VBox7 logo

''Чернобил'' манията след успеха на сериала: Факти, шеги, екскурзии

14 876 06.06.2019

Сериалът "Чернобил" дойде, за да запълни празнината, която ни остана след края на "Игра на тронове". Само че се случи друго - мини-сериалът измести и буквално, и преносно историята на Джордж Р.Р. Мартин.

Официално продукцията на HBO е телевизионният сериал с най-висок рейтинг в историята - 9,6 (към 6 юни) от 10 в платформата IMDB. 

Но всеки, който е гледал "Чернобил", би ви казал, че това е абсолютно заслужено. Всяка от петте серии приковаваше към екрана, за да ни пренесе в една тягостна атмосфера на обреченост, която беше пресъздадена по ужасяващо достоверен начин.

Сериалът стана повод за ожесточени политически дебати в социалните мрежи, но и много хора научиха много покрай вълнението около "Чернобил". 

Легасов, Игнатенко, Счербина, Дятлов, Акимов, Топтунов, Фомин... тези имена вече не са непознати на обикновените зрители. Нещо повече! Има и meme-та по темата:

Facebook / Чернобил | Chernobyl (TV Mini-Series)

Темата впрочем е трудна за шеги и това също стана повод за полемики, но...

Facebook / Чернобил | Chernobyl (TV Mini-Series)

Впрочем супер успехът на сериала доведе до 40% ръст на туризма в района на аварията. Такива екскурзии за позволени, макар и с множество рестрикции.

Екскурзията до Припят и Чернобил доскоро струваше 100 долара, като включва посещение на два апартамента, детска градина, училище и други емблематични сгради.

Единственото забранено място за посещение в Припят е болницата, която видяхме и в сериала. Именно там е оказана първа помощ на пострадалите пожарникари, борили се с огъня от експлозията.

Техните дрехи са в подземията на болницата, а нивата на радиация там е зловещо висока все още.

Но да се върнем към сериала. Около него беше направен опит да се завърти модерен скандал. Британска сценаристка обвини създателите му, че няма нито един цветнокож актьор в "Чернобил". Е...

Истината е, че в сериала има истински неточности. Като например модерната дограма в Припят (сериалът е сниман във Вилнюс), но е класика, за която ще се говори още дълго. 

Източник thumbnail: https://www.instagram.com/hbo/

14 876 06.06.2019

Още от OMG Facts