Уникални снимки: българските градове преди повече от 30 г.

8 525 25.04.2020

I Love BG

Отваряме прашните сандъци на миналото и се отправяме на едно виртуално пътешествие.

Връщаме се назад с около... 30 г., за да си припомним как са изглеждали едни от най-известните български градове.

Започваме разходката си от красивия дунавски град Русе.

Градът е с икономическо, транспортно и културно значение не само на регионално, но и на национално ниво. Дунавският град е едно от населените места в България, които привличат едновременно с великолепната си архитектура, но също с богатото си историческо минало.

Още преди хилядолетия на мястото на днешния град е съществувала античната римска крепост Сексагинта Приста, която е изпълнявала роля на укрепление и пристанище по границата на римската държава. 

Най-старият източник, в който се споменава името Русе, е един пътеводител от края на XIV в. Наред с Търново в него е отбелязано името Роси.

Виж още: Дара Екимова бясна на поколението си след смъртта на Милен Цветков: Безотговорни безделници!

Продължаваме със столицата София.

Тя е 14-ият по големина град в Европейския съюз. Гладът се развива много след Освобождението. В първите години на 20в започват да се строят много и красиви сгради, оформят се градини и паркове. По време на ВСВ (Втората световна война) столицата се променя много, заради бомбардировките. След политическата промяна на 9 септември 1944 г., сърцето на града е изменено почти изцяло.

Виж още: За мързеливи домакини: как да изчистим къщата по-лесно

Пловдив

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни.  В началото на XX век Пловдив израства като голям промишлен и търговски център със силно развита лека и хранително-вкусова промишленост.  В годините на Народната република в Пловдив са построени мащабни индустриални предприятия. През 60-те и 70-те години на века се извършва масирано строителство, оформят се съвременните жилищни комплекси. През 70-те и 80-те години са разкрити много от археологическите паметници в Пловдив, изцяло е реставриран Старият град. 

Виж още: Жанета Осипова и Алек Сандър замесени в голям скандал с клип

Варна

Красивият морски град се е променил много през последните години. В древността градът носи името Одесос. След Освобождението морския град продължава своето развитие. Варна става важен административен, икономически и културен център.  

Thumbnail: Изгубени в миналото/Facebook