Юж. Виетнам – 1 250 000+
САЩ – 58 226
Ранени: 153 303 (US)
..........................................
По приблизителни данни: 1 100 000
Ранени: 600 000
Цивилни: 2 – 4 млн. души
ИНФОРМАЦИЯ:
https://bg.wikipedia.org/wiki/Виетнамска_война