Загадъчният Марс: Може ли вулканичен остров на Антарктида да разбули мистерията😱🌌

658

👉Автор: Василена Василева

My Impact

🔴Червената планета е постоянна тема за дискусия сред учените, изследващи Космоса по целия свят. А в последно време все повече възбужда и любопитството на по-младите от т.нар. поколение "Z".

👉Moже ли вулканичен остров сред ледовете и във формата на подкова да дава отговор на една от най-големите загадки, а именно - какъв е животът на Марс? 

✨Антарктическият остров Дисепшън предоставя на изследователите улики за този възможен извънземен живот. Той е част от архипелага на Южните Шетландски острови, на 120 км северно от Антарктическия полуостров. Характеризира се с идеално кръглата си форма, а зад тесния морски вход се крие широк залив, защитен от вълнението и ледените ветрове. 

👉Заливът, известен като Порт Фостър, е открит от американски китоловци през 19 век. Моряците идват тук, за да търсят убежище от бурите и айсбергите. Диаметърът му е около 15 км, като най-високата точка се издига на 539 метра и почти 60% от острова е покрит с лед. Последните изригвания през 70-те години унищожават научните бази, създадени през миналия век, но с течение на времето животът се завръща на остров Дисепшън.

🧐Учените сега са убедени, че това място, където пингвини, тюлени и морски лъвове плуват в пълно спокойствие, има характеристики, подобни на тези на Марс.

@unveilingtales The mystery of Antarctica 🫨 #antarctica #conspirancytheory #mystery #facts ♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator

👉Изследването на намиращите се там микроорганизми, способни да издържат на температури до минус 28 градуса по Целзий, може да бъде ключ към възможността за съществуване на живот и извън нашата атмосфера. Условията са "аналогични на тези на Марс, защото имаме планета с огромна вулканична активност, а в момента там е много студено", обяснява пред АФП испанският планетарен геолог Мигел де Пабло. Ръждясали останки от някогашните научни бази все още могат да се видят на острова с площ 89,5 кв. км, където има горещи извори. На повърхността растат уникални мъхове и лишеи. Там гнездят и хиляди птици, показват данни на Националния университет на Колумбия, който изследва приликите с Марс. Въпреки че около Червената планета има още много мистерии, учените вече са разгадали доста неща за Марс.

@lexagtradm7 Listen until the end. What is your opinion about this crazy theory ? #truth #mystery #earthmysteries #antarctica ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

След първото прелитане край планетата, направено от „Маринър 4“ през 1965 г., възниква предположението, че на повърхността на Марс има вода, а през септември 2015 НАСА обяви, че разполага с доказателства за това. От всички планети от земен тип Марс е най-вероятното място, където може да се открие вода или дори живот. А дали именно поколението "Z" няма да допринесе за разбулването на една от най-големите загадки за човечеството? Остава да разберем.

Източници: 

VESTI.BG

БТА

Източник снимки: : istock

Източник снимки: : gettyimages

 

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.
Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

LGBTQ+ общността има нужда от по-голяма защита в онлайн пространството!
Птичият грип застрашава и пингвините на Антарктика!
Защо човек не може да се качи на върха на Статуята на Свободата?
Изумителната причина, поради която логото на Apple е отхапано🍏😲
Призрачният град Сентралия гори повече от 60 години!
Коя е най-малката непризната държава в света?Вижте😲
Жената с най-малката талия на света!
Ето как би изглеждала Земята, ако целият лед се разтопи!🌏😱
Откриха запазен древен човек- учените, разбраха какво е ял преди насилствена смърт!😱
Цял свят гасим осветлението за час в 20:30 на 23 март!
Радиоактивен газ излезе изпод топящите се арктически ледове!
Невероятната история на първият човек, скочил от космоса към Земята!😲
Известен учен отговори на вечният въпрос- Кое е първо: кокошката или яйцето?😲🤣
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Ще излиза телефонът на БАРБИ!
НОВО ПРИЛОЖЕНИЕ ОТ APPLE
ПРОЕКТЪТ “APPLE КОЛА” Е ОТКАЗАН!
НОЩТА НА КЛУБОВЕТЕ 2024!
Съвети как да сме най-подготвени в планината!ВИЖТЕ🧐🌿
Безмилостното насилие над животните: Мъж преби от бой домашното си куче😱😲
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Зловещият хълм на кръстовете!
Хванаха малко момиче да управлява кола под надзора на баща си😱😲
Светлинен спектакъл: Гледайте най-мощното слънчево изригване от 2017 г. досега🤩
Райън Гослинг ще ПЕЕ на Оскарите??
MOTO EXPO 2024! Стънт шоу и "Глобуса на смъртта" в София!
15-минутният град: Голямата нова теория на конспирацията😲
6 пъти, в които Мона Лиза е станала жертва на вандализъм и кражби
Коя е Емма Нейкова? Нашият европейски шампион!
KANYE WEST ПРОДАВА ДОМА СИ 🤯
Създадоха първия ПРОЗРАЧЕН лаптоп!