Топ 7 на най-УЖАСЯВАЩИТЕ експерименти, правени с деца!

Науката изисква жертви, но чак такива?!

Яко е! 2 0
14 · 14
Vbox7.com
+ 0
Други сайтове
· Инфо

Опитът и знанието не идват от небето. Факт е, че са резултат от много опити и грешки. Благодарение на спорни учени знаем толкова много, колкото днес. 

Но изучаването на човешката природа е деликатен въпрос, а експериментите с деца са били меко казано ужасни. 

Ето 7 от тях:

 

1. Куклата Бобо и имитацията на поведението на възрастните

Everywhere Psychology / youtube 

Дело е на учения Алберт Бандура. С него се доказва, че децата копират видяното по телевизията. Той показва филми, които насърчават агресията, на деца. Резултатите се виждат на снимката.

2. Да имаш шимпанзе за сестра

 A/V Geeks / youtube

Психологът Уинтроп Келог се зачудил дали, ако гледа шимпанзе като човек, то ще се държи като човек. Така се появява Гуа, която е на същата възраст като сина на Келог. Детето и Гуа играли заедно, хранели се заедно. На някои от тестовете шимпанзето се справяло по-добре от момченцето, но не и що се отнася до говора. Учудващо, но детето възприемало повече от шимпанзето, отколкото обратното.

3. Счупената кукла

Психолози от Университета на Айова решили да изяснят как у малкото дете възниква чувство на вина. На децата се казвало колко е скъпа определена кукла, а щом тя се озовавала в ръцете им, се чупила по ужасен начин. Травмираните деца пазели примерно поведение 5 години след експеримента.

4. Брус и Бренда

Ibrahim utopien / youtube  David Reimer / wikipedia     

Брус е роден през 1965 г. заедно със своя брат близнак. Направено му е неуспешно обрязване, след което се наложило да му се отстранят половите органи. Заради това посъветвали родителите му да сменят пола на детето. Те се съгласили и така Брус станал Бренда. Само че детето не искало да е момиче. Години по-късно си направило операции, за да стане мъж отново. А по-късно и се самоубил.

5. Гъделичкане с хартиен плик на главата

TurnoftheSue / flickr  Roberto Santista / twitter  

Психологът Кларънс Льойба решил, че децата се смеят, докато ги гъделичкат, защото и тези, които гъделичкат, се смеят. Затова решил да гъделичка детето си само той и то с хартиен плик на главата. Е, нямало успех.

6. Да заразиш сина си с дребна шарка

През 18 век английският лекар Едуард Дженър решил да докаже, че ако зарази сина си с несмъртоносен щам на едра шарка, като се възстанови, ще има имунитет срещу смъртоносния щам. Оказал се прав.

7. Да наплашиш до смърт детето си от бели вещи

За да разбере как се сформират емоциите у децата, ученият Джон Уотсън, решил да дава на 9-месечното бебе Албърт да си играе с бял плъх. Детето свикнало с плъха и тогава Уотсън започнал да удря детето всеки път, когато тръгне да си играе с плъха. Е, скоро майката си взела детето, но се оказало, че ученият бил прав.

Яко е! 2 0
14 · 14
Vbox7.com
+ 0
Други сайтове
· Инфо
Регистрация: 19.07.2015 г.
Гледана от: 0 потребители за 24 часа
Виж цялото описаниеСкрий описанието