Най- жестокият експеримент с хора в историята-"Ритъм 0"! Вижте!😱

805

👉Той е създаден от Марина Абрамович- сръбски пърформанс и концептуален творец с американско гражданство.

Експериментът на Марина Абрамович, наречен "Ритъм 0", се смята за един от най-жестоките и животозастрашаващи в историята. Той е замислен, за да покаже истинската същност на човека.

👉Колко бързо един високодуховно-морален човек може бързо да се превърне в човек, който се ръководи само от инстинкти и изобщо не изпитва състрадание и съжаление към себеподобните си. 

👉Годината е 1974-а. Мястото - Студио Мора, Неапол. Жанрът - пърформънс. Заглавието - „Ритъм 0". Шест часа сръбската художничка Марина Абрамович стои неподвижно, докато хората от публиката са приканени да правят с нея всичко, каквото пожелаят или им дойде на ум. За осъществяването на това са им предоставени 72 предмета, подредени на една маса до нея. Сред тях са роза, перо, парфюм, мед, хляб, грозде, вино, ножици, скалпел, метална пръчка, пистолет, зареден с един куршум...

😱Абрамович и посетителите са в едно и също пространство. Целта на авторката на пърформънса е да разбере докъде може да стигне обществеността и отделният човек, ако бъде оставен да действа без никакви ограничения. 
Ето ги инструкциите, написани от Абрамович и оставени на масата с предметите: 👇
„На масата има 72 предмета, които човек може да използва върху мен по желание. Аз съм обектът. През този период поемам пълната отговорност. Продължителност: 6 часа (20:00 - 02:00)". 

👉В първите часове разглеждащите живата инсталация са доброжелателни и нежни. „Действат" върху тялото на Абрамович с розата или я докосват внимателно, някои я целуват и прегръщат.

👉Ето какво разказва критикът Томас Маквили, който присъства в залата през всичките 6 часа:

„Всичко започна кротко. Някой я обърна в друга посока. Някой подхвърли ръцете й във въздуха. Някой я докосна някак интимно. Неаполитанската нощ започна да се нажежава. На третия час всичките й дрехи бяха нарязани на ленти със скалпела. На четвъртия час същият скалпел започна да изследва кожата й. Гърлото й беше порязано, за да може някой да смуче кръвта й. По тялото й са извършени различни леки сексуални нападения. Тя беше толкова отдадена на пърформънса, че нямаше да се съпротивлява дори ако я изнасилеха или убиеха. Изправени пред нейното пълно абдикиране от волята, с нейния косвен крах на човешката психология, в публиката започна да се оформя група за защита. Когато зареден пистолет беше опрян в главата на Марина и собственият й пръст беше сложен на спусъка, между фракциите в публиката избухна бой." 

По-късно Абрамович описва случилото се по този начин:👇

„Това, което научих, беше, че ... ако оставите на хората от публиката да решават, те могат да ви убият ... Чувствах се наистина съсипана и разрушена: разрязаха дрехите ми, забиваха шиповете от розата в стомаха ми, един човек насочи пистолета към главата ми, а друг го отнесе. Създаде се агресивна атмосфера. Точно след 6 часа, както беше планирано, аз се изправих и започнах да вървя към публиката. Всички се разбягаха, за да избегнат пряка конфронтация."

@philipanyengo Did you know? In 1974 performance Artist Marina Abramovic walked into an Art gallery to perform what is probably the most controversial performance ever, rhythm zero. #tiktok #fyp #facts #interesting #marinaabramovic ♬ original sound - philip anyengo

👉В продължение на дълги шест часа творецът Марина Абрамович предава живота и тялото си изцяло в ръцете на непознати, превръщайки се в обект, който да бъде използван по желание. През това време тя остава напълно неподвижна и пасивна, докато експериментът не приключи. За публиката няма непосредствени последици. И всеки посетител действа според същността си и разбиранията си за свобода.

@notjimmymaio Yugoslavian performance artist Marina Abramović is the woman many credit as "the grandmother of performance art." #greenscreen #art #performanceart #museum ♬ IT GIRL (Sped up Version) - Aliyah's Interlude

👉Замисляли ли сте се какво би се случило, ако оставите съдбата си напълно в ръцете на непознати? Какво ще стане, ако загубите способността си да решавате сами, или още по-лошо, какво ще стане, ако загубите напълно способността си да казвате „не“? 

👉„В по-голяма или по-малка степен много от нас правят това всеки ден, без да осъзнават. Толкова много ни интересува какво мислят непознатите за нас, действията, облеклото и статуса ни, че сме склонни да бъдем по-учтиви, грижовни и учтиви към хора, които едва познаваме, отколкото към хората, за които твърдим, че обичаме. Толкова ни е грижа за непознати, че променяме начина, по който говорим и се обличаме, само за да не ни осъдят. Позволяваме на непознати да ни казват какво можем и какво не можем да направим, какво сме способни да постигнем и най-лошото от всичко е, че го правим без да ни мигне окото" - пише блогърката и издател на списанието "Lone Wolf"- Наталия Боречка. 

„След 6 часа, в 2 през нощта, галеристите дойдоха и обявиха, че представлението е приключило. Започнах да се движа и започнах да бъда себе си, защото дотогава бях там като марионетка само за тях и в този момент всички избягаха. Хората не можеха да се изправят срещу мен като човек” - разказва Абрамович.

Вижте и друг пърформънс на Абрамович, в който тя седи и се вглежда в очите на всеки, който пожелае от публиката. За част от сценария на шоуто тя не знаела: пред нея сяда бивше нейно гадже, с което са имали голяма любов, но не са се виждали почти 20 години след раздялата.

@louisianachannel ❤️ One of history’s greatest love stories… Watch the feature documentary ‘Marina Abramović & Ulay - No Predicted End’ at Louisiana Channel’s YouTube #marinaabramovic #marinaabramović #ulay #valentines #valentinesday ♬ original sound - Louisiana Channel

Източник: BG.WikiPedia

Източник снимки: healthy-food-near-me.com

Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Водолазите разкриват смущаващо открити за Голямата синя дупка🌊
Дебютира нов робот идващ от най- страшните кошмари! 😱
Най-опасната пещера на света и нейната ЗАРАЗА! 😮
🌊🐉 "Убедителни нови доказателства" за чудовището от Лох Нес 🐉🌊
Изненада! Ето как ядат българите мусаката! 😍🥰
Какво е важно да знаеш, ако си попаднал в токсична връзка ? 💔😨
БУМ💥 на фалшиви банкноти, как да ги разпознаем?🧐💲
Стратегията да научваш и запомняш само за 15 минути 📚🧠
Александра Гърдева за връзката между агресията и стреса при Gen Z!🤩
Как връзките от разстояние влияят на менталното ти здраве 💕💔🙁
Внимание! Нов вид гъсеници плъзнаха у нас, за кого са опасни?ВИЖТЕ!😲😱
Смятате, че това е полезно за вашия Iphone? Жестоко се лъжете! 📵😱
Хенри Кавил е новият Джеймс Бонд? Нов трейлър? 👀😲
Учени разкриха метод за разпознаване на лъжец!ВИЖТЕ🧐
Вижте как 353 балерини танцуват за световен рекорд!😲🤩
8 ползи от това да работиш, докато си студент 🎓
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Как да балансираш между работата и ученето? 🎓
“Входа към Ада” се намира в Русия? 😱😱😱
Смразяващата тайна за 29-етажен небостъргач без прозорци!ВИЖТЕ!😱
Пътуване в Космоса с помощта на Слънцето? 🌞
12 трика да си на пълен работен ден и да учиш ЕДНОВРЕМЕННО 💡
🧠✌10 начина да запомняш това, което учиш 🤓📚
✌3 идеи как да учиш и да запомняш всичко 📚🤓
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Какво се крие в дълбините на Земята? 🕳
😱🤖Най-разработеният робот дава ужасяващ отговор! 🤖😱
👶🏥💔Размениха й бебето в болницата! 😳
Да живееш 24 г на круизен кораб! Историята на Марио Салседо!🤩😲
Край на световния катаклизъм: Ел Ниньо приключи!🤩⭐
Призрачната яхта Mar Sem Fim! 🛥️
Вижте черна дупка, която е 33 пъти по-голяма от слънцето в Млечния път🌌😲
Изобретиха плаваща къща с подводна спалня!ВИЖТЕ😱🧐
Нещо интересно се задава: Принц Хари и Меган Маркъл продуцират два нови сериала по Netflix🎬🤩