По-лек учебен материал ли е решението🧐

501

Александър Китипов

My Impact

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) публикува наскоро резултатите от своето проучване Програма за международно оценяване на учениците (PISA) за 2022 г. Данните показват безпрецедентен спад в представянето на учениците в световен мащаб.

@easya_app Her mum’s reaction at the end is just as good 😱 #harvardacceptance #universityacceptance #harvard #ucas #uniapplications ♬ original sound - Phil 👨‍🎓👨‍⚖️📚

Между 2018 г. и 2022 г. средните резултати по математика на децата от поколението Gen Z в страните от ОИСР са намалели с рекордните 15 пункта, докато при четенето спадът е с 10 пункта, като науката остава на сравнително постоянно ниво. Тенденцията се забелязва особено ясно в Европа, където влошаването на образователните постижения е историческо, с изключение на една държава Представянето в проучването на учениците в България е много лошо. Българските тийнейджъри имат най-слабите средни резултати от всички страни в Европейския съюз. 53 процента от 15-годишните българчета не са достигнали базисното равнище на умения по четивна грамотност, което ги прави функционално неграмотни. По математика съответният дял е 54 процента, а по природни науки - 48 процента.

Най-добрият европейски представител в резултатите от PISA 2022 е Естония, изпреварвайки по-големи държави като Германия и Франция. Естонският министър на образованието коментира, че страната му е „добре подготвена за промяната”, когато става въпрос за тенденциите в технологиите и училищата Проучването ясно показва необходимостта образователните системи да влязат в дигиталната ера. Освен това данните сочат, че са необходими мерки за намаляване на икономическото и социално неравенство сред децата. По този показател България е първа в ЕС. Учениците, заплашени от бедност и социално изключване, е много по-вероятно да имат лоши образователни резултати.

Не на последно място е необходимо преразглеждане на системата за мотивиране на учениците. Идеята, че щастливите и безгрижни деца се учат по-добре търпи сериозна критика.  Страните от Югоизточна Азия доминират в PISA 2022. Данните сочат, че в Сингапур, Макао и Тайван има високи нива на страх от провал сред учениците, оспорвайки концепцията, че академичният успех произтича от цялостното щастие на децата.

Източник: Euronews, OECD, NOVA, Stanford.edu

Източник снимки: : istock

Източник снимки: : gettyimages

 

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.
Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Лична история: Да си отгледан от две гей майки е благословия 🤩
15-минутният град: Голямата нова теория на конспирацията😲
БЪЛГАРИН СЪЗДАДЕ КОМИКС ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ 😲😲😲
POKÉMON СЕ ЗАВРЪЩА
ПРЕЗ 2026 ОЧАКВАМЕ ИГРА "ПАРАНОРМАЛНА АКТИВНОСТ"
СЕМЕЙСТВО FERRAGNI СЕ РАЗВЕЖДАТ
ХИТЪТ НА БИОНСЕ УДАРИ ВЪРХА
6 пъти, в които Мона Лиза е станала жертва на вандализъм и кражби
Искаш ли рокля като на Дуа Липа??
ТОП 10 успели българи, които не са известни сред обществото!🤩
Българската платформа за изкуствен интелект излиза на 3 март!⚪🟢🔴
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Жените в сянката на насилието 🛑
Колко е трудно да си гей или трансджендър в Индия!😨🧐
10 вдъхновяващи инфлуенсърки, които ни учат на по-добър живот🤩
Хванаха малко момиче да управлява кола под надзора на баща си😱😲
LGBTQ+ общността има нужда от по-голяма защита в онлайн пространството!
Птичият грип застрашава и пингвините на Антарктика!
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Защо човек не може да се качи на върха на Статуята на Свободата?
Изумителната причина, поради която логото на Apple е отхапано🍏😲
Призрачният град Сентралия гори повече от 60 години!
Коя е най-малката непризната държава в света?Вижте😲
Жената с най-малката талия на света!
Ето как би изглеждала Земята, ако целият лед се разтопи!🌏😱
Откриха запазен древен човек- учените, разбраха какво е ял преди насилствена смърт!😱
Цял свят гасим осветлението за час в 20:30 на 23 март!