10 години Tinder: Кратка история на сайта за запознанства!

303 14.08.2022

Тази година се навършва цяло десетилетие, откакто Tinder разтърси любовните животи на милиони хора по света. Приложението за свалки днес се ползва от над 75 милиона хора ежемесечно и вдъхновява безброй шеги, статии и дори документални филми по свой адрес. По случай рождения ден на Tinder ви представяме най-любопитните факти за апликацията – от създаването ѝ, до мрачните тайни на нейните потребители:

Любовно тото

Прототипът на Tinder е създаден от Шон Рад през 2012 по време на hackathon (състезание за хакери) в Лос Анджелис. Приложението е първата апликация за свалки с толкова опростен дизайн: вместо сложни въпросници (каквито използват предшествениците на Tinder), тук потребителите могат просто дали да решат да „харесат“ профила на даден човек или не (т.нар. swipe-ване). В интервю по темата Рад признава, че идеята за swipe-ването му идва от казината във Вегас, като тук пристрастяващата „печалба“ е това да си съвпаднеш с някой.

Неморално поведение?

През 2020 правителството на Пакистан забрани Tinder на територията на страната, обвинявайки апликацията в „неморално съдържание“. Решението се корени основно в религиозните възгледи на нацията (в която уредените бракове все още са популярни), но вероятно съдържа и доза обективна истина. Проучванията сочат, че Tinder може би води до повече изневери и много хора ползват приложението дори, докато са във връзка. Еволюционният психолог Дейвид Бъс пък изчислява, че 30% от мъжете в Tinder са… женени. Ауч! 

Виж още: Галена била на инжекции за отслабване? Андреа пусна поредната бомба 

Златната формула

Проведени са много проучвания и относно това коя е златната формула за успех в Tinder. Изследователи от университета Queen Mary в Лондон открили, че мъжете с няколко снимки имали пет пъти повече съвпадения от тези само с една. Добавяйки писмено описание към профила си,  тези потребители пък увеличили броя на своите съвпадения от 16% на 69%.

Няма лъжа, няма измама

В Tinder някои търсят любов, други секс, а трети – пари. Това стана ясно след като на бял свят изплуваха редица финансови измами, проведени чрез сайта за запознанства. Най-известният такъв случай е израелецът Симон Левиев (вдъхновил документалния филм The Tinder Swindler), който използва Tinder, за да се представи за милионерски син, след което успешно манипулира редица жени да му преведат пари. Негова основна жертва е норвежката Сесили Фиелхой, от която Левиев успява да измъкне 200 000 евро. Разпространени в Tinder са и т.нар. catfish, или иначе казано профилите, представящи се за някой друг. Статистиката сочи, че 1/3 от хората са се сблъсквали с такива потребители, а над 50% от американците признават, че послъгват в профилите си (било то за работа, финанси или външен вид)… Леле!

Изображение: iStock

Още от Ралица Петровa