Безценни съвети за зимата: Как да шофираме безопасно през зимата?

Зимните гуми не дават всичко

Яко е! 15 0
5 060 · 5 060
Vbox7.com
+ 0
Други сайтове
· Инфо

Дойде времето на киселото зеле, конденза по прозорците, но преди всичко - на шофирането в зимни условия. За някои е ясно, че зимните гуми не правят шофьора добър през зимата, а други смятат, че и без тях могат да минат.

Кои са най-важните съвети, които ще ви помогнат за безопасно шофиране през зимата? Ние ги събрахме за вас:

Карайте плавно

Всички маневри - ускоряването, спирането, завоите, трябва да бъдат добре обмислени, защото колата няма да се държи, както би се държала през лятото. Хората често подценяват начина, по който спират при зимни условия. 

Спирайте внимателно

Традиционните спирачки блокират гумите, за да не се въртят. Това обаче няма да ви помогне при лед. Спазвайте дистанция, не ускорявайте колата при спускане. Не "скачайте" веднага на спирачката, превключвайте на по-ниска предавка.

Бъдете подготвени за най-лошата зима

Не че тази ще бъде такава, но се екипирайте - не знаете какво може да се случи. Заложете на хубави гуми, вземете си вериги, имайте в колата лопатка, а защо не и торба с пясък. Проверявайте нивата на течностите в колата - антифриз и тази за чистачките.

Проверете ауспуха 

Преди да се напълни със сняг или лед, проверете дали ауспухът няма отлагания от изгорели газове. Това може да е фатално за вас и вашите пасажери. 

Бъдете видими

Всички сме виждали коли, които се движат, но са почистени само предните им стъкла. Не бъдете такива и вие. Вие може и да виждате, но при движението със сигурност ще "хвърлите" сняг на колата зад вас. А последиците може да са опасни, рискът от ПТП е голям.

Яко е! 15 0
5 060 · 5 060
Vbox7.com
+ 0
Други сайтове
· Инфо