VBox7 logo

2019 г. ни взе твърде много! Великите българи, които си отидоха през годината

11 618 27.12.2019

2019 г. ни даде много, но и ни взе много. Днес си спомняме за популярните българи, които си отидоха от този свят през годината, но оставиха траен отпечатък в българската култура. Ето с кого си казахме последно сбогом през 2019 г.

Иван Ласкин 

Актьорът почина на 6 януари на 48-годишна възраст. Още в края на 2018 г. той беше хоспитализиран и последните си 10 дни прекара в реанимацията на ВМА. Иван Ласкин остави ярки следи не само в киното, но и в театъра. Още през 1986 г. става най-популярното момче у нас с ролята си в детския сериал "Васко да гама от село Рупча". 

Виж още: За любовта, родината, приятелството: Най-паметните думи на Иван Ласкин

Стефан Данаилов

Обичаният български актьор Стефан Данаилов си отиде на 76-годишна възраст на 27 ноември. Той беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато бе приет по спешност във ВМА. Един от големите български актьори има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти. 

Виж още: За жените, за мъжете, за смъртта: Вечните цитати на Стефан Данаилов

Стоянка Мутафова

Легендата на българския театър почина на 6 декември. Отиде си след тежко и продължително боледуване на 97-годишна възраст. Актрисата има буквално стотици роли и още толкова емблематични изказвания.

Виж още: Стоянка Мутафова за живота... или вечните цитати на великата актриса!

Жорж Ганчев

Едно от най-емблематичните лица на прехода у нас издъхна на 19 август на 79-годишна възраст. Жорж Ганчев се кандидатира многократно за президент, като беше и депутат в НС. Освен това е български и британски фехтовач.

Явор Захариев

Датата беше 5 април. Вокалистът на Gravity Co почина след мистериозни обстоятелства. Той беше открит от родителите си в безпомощно състояние и със счупен нос в апартамента си. Той беше хоспитализиран, но въпреки грижите на лекарите, не се пребори.

Юлиан Вучков

Най-популярният професор у нас почина на 83-годишна възраст. Вучков беше публицист, театрален, литературен и телевизионен критик. До последно водеше предаване, в което коментираше актуалните политически събития.

Виж още: В памет на проф. Юлиан Вучков: Най-култовите изказвания през годините!

Милчо Левиев

Музикантът носи световна слава на българския джаз. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката. В последните години големият музикант живя в Солун, където и почина.

11 618 27.12.2019

Още от Social Virals