Да се върнем в миналото 🙈 Спомняте ли си тези детски игри? 🙄

4 040

Cool News

Честит празник на малчугантие! 🎈🎈🎈

Веселба, радост и щастие струяха по улиците от детски гласове в миналото, забавлявайки се на най-различни видове игри. Докато сега все по-често ни се случва да видим децата на новото време, забили поглед в телефоните си. Тази картинка ни кара с носталгия да си спомним за горещите лета на село, в които ожулените колена бяха ежедневие, часовете минаваха като секунди, забавлението бе всекидневие, а най-голямата надпревара бе между стражари и апаши. 🤩

Дните, в които най-безопасното място на света се достигаше само с една сума - „къща“, а с ръцете си можеше да построиш кула над главата си и ставаш недосегаем. Дните, в които се „замразявахме“ и „размразявахме“ само с едно докосване. А единствените сълзи се проявяваха като паднеш от колелото. Да, навремето знаехме как да играем!

Нека ви върнем назад, назааад във времето, когато нямаше таблети, смартфони и социални мрежи. Усмихнете се носталгично и затегнете коланите, защото ще се върнете в периода, когато пакостите, лудориите и одраните лакти бяха ежедневие. Когато животът беше друг. Вижте кои са едни от най-дивите и приключенски игри на детството в миналото: 🤩

1. Скачане на въже 🏌️‍♀️

Скачането на въже поддържа здравата физическа форма и освен за игра, става и за вид тренировка. Развива бързината и издръжливостта. В играта няма правила. Може да участват неопределен брой деца, а този, който сбърка, бива наказан с това да върти въжето.

2. Криеница (Жумичка) 🙈

Това е една от любимите игри на много поколения деца, особено когато се играе в топлите летни вечери на село, а участниците са възможно най-голям брой. Избира се едно дете, което ще търси всички останали. Харесва се място, където то да "жуми" и да "заплюва" всички, които е успяло да открие.

След като се обърне с гръб и затвори очи, детето брои най-малко до 10, а през това време всички останали си търсят скривалища. Целта е криещите се да успеят да стигнат до първоначалното място, преди да ги е открило детето, което ги търси. Когато стигне, участникът трябва да извика "пу за мен" и да докосне мястото с ръка. Но ако се случи така, че бъде открит, преди да успее да стигне, тогава търсачът прави същото, като казва "пу за..." и името на открития участник. Следващият, който ще брои, е този, който е намерен последен.

3. Гоненица 🏃‍♀️

Това е играта без ограничения и правила – има много вариации. Най- разпространената от тях е тази, в която се избира едно дете, което да преследва и гони всички останали. Когато той бъде хванат, той си сменя мястото със „заловения“.

Щом някой от участниците каже "къща" и сложи дланите си над главата във формата на триъгълник, детето, което се опитва да го хване, няма право да го докосва.

Друг популярен вариант на тази игра е "Замръзванка". Правилата са същите като при "Гоненица" с тази разлика, че когато гонещият докосне някое от бягащите деца, то трябва да остане на място и да чака някой от другите играчи да го пипне, за да го "размрази". Така то може да започне да тича отново. Играта свършва, когато детето,което гони останалите, успее да замрази всички.

4. Пиян морков 🥕

За тази игра са необходими трима участници. Един от тях се избира за "пиян морков", като неговата цел е да се опита да хване топката, която другите двама си подават. Ако успее - този, който я е хвърлил, застава на мястото на "пияния морков",а той заема неговото. Играта може да се играе с по-голям брой участници.

5. Народна топка 🤾‍♂️

Това е една от най-популярните игри сред малчуганите, която присъства дори в програма по физическо възпитание в училищата. За нея са нужни по-голям брой участници, най-малко 10, които се разделят на два отбора. От тях се излъчва по един "консул", който влиза в ролята на капитан. Играчите се разпределят в две полета. Двата отбора заемат местата си в полетата, а консулите застават зад ограничителната им линия.

Нека играта започне!

Капитанът подава топката на своите съотборници или се опитва да улучи противникови играчи, които бягат свободно из своето поле. Неговите съотборници също имат право да целят участниците от другия отбор. Ако някой бъде улучен,изгаря и застава зад очертанията на противниковото поле. Той става помощник на консула и също има право да хвърля и хваща топката, както и да цели останалите участници. Играта продължава, докато не бъдат изкарани от полето всички противникови играчи. След това в полето за игра се връща консулът на отбора. Той получава топката, за да играе. Когато и той бъде улучен, играта завършва. Победител е отборът, запазил повече играчи.

6. Дама 🤸‍♂️

Тази игра е подходяща за навън. За нея ви е необходим единствено тебешир, с който да очертаете полето. То представлява квадрати, разположени един до друг или един върху друг, а в тях са изписани числата от едно до десет.

Всяко дете трябва да премине полето, скачайки на един крак, като преди това хвърли камъче в някой от квадратите. Ако то излезе от схемата, детето губи реда си. Целта е да премине цялата "Дама", без да залита и да излиза от очертанията ѝ, като не трябва да стъпва в квадрата, където е хвърлено камъчето.

Победител е този, който успее да мине през полето без да сгреши.

7. Стражари и апаши 🤩

Играта е подобна на "Жумичка", но има една идея по-сложни правила. Избира се едно дете, което брои до 10 със затворени очи. А останалите участници оставят по един предмет. Когато преброяването приключи, то разглежда предметите и определя кой да бъде стражар и кой апаш.

Отново стартира броене до 10, но този път от стражарите, чиято цел е да намерят скрилите се през това време апаши. Когато това се случи, казват фразата "Стражарска марка, бум-печат, от днеска ставаш мой събрат" и апашът става част отпротивниковия отбор. Забавлението продължава, докато стражарите не хванат всички апаши.

8. Ръбче 🤗

За тази игра са ви нужни само топка и ръбче. Най-малко двама души могат да участват в нея, но винаги е по-забавно, когато има повече такива. В подобен случай децата трябва да се разделят на два отбора и да застанат на два отсрещни тротоара. Целта на играта е топката да уцели противоположния ръб на бордюра и да се върне при този, който я е хвърлил. Така той ще спечели 10 точки. При улучване на вътрешния ъгъл между бордюра и паважа или асфалта ще получи 5 точки. При изпускане на топката или непостигната цел е ред на противоположния отбор.

А играта печели този, който е събрал най-много точки.

Коментари 0

Собственикът на клипа не желае коментари.

Какво пожертва Крум от „Игри на волята“, за да участва в шоуто?? 💔
Какво направи Майли Сайръс с косата и лицето си? 😮
Сериозна ли е травмата на Мбапе след мача с Олимпик Марсилия?⚽
Ревнува ли Теодора от „Игри на волята“ Румен и Дени? 💔
Защо се скараха АЛЕКСА И ДЕСИТА? 😢
Как учени откриха нов смъртоносен вирус от дълбините на Земята?🦠
Гаджета ли са Мирела от „Игри на волята“ и Юлиан Костов?? 💘
Събра ли се ВЕНЦИ ВЕНЦ С ЖЕНА СИ? 💑
Защо няма връзка с Индийският луноход „Чандраян-3“?🚀
🌌Защо капсула, носеща проби на НАСА от астероид, се приземи🚀
Doja Cat обиди семейство Кардашиян?? 😡
3 трика как да учиш и запомняш супер лесно!🧐
Как да познаем, че гаджето упражнява тормоз над нас?🧐
Как да разберем, когато някой ни насилва психически? 😫
Какво е агресия и как да я познаем?🤩
Как гневът може да те разболее?😡
Как една снимка с трамвай стана меме чак в Токио?? 😂
Каква е мечтаната работа на поколението Gen Z?
Прокурорският син от Перник с обвинение за четири закани за убийство към приятелката му!
Какво е да имаш гранично разстройство на личността? 😦😨
От какво психично разстройство са страдали Ким и Майли Сайръс?
Модели албиноси, които промениха модната индустрия!
Разминават ли се очакванията с реалността на работното място? 😲😲😲😲
👰ЗЛАТКА РАЙКОВА се ОМЪЖИ! 💍
Гордост за България: Кое е момичето, влязло в редиците на Формула 1 🙏❤
💪 Здрав ум - здраво тяло! 💥
Параноидно личностно разстройство и кои известни личности страдат от него 😲😲😲
😲Насилието с оръжие, расизмът и глобалното затопляне тревожат младите хора от "GEN Z"
Как вярата помогнала на Крис Прат да стане суперзвезда в Холивуд 🙏