Месни заговезни е! Какво трябва да знаем за този ден

6 503 06.03.2021

Празниците

Днес отбелязваме Месни (Неделя Месопустна), като този ден е винаги осем седмици преди Великден. Името на празника идва от това, че е последният ден преди постите, когато се яде месо. Иска се прошка от момъка, за да получи момата, която си е избрал.

Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след "Месни заговелки" се яде много извара, масло и яйца. Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират, да пеят и играят хора. До Великден следват хранителни и духовни пости.

Виж още: Честита Баба Марта, България! Какво трябва да знаем за тази вековна традиция

На Месни заговезни (интересни факти пък за Сирни Заговезни вижте във видеото горе) се приготвят баница с мас и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица до Сирни заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност, пишат от Vesti.bg.

През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момците и момите се люлеят за здраве. Също така през цялата седмица (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и пак за здраве се прескачат; после около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади.

Виж още: Мистичен празник е днес: Не изнасяйте нищо от дома, не хвърляйте боклука! Ето кой да почерпи днес

Изображение: iStock Photos

Още от Празниците