Две в едно: Задушница е, почитаме починалите си близки! Но и хиляди българи имат имен ден

6 588 05.03.2021

Празниците

Днес според православната традиция отбелязваме първата голяма Задушница за година. Наричаме я Голяма или Месопустна Задушница. 

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито, отбелязва Edna.bg. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. На днешния ден си спомняме починалите ни близки, като се посещават техните гробове. Поменът се прави на гроба, в църквата или у дома. 

Виж още: Скандалът се задълбочава: Меган Маркъл е бясна, обвини директно кралското семейство

Житото е символ на възкресението и е традиционно за Задушница. Виното пък символизира Христовата кръв. Запалената свещ - вярата. Важно е да се отбележи, че според Православието храна не бива да се оставя върху гроба на покойника, тъй като така се осквернява гроба. Храната се раздава на близките. 

Отбелязваме днес Голяма Задушница, тъй като утре са Месни Заговезни, които ще ни подготвят за Великденския пост. Междувременно обаче немалко българи имат повод да празнуват. 

Виж още: За Луиза Григорова 3 март е двойно по-специален и важен, трогна със снимка и послание

Днес Църквата почина и почита мъченическата смърт на четиридесет и двама християни военачалници, приели смъртта през 840 година в град Амория, когато бил завзет от мохамеданите. Затова днес своя имен ден празнуват всички с имена Красен, Красимир и Красимира.

Изображение: iStock

Още от Празниците