Честит празник, България! Ето какво трябва да знаем за Освобождението

2 887 02.03.2021

Празниците

Честит Ден на Освобождението, България! На днешната дата - 3 март, българите празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история. Не трябва никога да забравяме тази дата, защото благодарение на периода на Възраждане, всички български ревюлюционери, дали живота си за Свободата, както и на руско-турската война от 1877-1878 г., с чийто успешен край се слага началото на Третата българска държава, днес живеем в свободна страна.

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на България. 

Виж още: Тълпите по Витошка впечатлиха Наум Шопов! Инфлуенсърът е притеснен - пак ще ни затворят!

Виж още: "Три за щастие" е факт! Ицо Хазарта стана татко за трети път, роди му се дъщеричка

По повод Националния празник във всички градове в страната се организират чествания и тържествени зари. Традиционно хиляди българи се изкачат на историческия връх Шипка, за да присъстват на честванията, където пред монумента с бронзовия лъв с военни почести се поднасят венци и цветя. Там се съхраняват костите на загиналите за отбраната на прохода Шипка. Тази година честванията за 143 години от обявяването на Свободота, ще бъдат малко по-различни, заради Covid-19. Събитията на Шипка са отменени, но все пак в памет на загиналите за свободата на България, ще бъде отслужена панихида в храм "Успение на Пресвета Богородица" в Габрово.

Ето няколко интересни факта, които може би не знаете за Трети март.

Датата е избрана като подарък към император Александър II

Подписването на Санстефанския договор през 1878 г. е осъществено като своеобразен подарък от страна на руската дипломация към император Александър II, който се възкачва на престола на 19 февруари 1855 г., а през 1861 г. на същата дата подписва декрета за отмяна на крепостното право. У нас той е известен като Цар Освободител.

Преговорите по сключването на договора започват на 13 февруари в главната квартира на руската армия в Одрин. На войниците са раздадени по 100 патрона и всички очакват или да се обяви краят на войната, или да се издаде заповед за навлизане в Цариград. Напрежението нараства и след дълги часове на очакване едва около 17 ч сред официалните лица настъпва раздвижване, а над тълпата местни жители, наблюдаващи с любопитство случващото се, се разнася вестта за подписания мирен договор.

Откога всъщност Денят на Освобождението е национален празник

Денят на Освобождението на България е националният празник на България от 1991 г. Празникът на Освобождението на България - 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г. 

Две години след Освобождението - през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II. От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г., когато идва новата червена власт в България, празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен. Той започва отново да се отбелязва всяка година от 1978 г.

Виж още: Дъщерите на Силвестър Сталоун в обятията на един от най-красивите българи

Изображение: iStock Photos

Още от Празниците