Полезно: какво да правим, ако срещу нас има агресивно куче

1 537 12.09.2020

Zoo Box

Най-добрият приятел на човека - кучето! Тази древна приказка се предава от векове сред хората. Кучетата действително са едни от най-прекрасните животни, които може да отглеждаме в домашни условия. Факт е обаче, че когато има животни, които са агресивни и може да бъдат заплаха за нас. Ето защо е важно да знаем как да реагираме, ако се изправим срещу агресивно четириного. 

Лесни за изпълнение съвети дават от Руската киноложка федерация. Те дават насоки как да се избегне нападение от бездомни кучета и какво да се прави, ако кучето на безотговорен стопанин прояви агресия.

Важно е всеки от нас да знае правилата на поведение при среща с бездомни глутници, това ще помогне да се избегнат неприятности. Но освен среща с бездомни кучета, понякога се налага да се справяме и с безотговорни стопани, които не участват в отглеждането на своите домашни любимци. Поради това могат да възникнат конфликтни ситуации. В този случаи цялата вина пада върху плещите на собствениците, на които по принцип бих забранил да има кучета от каквато и да е порода, казва Владимир Голубев, президент на Руската федерация по кинология, пишат от DarikNews.

Ако човек срещне бездомно куче, което не проявява интерес към него, тогава тази среща не е опасна. Не обръщайте внимание и минете, казва експертът. Ако се приближи бездомно куче, размахало опашка, това обикновено означава, че очаква да получи храна. Осъзнавайки, че очакванията не са оправдани, ще се разсее от вас и ще продължи по пътя си, казва Голубев.

Ако кучето започне да лае или ръмжи, винаги има причина за това. Лаенето е начин за комуникация: например, кучето може да лае по човек, който се намира на територията, където се храни и обикновено този лай е без последствия без провокация от ваша страна. Първият признак на реална опасност е ако кучето се движи към вас ръмжейки и ушите му са плътно прилепнали към главата, казва той.

Виж още: Мистерия: слонове масово умират в Ботсвана, каква е причината

Агресивното поведение, може да бъде свързано с болест, глад, защита на потомството или защита на територия. В никакъв случай не атакувайте първи. Бавно се оттегляйте, без да правите резки движения или шумни звуци, не забравяйте, че в такива ситуации не можете да обърнете гръб на кучето, обяснява експертът. Ако кучето атакува, трябва да се опитате да се преборите с него с импровизирани средства и да сте сигурни, че сте защитили врата си, тъй като ухапванията на това място могат да бъдат фатални, обясни Голубев.

Най-голямата опасност представляват глутници кучета - те могат да атакуват на територията, която считат за своя. Най-доброто нещо е да се опитате да избягвате подобни срещи. Не ходете по запустели територии и строителните площадки, не се отдалечавайте от оживени места. Ако случайно сте влезли в безлюден район, където живее бездомна глутница, не се опитвайте да избягате или да се държите заплашително. Останете спокойни, не проявявайки никакъв страх или агресия, глутницата може да не обърне внимание.

Виж още: Куче с 31-сантиметров нос стана интернет звезда

Ако бездомните кучета започнат да лаят по минувач, той трябва да стои неподвижно, най-добре с гръб към дърво, стена, ограда, така че глутницата да не може да го заобиколи и го събори.

Вашето спасение е само в хладнокръвието. Не забравяйте: колкото и да сте уплашени, никога не трябва да показвате страха си. Ако имате дете със себе си, не се опитвайте да го вземете на ръце: глутницата ще го приеме като проява на паника и сигнал за атака. Поставете детето до стена, дърво или ограда и го прикрийте от глутницата с тялото си. Останете на място, докато стадото се успокои.  Движете се бавно и плавно, докато не излезете от територията на глутницата , казва дресьорът. Ръководителят на Руската федерация по кинология подчертава, че при домашните любимци отговорност винаги носи стопанина на кучето.

Виж още: Шокираща история: Куче спаси стопанина си от китайския вирус, вижте историята на Кими

Още от Zoo Box

Звездите, които осиновиха изоставени животинки
Защо кучето ви следва дори в тоалетната?
Полезно: какво да правим, ако срещу нас има агресивно куче
Мистерия: слонове масово умират в Ботсвана, каква е причината
Говеждо, зайци, зеле: Ето какво е специалното меню за любимците на кралицата, кралските коргита
Куче с 31-сантиметров нос стана интернет звезда
Домашните любимци, които и днес ни напомнят за своите велики собственици, които ни напуснаха
СМЯХ: Докато хората са под карантина, кози „превзеха“ улиците на град
Шокираща история: Куче спаси стопанина си от китайския вирус, вижте историята на Кими
Тези звезди си партнираха с животни в Холивуд, а после си станаха най-добри приятели
Тези истории ще ви просълзят: 5 котки герои, спасили човешки животи! И не само...
Междувременно в Япония: Котешки манастир приема поклоници, посреща ги бял котарак монах
В световния ден на котките: Кратка и интересна история за мъркащите ни приятели
Мистерия: Кланът Кардашиян е имал над 40 домашни любимци? Защо изчезнаха?
Почина Grumpy cat - най-известната котка в интернет
В името на онлайн славата: Влогърка пробва да яде жив октопод, той я нападна!
Това е най-драматичната котка в света! Очите на Танг наистина говорят!
Лудите котки и тяхната абсурдна логика! 7 примера, които ще ви разсмеят
Нищо различно: 7 животни майки, които имат проблеми като човешките
Сузанита ''захапа'' MEGZ - обвини я в ужасно нещо в името на бизнеса
MEGZ в окото на скандала! Вбеси защитници на животни
Куче ВЕГЕТАРИАНЕЦ разочарова собственика си в национален ефир
КУРИОЗ! Крави спипаха крадла, полицията не успя сама!
2 жени, 700 кучета и 800 котки. Какво е общото?
Горила в зоо парк развъртя неприлични жестове към посетители
Вегани на нож срещу хилядолетна традиция на древните маи
Истинска любов: Котка заобича ПРАСКОВИ по необикновен начин
Куче тъне в лукс! Построиха му къща за 500 000 долара
Те еволюират! Дребен вид маймунки влезе в Каменната епоха