Войната по пътищата: Все повече пияни и дрогирани младежи зад волана

586

Делян Калинков

My Impact

Всекидневно органите на реда залавят десетки младежи, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици. За съжаление, голяма част от тях са залавяни, след като са причинили пътен инцидент, отнемайки живота на други хора.

Представителите на Gen Z са категорично против шофирането в нетрезво състояние, защото застрашава живота на околните, а идеите им за това как България да се справи с войната по пътищата, са затягане на мерките, повече тестове и отнемане на шофьорските книжки. Младежите са на мнение, че връстниците им си позволяват да шофират пияни и дрогирани, защото смятат, че лесно могат да подкупят органите на реда и да се измъкнат, освен това достъпът до алкохол и наркотици е лесен.

@cbsnews Police in Surrey, England, released graphic dashcam footage showing the moment a drunk driver collided with a motorcyclist leaving the rider with a broken back in July 2021. #news #UK ♬ original sound - cbsnews

В Румъния ужасяваща автомобилна катастрофа предизвика национален дебат за употребата на наркотици от младите хора. 19-годишен шофьор блъсна група младежи, докато се разхождали. Двама от тях загиват на място, а други трима са тежко ранени. Кръвните тестове показали, че преди да седне зад волана, шофьорът е приел коктейл от шест наркотични вещества.

След инцидента румънските политици предлагат масово тестване на всички ученици за наркотици, но по-късно свеждат предложението само до тестване на ученици, които проявяват "променено поведение".

@l1vr0se #drunkdrivers #drunkdriving #policecam #cops #truecrime #crimetok #crimejunkie #news ♬ original sound - liv ִ ࣪𖤐⋆˚

В Литва смятат, че единственото оръжие срещу употребата на наркотици сред младежите е образованието. От тази учебна година те са въвели в училищата програмата "Умения за живот", посветена на превенцията на психотропните вещества. Според Министерството на образованието обаче проблемът засяга не само академичната среда, затова и другите институции трябва да предприемат мерки за предотвратяване на достъпността на тези вещества и да намалят възможностите за разпространението им.

За съжаление, много млади хора употребяват наркотици и може да се каже, че ситуацията е извън контрол. Непълнолетните често дори не знаят какво употребяват, но последствията от употребата на наркотици може да бъдат огромни както за тях, така и за хората около тях.

Източник снимки: : istock

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.
Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Лична история: Да си отгледан от две гей майки е благословия 🤩
15-минутният град: Голямата нова теория на конспирацията😲
БЪЛГАРИН СЪЗДАДЕ КОМИКС ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ 😲😲😲
POKÉMON СЕ ЗАВРЪЩА
ПРЕЗ 2026 ОЧАКВАМЕ ИГРА "ПАРАНОРМАЛНА АКТИВНОСТ"
СЕМЕЙСТВО FERRAGNI СЕ РАЗВЕЖДАТ
ХИТЪТ НА БИОНСЕ УДАРИ ВЪРХА
6 пъти, в които Мона Лиза е станала жертва на вандализъм и кражби
Искаш ли рокля като на Дуа Липа??
ТОП 10 успели българи, които не са известни сред обществото!🤩
Българската платформа за изкуствен интелект излиза на 3 март!⚪🟢🔴
Кой донесе първи медал за България на световното първенство по борба?💪
Жените в сянката на насилието 🛑
Колко е трудно да си гей или трансджендър в Индия!😨🧐
10 вдъхновяващи инфлуенсърки, които ни учат на по-добър живот🤩
Хванаха малко момиче да управлява кола под надзора на баща си😱😲
LGBTQ+ общността има нужда от по-голяма защита в онлайн пространството!
Птичият грип застрашава и пингвините на Антарктика!
Тя е "ЕКОСЕКСУАЛНА", но има ВРЪЗКА С ДЪРВО 😳🤯
Защо човек не може да се качи на върха на Статуята на Свободата?
Изумителната причина, поради която логото на Apple е отхапано🍏😲
Призрачният град Сентралия гори повече от 60 години!
Коя е най-малката непризната държава в света?Вижте😲
Жената с най-малката талия на света!
Ето как би изглеждала Земята, ако целият лед се разтопи!🌏😱
Откриха запазен древен човек- учените, разбраха какво е ял преди насилствена смърт!😱
Цял свят гасим осветлението за час в 20:30 на 23 март!