VBox7 logo

За жените, за мъжете, за смъртта: Вечните цитати на Стефан Данаилов

19 404 27.11.2019

На 76-годишна възраст си отиде емблемата на театъра и киното в България, големият Стефан Данаилов. Той напусна този свят след продължително боледуване. 

Въпреки че през последните години Данаилов страдаше от сърдечни проблеми, от болестта на Паркинсон, а в миналото преживя и онкологично заболяване, актьорът не слезе от сцената до последно. Ролите на Стефан Данаилов обаче са вечни и ви припомняме някои от най-емблематичните цитати на негови герои.

"На доктор всичко се показва, а на съпруг нищо не се казва. И на инструктор не се отказва"

Цитатът е от филма "Дами канят" от 1980 г. Тогава Ламбо влиза в ролята на Яким Донев, чаровният инструктор по шофиране, който успява да завърти главата на всяка от курсистките му. Именно от там е следващата една култова реплика...

"Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи" 

Класическата реплика от "Дами канят" вдъхновява и днес не един или двама модерни донжуановци.

В началото на 2018 г. на книжния пазар излиза "Романът на моя живот", илюстрираната биография на Стефан Данаилов, който пише той в съавторство с журналиста Георги Тошев. Там той признава, че се страхува от смъртта.

"Страх ме е от смъртта! Не го крия. Аз съм егоист и не мога да си представя света без мен. Не че тук имам да свърша неща, без които не може. Не...Не знам другите хора как са, но аз се страхувам. Дано да съм кодиран за по-дълъг живот", признава между страниците той.

 

Но ето какво казва за мъжа и жената:

"Мъжът е лабилно същество. Ранимо, уязвимо. Той е по-слабият. Да, в него е семката, но родът, плодът е там, на друго място. Затова жената е по-силната. Тя е тази, която решава. Една жена може да даде много на един мъж, може и да го срине. И не само в поезията, това е реалността".

 

"Женското тяло е хубаво нещо. Зависи на кого е и какво има вътре. Може да е изящно и фино, но празно и тогава е по-добре да си гледаш някоя скулптура."

19 404 27.11.2019

Още от Social Virals